08 Nisan 2011 08:15

Romanlar hâlâ ayrımcılığa uğruyor

Bugün 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak, katledilen ve dünyanın dört bir tarafına dağılan Romanlar'ın günü. Romanlar hâlâ ayrımcılık mağduru.Romanların Hindistan’ın Pencap-Sind Nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan’ın da içinde bulunduğu bölgelerde dünyaya

Romanlar hâlâ ayrımcılığa uğruyor
Paylaş

Romanların Hindistan’ın Pencap-Sind Nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan’ın da içinde bulunduğu bölgelerde dünyaya yayılmış koyu renkli hint kökenli halk topluluğu olduğu belirtiliyor. Çingelerin, Gazneli Mahmut’un Hindistan’ı işgali sırasında göç etmeye başladıkları, Arabistan ve Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya, İran ve Türkiye üzerinden de Avrupa’ya ve dünyaya dağıldıkları öne sürülüyor.

Yarı göçebe, yarı yerleşik topluluğun sayımının yapılması güç olduğu için çingenelerin kesin nüfusu bilinmiyor. Bununla birlikte bugün dünyada 3-4 milyon dolayında çingene olduğu tahmin ediliyor. Türkiye de ise 500 bin olduğu belirtiliyor. 2. Dünya Savaşı’nda Yahudiler gibi Çingeneler de Almanlar tarafından büyük kıyıma uğratıldılar. Yaklaşık 500 bin çingene “aşağı ırktan” oldukları gerekçesi ile Macaristan, Polonya ve Çekoslovakya’da bulunan Nazi kamplarında yok edildi.

Günümüzde de yaşadıkları bütün ülkelerde Çingeneler ayrımcılığa uğruyorlar. Kimi çevreler, tarihle ilgili kayıtları olmadığı için Çingenelerin kendilerine ait bir dilleri olmadığını savunuyorlar. Yaşadıkları ülkenin dilini de konuşan Çingenelerin, “Çingenece” denen, yaşadıkları yörede konuşulan dilin karışımı bir lehçeyle konuştukları da biliniyor. Barışçı, sanatsever yaşam felsefeleri ve farklı yaşam tarzlarıyla dikkat çeken Çingenelerin, kendilerine özgü yasaları olsa da, genellikle yaşadıkları toplumun dinsel inançlarını benimserler.

1971’de 1. Uluslararası Roman Kongresi’nin toplandığı 8 Nisan günü, 1990 yılından beri Dünya Romanlar Günü olarak kutlanıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Teskon 10. kez İzmir’de düzenleniyor

SONRAKİ HABER

Ucuz ulaşım isteyince coplandılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...