Abdullah Cömert davasında sanık polisin cezasında indirim yapıldı

Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında yeniden görülen Abdullah Cömert davasında sanık polise 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.

19 Kasım 2018 12:23
Paylaş

C. Saffet YILMAZ
Balıkesir

Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında yeniden görülen Abdullah Cömert davasında mahkeme sanık polis A.K.'nin cezasını yarı yarıya indirdi ve 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Sanık ceza kesinleşinceye kadar tutuklanmayacak. 

YARGITAY CEZAYI ÇOK BULARAK BOZMUŞTU

Yargıtay, Gezi Direnişi sırasında Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürmekten 13 yıl 4 ay hapis cezası alan polis memurunun cezasını 'çok bulduğu' için bozmuştu. Bozma kararının ardından görülen davanın karar duruşması bugündü.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Yargıtayın kararına uyarak sanık polis memuru Ahmet Kuş'un 6 yıl 10 ay ve 15 gün ile cezalandırılmasına karar verdi.

Sanık ceza kesinleşinceye kadar tutuklanmayacak. Sanık polis hakkında ne adli kontrol ne de yurt dışı çıkış yasağı getirildi. 

AİLE VE AVUKATLARDAN TEPKİ

Karar sonrası Abdullah Cömert’in ablası Meryem Cömert fenalaşarak baygınlık geçirdi, ambulansla hastaneye kaldırılarak müşahede altına alındı.

Duruşma sonrası konuşan Avukat Hatice Can ve Balıkesir Barosuna bağlı avukatlar kararın hukuktan yoksun olduğunu ve baskı altıda alındığını belirterek kararı Yargıtaya ve gerekir ise AYM ve AİHM’e taşıyacaklarını ifade etti.

Abdullah Cömert'in Ağabeyi Adnan Cömert de karara tepki göstererek "Adalet için 16 saat yol geldik. 5 yıldır bizi 13 defa öldürdüler. Bu dava neden Balıkesir'de görüldü? Antakya'da, Mersin'de mahkeme mi yok? Adeta ailece sürgün edildik. Devletten adalet bekliyorduk. Cumhurbaşkanı 'Tarafsız ve bağımsız bir yargı' diyor ama bu yargı tarafl ve bağımlı. Hatay’da mahkeme yok mu? Bunun sonucunda 21 yıl alması gereken sanık polis, 6 yıl 10 ay 15 gün aldı” dedi.

Yargıtay’ın bozma kararında Gezi direnişi ‘şiddet eylemleri’ olarak değerlendirilerek sanığın ‘kasten adam öldürme’ suçundan değil ‘bilinçli taksirle insan öldürme’ suçundan ceza almasının yolu açılmıştı. 

NE OLMUŞTU?

Hatay’ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013’teki Gezi Direnişi sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu Abdullah Cömert yaşamını yitirmiş, olayla ilgili polis memuru A.K hakkında dava açılmıştı. Güvenlik nedeniyle’ davanın görüldüğü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Mart 2016’da görülen duruşmada, sanık Kuş’un 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti. Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık polis memuru Ahmet Kuş’a verdiği 13 yıl 4 ay hapis cezası kararına, sanık ve müşteki avukatları ile Balıkesir Cumhuriyet Savcısı itirazda bulunmuştu. İtirazları inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 21 Mayıs’ta sanık avukatlarının talebini yerinde görerek, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın oy birliğiyle bozulmasını kararlaştırmıştı. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Akkuyu, Rusya ve Türkiye halkları arasında ‘dostluk’ simgesi olacakmış

SONRAKİ HABER

Ruhani: Petrol ihracatına devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...