07 Nisan 2011 15:21

Ucuz ulaşım isteyince coplandılar

AKP Hükümetinin ‘ileri demokrasisi’ Kocaeli Üniversitesi öğrencilerini de vurdu.Kocaeli Üniversitesi öğrencileri yaklaşık bir aydır ulaşıma yapılan zamlar, üniversite öğrencilerine zorla dağıtılan ve karşılığında 10 TL istenen kent kartlara karşı mücadele ediyor. Daha önce ücretsiz ulaşım hakkını kull

Ucuz ulaşım isteyince coplandılar
Paylaş
Asena Akarsu

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri yaklaşık bir aydır ulaşıma yapılan zamlar, üniversite öğrencilerine zorla dağıtılan ve karşılığında 10 TL istenen kent kartlara karşı mücadele ediyor. Daha önce ücretsiz ulaşım hakkını kullanarak büyükşehir belediye önüne giden üniversite öğrencileri dün de şehir merkezine kadar yaklaşık 17 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca öğrencileri taciz eden çevik kuvvet polisleri kent merkezine gelindiğinde cop ve biber gazıyla saldırdı.

İlk olarak rektörlüğe giden ve rektöre taleplerini ileten bir mektup bırakan öğrenciler, daha sonra ise yaklaşık 2 saat süren yürüyüşlerine başladılar. Yol boyunca sivil polislerin ve çevik kuvvetin tacizlerine rağmen neşeli ve kararlı bir şekilde yürüyen öğrenciler sık sık ‘Ulaşım haktır satılamaz’ ‘Ulaşım hakkımız söke söke alırız’ sloganları attı.

ÖĞRENCİDEN ÇOK ÇEVİK KUVVET

Şehir merkezine giden yoldan yürüyen üniversite öğrencileri şehir merkezine yaklaştıkça polislerin tacizi yoğunlaştı. Öğrencileri çembere alan çevik kuvvet polisleri şehir merkezine inene kadar öğrencileri taciz etmeye devam etti.

Yürüyüş sırasında öğrencilerin yaklaşık üç katı çevik kuvvet polisi görev alırken, öğrenciler şehir merkezine geldiklerinde kendilerine yürümelerinin yasak olduğu söylendi. Öğrenciler yürümek ve taleplerini iletmekte ısrar edince çevik kuvvet öğrencilere cop ve biber gazıyla saldırdı.

Uzun süre üniversite öğrencilerine biber gazı sıkan çevik kuvvet polisleri öğrencileri şehir içlerine kadar kovaladı. Saldırı sırasında bir çok öğrenci biber gazından etkilenirken 10 üniversite öğrencisi ve Hayat Televizyonu Muhabiri Hakan Tunç gözaltına alındı. Gözaltına alınma sırasında ve sonrasında darp edilen öğrenciler yaklaşık 5 saat gözaltında tutuldu.

Polisin saldırısı sonrasında dağılan öğrenciler akşam saatlerinde Belediye İşhanı önünde buluşarak yapılan saldırıyı ve gözaltıları protesto etti. Emek ve demokrasi güçlerinin de destek verdiği yürüyüşte basın açıklamasını okuyan Üniversite Öğrencisi Yağmur Boyraz, kendilerine yürüyüş yolunun kapatılmasının bir provokasyon olduğunu söyledi. Talepleri kabul edilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Boyraz  saldırıdan sorumlu olan kişilerin ise derhal istifa etmesi gerektiğini vurguladı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Romanlar hâlâ ayrımcılığa uğruyor

SONRAKİ HABER

Öğrenciler imza kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa