18 Kasım 2018 08:46

İngiltere’de on binlerce kişi ırkçılığa karşı sokağa çıktı

Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası tarafından düzenlenen eyleme, sendikaların da yoğun desteğiyle 30 bin kişi katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Son zamanlarda artan ırkçılığa karşı Londra’da bir araya gelen binlerce kişi ırkçılığı protesto etti. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası tarafından düzenlenen eyleme ülkenin sendikaların neredeyse tümünün desteklemesi dikkat çekiyor. Eylemde yapılan konuşmalarda hükümetin ırkçı politikaların kaynağı olduğuna dikkat çekilerek birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

30 BİN KİŞİ KATILDI

İngiltere’de ırkçı ve faşist örgütlenmelerde son dönemlerde dikkat çekici bir artış yaşandı. Bunun en büyük sebeplerinden birinin Brexit tartışmaları etrafında öne sürülen sınır ve göçmen sorununun sürekli gündemde tutulması.

Hükümet eliyle tırmandırılan ırkçılığa karşı cumartesi günü Londra’da büyük bir eylem gerçekleştirildi. 30 bin kişinin katıldığı eyleme ülkenin en büyük sendikaları yoğun bir katılım göstermesi, işçi ve emekçilerin ırkçılığa geçit vermeyeceğinin somut bir göstergesi oldu.

Ulusal çapta Londra’ya gelen göstericiler, BBC önünde toplanıp Başbakanlık önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Irkçılığa hayır”, “Sokaklar bizimdir”, “Irkçılar sokaklarımızdan defolun” sloganları atıldı. Sendikalar ve siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda göçmen örgütü de eyleme katıldı. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) de kalabalık bir üye ve gençlik grubuyla yürüyüşteki yerini aldı.

FUTBOL ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENME ÇABASI

Irkçı ve faşist örgütlenmeler daha önce BNP, EDL ve National Front gibi çeşitli partilerde örgütlenmeye çalışmıştı. Fakat, ırkçılık ve faşizm karşıtı hareketin güçlü tutumu ve sendikaların müdahalesi sonucu bu ırkçı faşist partiler kendilerini feshetmek zorunda kaldı. Son zamanlarda Demokratik Futbol Taraftarları İttifakı adı altında örgütlenmeye çalışan ırkçılara gösterilen tepkiler sonucu, bu alanda da örgütlenmeleri giderek zayıflamaya başladı. Geçtiğimiz yaz 15 bin kişiye yakın katılımlarla ırkçı gösteriler yapılırken, ırkçılık karşıtları her seferinde daha güçlü bir şekilde sokağa çıktı. Son zamanlarda ise en fazla birkaç yüz kişiyle ancak ırkçı gösteriler yapılabildi.

‘HÜKÜMET IRKÇI POLİTİKALARIN KAYNAĞIDIR’

Gösteriden sonra Başbakanlık önünde yapılan konuşmalarda, Theresa May iktidarının ırkçılara cesaret verdiği ve göçmen karşıtı politikaları körüklediği ifade etti. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası tarafından organize edilen yürüyüşe UNITE, UNISON, PCS, NEU, CWU, RMT gibi sendikaların yoğun katılımı dikkat çekti. Sendika genel başkanlarının da katıldığı ve birer konuşma yaptığı yürüyüşte, hükümetin ırkçı politikalarına karşı daha etkin bir politikanın yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi.

ÖNCEKİ HABER

Demirören Medya: Televizyonları izlemenin bir ücreti olmalı

SONRAKİ HABER

AKP'de temayül yoklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...