16 Kasım 2018 12:10

Norveç’te sağlık patronları greve karşı lokavt kararı aldı

Norveç’te ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle greve çıkan sağlık emekçilerine karşı patronlar lokavt kararı aldı.

Fotoğraf: Brage.aronsen/WIKIMEDİA COMMONS (CC-BY-SA 4.0)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Daha iyi bir ücret talebiyle Norveç’te greve çıkan hemşirelere karşı, patron örgütü lokavt kararı aldı. NSF Başkanı Eli Gunhild By, NHO’nin lokavt kararıyla çatışmayı, tırmandırarak bir çözüme zorlamak istediğini söyledi.

Norveç Hemşireler Sendikası (NSF) ile İşveren Örgütü (NHO) arasında görüşmelerin kesilmesinden sonra özel sektörde çalışan 55 hemşire 25 Ekim’de, beş ayrı ilde greve başlamıştı. NSF Başkanı Eli Gunhild By yaptığı açıklamada “Hemşirelerin nerede çalıştıklarına bakılmaksızın aynı asgari ücret seviyesine sahip olmaları sağlanmalıdır” talebinde bulunmuştu.

Özel sektörde greve giden hemşireler, kamu sektöründe çalışanlarla aralarındaki yıllık ücret farkının 107 bin kron olduğunu söylüyor. Örneğin kamu sektöründe çalışan bir hemşire yıllık 532 bin kron alırken, özel sektörde çalışan aynı derecede olan bir hemşire yıllık 425 bin kron aldığını belirtiyor.

Daha iyi ücret talebi için greve başlayan hemşirelere karşı, Norveç İşveren Örgütü (NHO) grevden üç hafta sonra 20 Kasım’dan itibaren lokavt uygulayacaklarını açıkladı.

NSF Başkanı Eli Gunhild By, yaptığı basın açıklamasında, işverenin lokavt açıklamasını dramatik bir durum olarak gördüğünü belirterek “Sağlık sektöründe ilk defa böyle bir şey yaşandı” dedi. By, işverenin çatışmayı bu şekilde tırmandırarak bir çözüme zorlamak istediğini söyledi.

PATRON ÖRGÜTÜNE TEPKİ

NHO’nun lokavt açıklamasına diğer sendikalardan tepki geldi. Norveç Doktorlar Sendikası Başkanı Marit Hermansen yaptığı açıklamada hemşirelerin grevine destek çıkarak, NHO’nun  lokavt açıklamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bir kışkırtma olduğunu söyledi.

NHO aldığı lokavt kararıyla hükümetin greve müdahale etmesini istiyor. Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Anniken Hauglie, Norveç devlet kanalı NRK’ye gönderdiği bir e-postada sağlık sektörünü etkileyen bu sorunun ciddi olduğuna inandığını belirterek, “Taraflar bir çözüm bulmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Yetkililer sorunu normal bir şekilde takip ediyorlar” açıklamasını yaptı.

ÖNCEKİ HABER

6 ilde kar yağışı uyarısı

SONRAKİ HABER

HDP'li eş başkana tutukluluk gerekçesi: Kavga edenleri barıştırmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa