16 Kasım 2018 14:33

Kerkük petrolü yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilecek

Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, Kerkük petrolünün yeniden Türkiye üzerinden ihraç edileceğini duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Irak merkezi hükümetinin Kerkük kuyularından çıkarılan ham petrolü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile varılan yeni anlaşma sonucu Ceyhan Limanı üzerinden ihraç etmeye başladığını ifade etti. 

Ham petrolün boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandığını belirten McGurk,  yaklaşık bir yıl askıda tutulduktan sonra petrolün yeniden ihraç edilmesini önemli bir gelişme olarak yorumladı. 

ABD'nin 5 Kasım'da uygulamaya koyduğu yaptırımların ikinci aşamasının ardından, İran'ın günlük 2 milyon varilden fazla olan petrol ihracatının 1 milyon varile kadar düşeceği öngörülüyor.

Washington yönetiminin İran'dan kaynaklı meydana gelecek piyasadaki ham petrol açığının kapatılması için Kerkük petrolünü alternatif gördüğü belirtiliyor.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, bugün AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Günlük yaklaşık 50 ila 100 bin varil petrol, Kerkük'ten Ceyhan Limanı'na ihraç edilmeye başlandı" demişti. 

PETROL SEVKİYATI NEDEN DURMUŞTU?

Kerkük ve petrol yatakları yaklaşık 3 yıl boyunca IKBY'nin denetiminde kaldı. IKBY'nin 25 Eylül 2017'de referandum gerçekleştirmesinin ardından Irak merkezi hükümeti Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere operasyon düzenledi.

Irak’taki merkezi hükümet, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde kontrolü sağladıktan sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), boru hattıyla Ceyhan Limanı’na gönderilen Kerkük’ün ham petrol sevkiyatını da askıya almıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Birleşik Krallık'ta 14 milyon yoksulluk içinde yaşıyor’

SONRAKİ HABER

MTTB Eski Başkanı İsmail Kahraman: Üniversiteler ideoloji yeri değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...