19 Kasım 2018 12:25
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2018 13:16

Akkuyu, Rusya ve Türkiye halkları arasında ‘dostluk’ simgesi olacakmış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘TürkAkım Projesi’ için düzenlenen törende konuştu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ‘TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni’nde açıklamalarda bulundu. 2 devlet başkanı projenin bitişi için 2019 yılını gösterirken, iki devlet arasındaki ekonomik projelere de değindi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde ‘TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuşmalarıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik” iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

■ TürkAkım Rus dostlarımızla beraber emek harcadığımız tarihi nitelikte bir projedir.  TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

■ Buradan gelecek gazın en az yarısını Avrupa'ya aktarmayı planlıyoruz.  Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.

■ Bizim için Rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.  Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik.

Erdoğan’ın ardından Rusya Devlet Başkanı Putin konuştu. Puti’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlar:

■ Sayın Erdoğan 100 milyar dolar ticaret hacminden bahsetti. Biz bu sene Çin ile ulaşacağız. Türkiye ile neden olmasın? Buna da imza atacağız.

■ Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa'ya taşıyacak ve bu Türkiye'yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Türkiye ekonomisine güç katan sevkıyat yapıyoruz.

■ Sayın Erdoğan'a gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür etmek istiyorum. Cesaret olmadan projeyi yürütmek mümkün olmaz.

■ Türkiye'nin nükleer santrali Akkuyu Rusya ve Türkiye arasında bir simge olacaktır. İki halkımız arasında dostluğun da simgesi olacaktır.

‘TÖREN SONRASI ERDOĞAN VE PUTİN BİR ARAYA GELDİ’

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin Mabeyn Köşkü'ne geçti. İki lider Beşiktaş'ta bulunan Mabeyn Köşkü'nde basına kapalı olarak ikili bir görüşme gerçekleştiriyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AİHM Demirtaş’ın ana davasına ilişkin kararını yarın açıklayacak

SONRAKİ HABER

Abdullah Cömert davasında sanık polisin cezasında indirim yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...