17 Kasım 2018 12:20
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2018 13:40

90 liralık anaokulu aidatı ödenmeyen 5 yaşındaki çocuk okuldan atıldı

Malatya Şehit Orhan Bakış Anaokulunda 90 TL aidatı ödenmediği için okuldan atılması paralı eğitim tartışmalarını gündeme getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nurgül DENİZ
Malatya

Malatya Şehit Orhan Bakış Anaokulunda 90 TL’lik aidatı ödenmediği için 5 yaşındaki çocuğun okuldan atıldı. Çocuğun babasının okula giderek müdüre bunu sorması ve çektiği görüntüleri sosyal medyadan paylaşması ile olay gündeme geldi. Olay kamuoyuna yansıyıp tepkiler gelince Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, veliyle görüşüldüğünü ve okul idaresi ile veli arasındaki iletişimsizliğin çözüldüğüne dair açıklama yaptı. Ancak yaşanan bu olay paralı eğitim tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.  

‘PARASI OLMAYAN OKUMAYACAK MI?’

Malatya halkına tartışmalara dair görüşlerini sorduk. "Yaşananı, ülkemizde zaten parasız bir eğitim yok" diye değerlediren Yüksel Kalı “Misal çocuklara burs veriliyor ama geri ödemeli. Diyorlar ‘3 çocuk yapın’ peki biz bu 3 çocuğu nasıl yetiştireceğiz? Bu çocukların okuması iyi bir gelecek kazanması lazım” dedi. Devlet okulunda okuyan çocuklar için 1 kuruş bile ödenmemesi gerektiğine dikkat çeken Kalı “Ne yani şimdi benim param yok diye çocuğum okumayacak mı?” diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi. Sosyal bir devlette eğitimin zaten parasız olması gerektiğini belirten İmam Arar “Zaten çocukların okumasını istemiyorlar. Bugün bu haber yayıldı diye biz bunu biliyoruz. Bizim bilmediğimiz daha kaç çocuk böyle sebeplerle okuldan ayrılmak zorunda kaldı hiç haberimiz yok” diye konuştu.

OKULLAR SÖZDE ÜCRETSİZ

Ülkemizde parasız bir eğitimin sadece kağıt üzerinde kaldığını düşünen Orhan Erol özel okula gidenle devlet okuluna gidenlerin şartlarının eşit olmadığına vurgu yaparak “Şartlar zaten eşit değil. Bu haber de gösteriyor ki artık paramız yoksa devlet okuluna da gidemeyeceğiz” dedi.

Hasret Yıldırım ise verdiğimiz vergilerle devlet okullarının giderlerinin karşılandığını bunun üzerine bir de her ay temizlik parası, aidat, fotokopi parası adı altında velilerden para toplandığını belirtti. Yıldırım “Halbuki bu okullar sözde ücretsiz. Anaokulunda ise dönem başında para alınıyor. Öğretmen maaşı ve okul giderleri yine devlet tarafından karşılanmasına rağmen” diye konuştu.

Öğrencilerin zaten birçok şeye para ödemek zorunda kaldıklarını belirten Ceylan Özsüzer ise velilerin zaten çocuklarını maddi olanakları el vermediği için devlet okuluna gönderdiğini belirtti. "Şartları daha iyi olsa insanlar çocuklarını özel okula gönderir" diye konuşan Özsüzere “Okuldan atıldığı iddia edilen 5 yaşındaki çocuğun babasının parasının olmaması çok normal. Herkesin durumu iyi olacak diye bir şey yok. Müdürün bunu anlayışla karşılaması gerekirdi” dedi.


AĞBABA: MEB TEPKİLERİ DİNDİRMEK İSTİYOR

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Milli Eğitim Bakanlığı öğrencinin kaydının silinmesine rağmen silinmediğini açıklayarak tepkileri dindirmek istiyor" dedi. 

"Milletvekili çiftçiden, bakan gazeteciden, müdür veliden kaçıyor" diyen Ağbaba, "AKP demek, halktan ve haklıdan kaçmak demektir. Haklıysanız neden kaçıyorsunuz? 2018 yılında 90 liralık aidatını yatırmadığı için 5 yaşındaki çocuk okuldan atılıyor. Bunun adı skandaldır. Bunun adı eğitimin parayla gasp edilmesidir" ifadelerini kullandı.

"Bir taraftan 'Okul öncesi eğitim zorunlu hale gelecek' diyorlar, diğer taraftan hazırladıkları yönetmelikle aidat ödemeyen öğrencinin okuldan atılacağını yazıyorlar" diyen Ağbaba, MEB'in Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde "Okula devam ettiği halde üst üste 2 aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı silinir" düzenlemesinin yer aldığına dikkat çekti. 

'MEB GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLÜYOR'

"Milli Eğitim Bakanlığı gözümüzün içine baka baka yalan söylüyor" diyen Ağbaba, MEB'in konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasına değinerek şunları kaydetti: "Öğrencinin kaydının silinmediği söyleniyor. Oysa öğrenci velisine gönderilen Şehit Orhan Bakış Anaokulu Müdürü Ayşe Yıldız imzalı yazıda 'Okulumuz tarafından gönderilen uyarı mektuplarını dikkate almayıp, okulumuz aidatlarını kasten ödemediğinizden dolayı 14.11.2018 tarihi itibarıyla okulumuz öğrencisi D.D'nin kaydı silinmiştir. Bu tarihten itibaren öğrencinin okula getirilmemesi hususunu. Bilgilerinize' ifadeleri yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencinin kaydının silinmesine rağmen silinmediğini açıklayarak tepkileri dindirmek istiyor. Gerçekleri saklıyor. Öğrenci velisi, kendisine bir tane bile uyarı mektubu gönderilmediğini, telefonla aranmadığını, mesaj atılmadığını, bunun okul kayıtları incelenerek görüleceğini belirtiyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme Yeni Şafak'ın logo benzetmesini doğru buldu

SONRAKİ HABER

İHD: Hasta tutuklu İkbal tedavi edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...