20 Eylül 2012 09:36

CHP’nin hesabı Anayasa Mahkemesinden döndü

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP’nin 2008 ve 2009 yıllarındaki hesaplarından toplam 2 milyon 691 bin TL’lik harcamayı kabul etmedi ve uygunsuz buldu.Mahkemenin, CHP’ye Deniz Feneri e.V. Derneği tarafından açılan manevi tazminat davalarına karşı yapılan harcamaların da parti kasasından ödenmesine izin vermemesi dikkat çekti. AYM, bu davayla ilgi

CHP’nin hesabı Anayasa Mahkemesinden döndü
Paylaş

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP’nin 2008 ve 2009 yıllarındaki hesaplarından toplam 2 milyon 691 bin TL’lik harcamayı kabul etmedi ve uygunsuz buldu.

Mahkemenin, CHP’ye Deniz Feneri e.V. Derneği tarafından açılan manevi tazminat davalarına karşı yapılan harcamaların da parti kasasından ödenmesine izin vermemesi dikkat çekti. AYM, bu davayla ilgili avukata ödenen ücreti Hazineye kaydederken, Üye Osman Paksüt’ün bu karara itiraz ettiği görüldü.

PAKSÜT’ÜN İTİRAZI

Paksüt, “Siyasetin doğası gereği bazı kişi ve kuruluşlarla karşılıklı suçlamalar ve bunun sonucunda yargıya intikal eden durumların gerektirdiği masrafların ilgililer tarafından şahsen üstlenilmesini istemek, siyasi faaliyet alanını Anayasaya aykırı şekilde daraltan bir yorum tarzıdır” gerekçesiyle çoğunluğun görüşüne katılmadı.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Mahkemenin bu kararı, dün Resmi Gazetede yayınlandı. AYM, CHP’nin kesin hesabının dayanağını oluşturan defterler ile gelir-gider belgelerinin asıllarının, Anayasa Mahkemesine verilmesi için, partiye 30 gün süre verilmesine karar verdi.

PARTİ HARCAMASI SAYILMAYAN ŞEYLER

2008 yılına ilişkin hesaplarda mahkeme; seyahat giderleri, kuyumculuk, çiçek, ilaç, toplu iş sözleşmesinde yer almayan yeni yıl yardımı adı altında ödenen ücretler, partiye iş yapan firma çalışanlarının, gazetecilerin, firma çalışanı bahçıvana ve polislere ödenen yemek bedellerinin parti tarafından karşılanmasını ve geciken fatura cezalarını partinin bütçesinden ödenemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, bu tür harcamaların siyasi faaliyetler içinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

HALK TV’YE YAPILAN YARDIM

Mahkeme ayrıca Halk TV’ye yapılan 755 bin 200 TL ödemenin ve parti adına kayıtlı olmayan ve parti tarafından kiralanmayan araçlara alınan akaryakıt bedelinin de Hazineye irad (gelir) kaydedilmesine karar verdi.
Hazineye irad kaydedilmesi istenen diğer bir harcama da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun düğünlerde taktığı altınlara harcanan para oldu. Mahkeme bunun parti harcaması olmadığını öne sürdü. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kamalak: AKP bize 25 vekillik teklif etti

SONRAKİ HABER

Gerze termik santral istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...