19 Kasım 2018 14:33

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yayınlanışının 70. yıl dönümü

Stuttgart’da İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yayınlanışının 70. yılı nedeniyle 'İnsan Hakları Etkinlikleri Platformu' oluşturuldu.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yayınlanışının 70'inci yıl dönümü etkinliklerinin afişi (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Bu yıl, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yayınlanışının 70.yılı. Bu temelde dünyanın dört bir yanında değişik etkinlikler düzenleniyor.

Stuttgart ve çevresinde bulunan 220 demokratik kurum, Uluslararası Af Örgütü, sığınmacı dernekleri, ATTAC, Faşizme ve ırkçılığa karşı aktif olan dernekler, yayınevleri, DİDF Stuttgart, sendikalar, siyasi partiler ve vakıflar bir araya gelerek "İnsan Hakları Etkinlikleri Platformu" oluşturdu. Platformun amacı, insanlığın en temel haklarına dikkat çekmek ve hükümetlerin keyfiyetçi tutumlarına karşı birlikte hareket etmek.

'EY ÖZGÜRLÜK!'

Platform, 10 Kasım ile 10 Aralık arası toplam 200 etkinliği değişik gün ve saatlerde gerçekleştirecek. İnsan hakları etkinliklerinin ilki geçtiğimiz günlerde Stuttgart Belediyesi büyük salonunda düzenlenen bir geceyle gerçekleştirildi.

Kurum temsilcileri ve belediye meclisi üyelerinin yanı sıra 400 kişinin katıldığı etkinliğin sunumunu Kaberist Peter Grohmann yaptı.

Kavganın ve sevdanın şairi olarak bütün dünyada tanınan Paul Eluard’ın yazdığı ve Zülfü Livaneli’nin bestelediği "Senin için doğmuşum / Seni haykırmaya / ey özgürlük" parçası, Almanlardan oluşan Özgür Koro (Freier Chor) tarafında Türkçe olarak seslendirildi.

Daha sonra Almanca, Arapça, İngilizce okunan eserler de büyük alkış alırken mini kitapçık olarak basılan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi bütün katılımcılara hediye edildi.

Peter Grohmann konuşmasında, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde yer alan "Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, bütün hak ve özgürlüklere sahiptir" ibaresinin kaç devlet tarafından dikkate alındığını sorarak Almanya’da artmakta olan ırkçılık ve AfD (ırkçı parti) tehlikesine dikkat çekti.

'İNSAN HAKLARI HER YERDE'

Stuttgart şehir merkezinde bilgilendirme masaları açılarak insan haklarının her yerde ve herkes için ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Platformun etkinliklerinin ve değerlendirme yazılarının ve evrensel bildirgenin yer aldığı özel bir gazete, 30 bin adet bastırılarak şehrin her yanında dağıtıma sunuldu.

180 farklı kökenden insanın yaşadığı Stuttgart, bir ay boyunca İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi çerçevesinde gerçekleşecek etkinliklere tanıklık edecek.

İnisayatifte yer alan Stuttgart DİDF, "Türkiye'de sendikal mücadele ve emekçilerin mücadelesi, uluslararası dayanışmanın önemi" konulu bir söyleşiyi sendika binasında gerçekleştirecek.

STUTTGART BARIŞ ÖDÜLÜ

2003 yılından bu yana AnStifter vakfı tarafından her yıl, Barış-Adalet-Dayanışma mücadelesinde tanınmış şahsiyetlere 5 bin avro değerinde ödül verilmekte.

Önemli ve saygın bir insan hakları etkinliği olan Barış Ödülü, bu yıl cesareti ve kararlılığıyla bütün dünyanın dikkatini çeken Emma Gonzalez’e, 2 Aralık 2018 tarihinde Theaterhaus'da düzenlenecek görkemli bir törenle verilecek.

ÖNCEKİ HABER

Çocuk Hakları Günü’nde 9 yaşındaki Emek Deniz’den mektup: Korkuyorum

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen 2019 yılı yükseköğretim bütçesi ile ilgili açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...