19 Kasım 2018 10:22

150 bin ton pancar tarlada kaldı; üreticiler şirketi bekliyor

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi Elbistanlı pancar üreticilerini mağdur etti: 150 bin ton pancar tarlada bekliyor.

Fotoğraf: Nejdet Armağan/DHA

Paylaş

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlere bir yenisi eklendi. Diğer pek çok bölgede olduğu gibi Elbistan’da da pancar üreticileri hasatı tamamladı ancak; pancar alımı için şidketi bekliyor.

CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Elbistan'da 150 bin ton pancarın tarlada alım beklediğini belirterek, “Adalet ve Kalkınma Partisine çağrıda bulunuyoruz; ya çiftçilerin zararlarını gidermek için burayı afet bölgesi ilan edin ya da sattığınız fabrika sahiplerine söyleyin, bu pancarları satın alsınlar” dedi.

Düzenlediği basın toplantısında pancarın Anadolu'daki on binlerce çiftçi gibi, Elbistan'daki çiftçilerin de en büyük gelir kaynağı olduğunu belirten Öztunç, “Her yıl binlerce ton şeker pancarı üretilir, 1986'dan beri açık olan şeker fabrikasına verilirdi. Fabrika, geçen yıl 30 milyon lira kar elde etti ama özelleştirildi” diye konuştu.

150 BİN TON PANCAR TARLADA KALDI

Ali Öztunç, Elbistan'da 150 bin ton pancarın tarlada kaldığını, fabrikanın bu pancarı satın almadığını öne sürerek, şöyle devam etti:

“Fabrikanın derdi şeker üretmek değil. Fabrikayı satın alan patronun derdi, fabrikanın arazisini satmak; oraya rezidanslar, binalar yapmak. 150 bin ton pancar alım bekliyor ama bu arada olan oldu, kar yağdı ve pancar tarlada kaldı. Kar yağınca kalite düşüyor. Elbistan esnafı batıyor, koca bir şehir batmak üzere. Elbistan bugüne kadar AKP'ye sahip çıktı ama bugün AKP çiftçiyi perişan etti. Adalet ve Kalkınma Partisine çağrıda bulunuyoruz; ya bu çiftçilerin zararlarını gidermek için burayı afet bölgesi ilan edin, çiftçilerin zararını devlet, hükümet ödesin ya da sattığınız fabrikanın sahiplerine söyleyin, bu pancarları satın alsınlar. Eğer bunu yapmazsınız koca bir şehir batacak.”

KIDEM TAZMİNATI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öztunç, ‘işçilerin kıdem tazminatı sorunu’ ile ilgili soru üzerine, “AKP, şimdi kıdem tazminatına kafayı takmış” dedi. Kıdem tazminatının kaldırılmasının işçiye yapılan en büyük darbe olacağını söyleyen Öztunç, kıdem tazminatının kaldırılmaması için ellerinden gelen tüm mücadeleyi vereceklerini bildirdi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

'Kadın adaya oy vermeyeceğim' diyen dekan istifa etti

SONRAKİ HABER

Yeni Şafak yazarı: AKP tabanı haberleri muhalif kaynaklardan izliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa