19 Kasım 2018 11:49

Emeklilikte yaşa takılanlar Antalya’da bir araya geldi

Antalya’da bir araya gelen emeklilikte yaşa takılanlar, 2 Aralık’ta Attalos Meydanında kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya’da sorunlarını ve mağduriyetlerini duyurabilmek için bir araya gelen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 2 Aralık’ta Attalos Meydanında kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.

Antalya’da sosyal medya üzerinden “EYT Antalya” ismiyle grup kuranlar, Dokuma Park’ta bir araya geldi. Gurup Sözcüsü Mehmet Uslu “Bizler EYT mağdurlarıyız. Bunca zaman çalıştık, primlerimizi yatırdık. Fakat çıkan 5510 sayılı Yasa ile resmen mağdur ediliyoruz. Bu yasa gereği yaşa takılan birçok kişi, yaşı gereği çalıştığı yerden bir şekilde işten çıkartılmış, yeni bir yerde ise yaşından dolayı işe alınmıyor. Bizler TBMM bulunan siyasi partilere özelliklede iktidar partisi AKP’ye sesleniyoruz. Bizi duyun ve bizi görün” dedi. Uslu, 2 Aralık’ta Attalos Meydanı’nda (saat kulesi önü) çocukları, eşleri ve kendilerine destek verenlerle birlikte kitlesel açıklama yapacaklarını, ardından da sorunlarını anlatan bildiriler dağıtacaklarını dile getirdi.

‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM, AKP’YE DE OY VERMEYECEĞİM’

Toplantıya katılan 28 yıllık işçi Sıddık Albayrak da şunları söyledi: “Emekli olmam gerekirken çıkartılan bir yasa ile yaşa takılarak emekli olamıyorum. Bir ülkenin lideri kendi halkına, mağdur olan kişilere türemiş kelimesiyle hitap etmesi utanılacak bir durum. Bunu halk olarak kabul etmiyor ve hakkımızı helal etmiyoruz. Cumhurbaşkanı erken emekli olup çift dikiş çalışıp maaş alacaklar diyor. Cumhurbaşkanım biz bir maaş bulduk da ikincisi mi kaldı? Üstelik siz hem emekli maaşı alıyor, hem de Cumhurbaşkanı maaşı alıyorsunuz. Ben AKP’ye verdiğim oyları helal etmiyorum. Belediye seçimlerinde de AKP’ye oy vermeyeceğim. Bu da benim tepkim.”

Bir başka işçi ise “Ben 59 yaşındayım. Hayatım boyunca hep çalıştım. Fakat birçok yerde olduğu gibi benimde çalıştığım işyerlerinde sigortam yatırılmamış. Şimdi işsizim ve 59 yaşında beni kimse işe almıyor. Ben ne yapayım nasıl yaşayayım? Hakkım olan emekliliğimi istiyorum” dedi.

Turizm sektöründe bir otelde çalışan bir başka işçi de tepkisini ‘‘EYT’nin son durumu işsiz, kirasını taksitlerini faturalarını ödeyememiş durumda. Günlük yevmiye ile iş olursa gidiyor. Acilen iş arıyor ama nafile. Bizleri bu hallere düşürenler Allah’ından bulsun” sözleriyle dile getirdi.

MİLYONLARCA KİŞİ MAĞDURİYET YAŞIYOR

1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda iş ve çalışma hayatını yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik oldu. Buna göre çıkartılan yasada emeklilik yaşı yeniden düzenlendi ve bu yasa gereği kamuoyunda EYT olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlar da büyük bir mağduriyet yaşadı. Çıkan yasaya göre, 1976 ile 1999 arasında işe girenler için ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı Yasa’yla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. İşte bu uygulama milyonlarca kişiyi mağdur etti. Emeklilik hususunda emeklilikte yaşa takılanlar ordusunu oluşturan temel gelişme, 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı.

ÖNCEKİ HABER

4 tuvalet için 1 milyon 25 bin 981 lira ödenmiş

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesinden işçinin ölümüne skandal savunma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...