18 Kasım 2018 07:59

Norveç’te kürtaj yasasına müdale girişimi tüm ülkede protesto edildi

Norveç'te kadınlar kürtaj yasasının daraltılmak istenmesine karşı sokağa çıktı. Kürtaj yasası siyaset oyunlarına alet ediliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
OSLO

Norveç meclisinin kürtaj hakkında kadının kendi kaderini tayin etme yasasını daraltmak istemesinin ardından, 17 Kasım Cumartesi günü Norveç genelinde 10 binler alanlara çıkarak, hükümete çık bir mesaj verdi ve “Kürtaj yasasına dokunma!” dedi.

Norveç’teki kürtaj eylemi başkent Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim gibi büyük şehirler başta olmak üzere 33 ilde yapıldı. Ülke genelinde büyük ilginin olduğu eylemlere on binlerce kişi katıldı.

Oslo’daki eylem meclis binası önünde yapıldı. Kadın örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerden toplam 62 kurum ve kuruluşun destek verdiği eyleme 8 bin üzerinde kişi katıldı.

Eylemde, Başbakan Erna Solberg’in kürtaj yasasını değiştirmeye çalışmasına karşı sert tepki gösterildi. Sık sık “Benim vücudum benim kararım” sloganı atan kadınlar, “Kendi yaşamımız ve kendi vücudumuz üzerinde doktorların, karanlık adamların ve kurulların değil, kendimiz karar vereceğiz” dediler,

KADINLARIN BEDENİ SİYASET OYUNUNA KURBAN EDİLİYOR

Sağcı Parti HØYRE, kürtaj yasasında daraltma yapıp KrF’nin desteğini alarak, iktidarını sağlamlaştırmak istiyor.

Norveç’te son günlerde ülke siyaseti, Hristiyan Halk Partisi (KrF)’nin kendi politik yönünü belirleme çabasının gölgesinde kaldı. Bir süreden beri KrF, iktidardaki sağcı koalisyon hükümetine mi, yoksa Sosyal Demokrat İşçi Partisi’ne (AP) güç vererek, AP öncülüğünde oluşabilecek bir koalisyon hükümeti içinde yer almanın tartışmasını yaşadı. İktidardaki HØYRE partisinden olan başbakan Erna Solberg ile Sağlık Bakanı Bent Høie, KrF’ye kürtaj yasasında değişiklik yapacakları sözünü verdikten sonra, KrF sağcı koalisyon hükümetine yanaştı.

KrF tercihini HØYRE partisinden yana göstermesinden sonra, AP’ye yanaşmak isteyen KrF başkanı ise partisinin genel başkanlığından istifa etti.

‘ERNA ABURT YASASI’ NE İÇERİYOR?

Norveç’te kürtaj yasası, gebeliğin 12’nci haftasına kadar kürtajın yasal bir hak olduğunu söylüyor. Yasaya göre geç kürtaj sınırı ise 22’nci hafta. HØYRE partisi kürtaj yasasının 2C paragrafını değiştirmek ya da kaldırmak istiyor. 2C paragrafı, ceninde çok ciddi hastalık veya sakatlanmalar olduğunda, on iki haftadan sonra da kürtajın yapılabileceğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Krizin yükünü reddetmek için ortak mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu: ABD ilişkilerimizi Pompeo ile 20 Kasım'da değerlendireğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...