20 Kasım 2018 08:27

Trump'ın iltica başvurularına ret kararı durduruldu

ABD'de federal mahkeme, Donald Trump'ın ülkeye kaçak yollardan girenlerin iltica başvurularını reddeden kararını durdurdu.

Fotoğraf: Elif Görgü/EVRENSEL

Paylaş

San Francisco Bölge Mahkemesi Hakimi Jon S. Tigar, hükümetin yasal olmayan yollardan ülkeye giren insanları sığınma ve korunma hakkından men eden yeni uygulaması hakkında geçici olarak yürütmeyi durdurma emri verdi. Nihai karar verilene dek söz konusu yasağı ülke çapında askıya alan mahkeme emrinde Hakim Tigar, “Başkanın otoritesi ne olursa olsun, göç yasalarını yeniden yazıp Kongrenin açıkça yasakladığı bir durumu dayatamaz” diyerek ülkeye nasıl ve nereden girdiğine bakılmaksızın göçmenlerin sığınma taleplerinin kabulüne devam edilmesine karar verdi.

TRUMP GÖÇMEN KERVANINA ‘KRİZ’ DEDİ

ABD Başkanı Donald Trump 9 Kasım’da Paris seyahati öncesi bir bildiri yayımlamış, göçmenlerin yasa dışı yollarla girmeye çalışmasını ülkenin milli çıkarlarına aykırı olduğunu savunmuştu. Bu bildiriden birkaç gün sonra resmi gazetede, ülkenin uzun yıllardır var olan ve nereden ne şekilde ülkeye girerse girsin güvenlik yüzünden ülkelerinden kaçan insanların sığınma hakkını teminat altına alan sığınma yasasında değişiklik kararı yayımlandı. Kararı açıkça sığınma yasağı olarak nitelendiren kitle örgütleri, hükümetin Kongrenin sığınma yasasını çiğnediği şikayetiyle derhal mahkemeye başvurdu. Başvuruyu karara bağlayan mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına ‘rezalet’ diyerek tepki gösteren Trump, 2012’de Obama tarafından aday gösterilen Hakim Tigar’a da ‘Obama’nın hakimi’ dedi. Trump yönetiminden yetkililer ise uygulamayı savunmaya devam edeceklerinin işaretini verdi. Beyaz Saray’dan gelen göçmen karşıtı bir açıklamada, mahkeme kararının ‘sayısız yasa dışı yabancıya’ kapı açtığı ve kararın ‘Açık kapı politikası tercihini dayatan aktivist hakimlerin bir başka örneği’ olduğu belirtildi.

SIĞINMA HAKKININ KORUNMASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği avukatlarından Lee Gelernt, “Bu yasak yasa dışıdır, insanların hayatını tehlikeye atmaktadır. Başkan Trump’ın güçlerin ayrılığı ilkesine kayıtsızlığı hakkında da uyarı niteliğindedir. İnsanları sığınma talep etme hakkından mahrum bırakmanın haklı çıkarılabilir hiçbir gerekçesi yoktur. Mahkeme, yönetimin Kongreyi hükümsüz kılmak gibi bir yetkisinin olmadığını açıkça belirtti” dedi. Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin kıdemli avukatlarından Melissa Crow ise karara ilişkin “Bu, Başkan Trump’ın sığınma hakkı talep edenlere açtığı savaşa karşı mücadelede önemli bir adım. Yeni karar giriş noktalarında sığınma talep edenlerin işlemlerini kolaylaştıracakmış gibi görünse de gümrük ve sınır muhafazanın kararda belirtilenin aynısını yapan insanları da geri çevirmek gibi bir politikası ve pratiği var” değerlendirmesinde bulundu. Mahkemeye müdahil olan Anayasal Hakları Merkezinden Avukat Baher Azmy, “Bireyler giriş kapıları arasından geçse de sığınma hakkına sahiptir, bu ortadan kaldırılamaz” derken, Cornell Hukuk Fakültesinde göçmen hukuku uzmanı olan Stephen Yale-Loehr, mahkemenin kararının başkanın göçmenlik konularındaki kanaat yetkisinin sınırlarını çizmesi bakımından da önemine çekti.

BİNLERCE İNSAN ABD’YE YÜRÜMEYE DEVAM EDİYOR

Öte yandan Savunma Bakanlığı verilerine göre her yıl resmi giriş kapılarından giren 70 bin insan sığınma talep ediyor. Orta Amerika’daki şiddetten kaçan aileler ve özellikle de reşit olmayan çocuklarla bu sayısının artması bekleniyor. Yola çıkan ilk kervandan 3 bin kişi Kaliforniya, San Diego sınırından geçmek üzere Meksika, Tijuana’ya varmıştı. ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza yetkilileri, pazartesi günü San Ysidro kapısındaki trafiği kuzeye doğru birkaç saatliğine kapattı. Savunma Bakanlığı, Trump’ın talimatının yürürlüğe girmesinden bu yana sınırda sığınma talep eden 107 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hopa'da ‘Halkçı, demokratik yerel yönetim nasıl olmalı?’ paneli

SONRAKİ HABER

Gazeteci İshak Karakaş’ın dava dosyası mütalaa için savcıya gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...