20 Kasım 2018 06:29

Bulgaristan'da halk hükümet istifa talebiyle sokaklarda

Bulgaristan'da yoksulluk ve zamlar nedeniyle Başbakan Boyko Borisov başkanlığındaki hükümetin istifasını isteyen halkın eylemleri bir ayı doldurdu.

Fotoğraf: Sevda Dükkancı/DHA

Paylaş

Bulgaristan'da yoksulluk ve zamlar ile yolsuzluk iddiaları üzerine, Başbakan Boyko Borisov hükümetinin istifasını isteyen halkın eylemleri bir ayını doldurdu. Her geçen gün artan eylemleri engellemek için hükümet, yolları kesenlere para cezaları uygulamaya başlarken, bazı eylemcileri gözaltına alındı.

Bulgaristan'da yoksulluk ve zamlar nedeniyle Başbakan Boyko Borisov başkanlığındaki hükümetin istifasını isteyen halk sokakta.

Eylemler, engelli ailelerin parlamento önünde engelli çocukları için iyi haklar, hizmetler, eşit erişim ve entegrasyon talebiyle başladı. Engelli ailelerin eylemleri sürerken, hükümet akaryakıt fiyatlarına zam yaptı. Eski otomobillere yüksek vergi uygulaması getirip, sigorta fiyatını 500 Avro'ya kadar çıkarması eylemlerin daha da artmasına neden oldu.

DHA'nın aktardığına göre hükümetin ortağı olan aşırı milliyetçi ittifakın eş başkanı Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov, engelli çocuklara daha iyi yaşam, sosyal erişim ve hizmet isteyen annelere yönelik, "Çocuklarını spekülasyon amacı ile kullanan, bağırgan kadınlar" diyerek hakaret etti.

Açıklamalara karşı sokağa çıkanların sayılarının artması üzerine Simeonov "Bağırıp, çağıran kadınlar, toplayın sözde hasta çocuklarınızı ve onları maymun gibi sokaklarda dolaştırmayın" dedi. Tepkiler üzerine Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Simeonov, geçen hafta istifa etti.

Simeonov'un istifasının ardından hafta sonunda da ülkenin çeşitli kentlerinde yollar kapatılarak, eylemler devam etti.

Başbakan Boyko Borisov hükümeti ise eylemleri bastırmak için cezalar yağdırmaya başladı. Eylemlere katılanlara 'ulaşımı zorlaştırma', yol kapatma',  'usulsüz yol ortasında' park etme gibi suçlamalarla para cezası kesilirken, sosyal medya üzerinden örgütlenenler gözaltına alındı.

"Statüko ve sistem değişsin, hükümet istifa etsin" talebiyle eylemlerin süreceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Bahçeli yarın görüşecek

SONRAKİ HABER

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, MHP'den istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...