16 Kasım 2018 08:22

'Şiddete karşı haklarımızı ve emeğimizi savunuyoruz'

Ekmek ve Gül tüm kadınları 25 Kasım’da bir araya gelmeye, eylem, etkinliklerini, deneyimlerini ve sözlerini Ekmek ve Gül ile paylaşmaya çağırdı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Ekmek ve Gül, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü öncesinde yayınladığı açıklamayla tüm kadınlara çağrı yaptı.

Krizin etkisiyle kadınların haklarına yönelik saldırıların ve şiddetteki artışın tesadüf olmadığına dikkat çeken Ekmek ve Gül, “25 Kasım’da yoksulluğun, sömürünün ve şiddetin karşısında; haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız” diyerek tüm kadınları 25 Kasım’da bir araya gelmeye, eylem, etkinliklerini, deneyimlerini ve sözlerini Ekmek ve Gül ile paylaşmaya çağırdı.

'ŞİDDETİN ARTMASI TESADÜF DEĞİL'

Ekmek ve Gül’ün açıklaması şöyle: “Bu yıl 25 Kasım’a daha zorlu koşullarda gidiyoruz. Krizle birlikte artan yoksulluk kadınlara daha fazla şiddet olarak dönüyor. Kadınlar artan yoksulluk, açlık, göç ve insan ticaretiyle karşı karşıya. Kadınların sırtındaki ev ve bakım yükleri artıyor, kadınlar daha da bağımlı hale getiriliyor. Yoksulluğu kontrol altına almaya, yoksulluk nedeniyle yaşanabilecek patlamalara ‘aile’yi ayakta tutarak engel olmaya çalışan hükümet, kadınların haklarına göz dikiyor; çocuk yaşta evlilikler kolaylaştırılıyor, nafaka hakkı gasbedilmek isteniyor, boşanmalar zorlaştırılmaya çalışılıyor, şiddet meşrulaştırılıyor, eşitsizlik derinleşiyor. Böyle bir süreçte, kadınlara yönelik şiddet, tecavüz ve kadın cinayetlerindeki artış tesadüf değil, tam da bu sistemin sonucudur.”

RAKAMLARLA KADINLARIN DURUMU

Açıklamada, rakamlarla kadınların karşı karşıya olduğu duruma rakamlarla dikkat çekildi:

• 2018’in ilk 10 ayında 329 kadın öldürüldü

• 2018’in ilk 8 ayında en az 870 kadın şiddete uğradı, 342 kadın tecavüze uğradı

• Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat arttı

• Boşanan kadınların yüzde 36.4’ü şiddet nedeniyle boşanıyor

• Kadın işsizlik oranı yüzde 14.6, genç kadın işsizliği ise yüzde 25.6

• Çalışma yaşamındaki kadınların yüzde 44’ünün hiçbir güvencesi yok

• Kadınların çalışma hayatındaki en önemli üç sorunu: Düşük ücret, işsizlik, sigortasız çalıştırılma

• Kadınların yüzde 23.2’si işe alım sürecinde ayrımcılık yaşıyor

• Kadınların yüzde 92’si sendikasız çalışıyor

• Kadınlar erkeklerden yüzde 17.8 daha düşük ücret alıyor

‘BİZE ULAŞIN’

Açıklamada, bu tablo karşısında bugün şiddete karşı mücadelenin aynı zamanda yoksulluğa, sömürüye ve krizin faturasını ödemeye karşı mücadele etmek olduğu belirtildi.

25 Kasım’a kadar internet sitelerinde kadınların karşı karşıya bırakıldığı şiddet ve hak gasplarına, şiddete maruz bırakılmış kadınların mücadelelerine, dayanışma ve deneyimlerine yer vereceklerini belirten Ekmek ve Gül, kadınlara şu çağrıyı yaptı: “Ekmek ve Gül olarak yaptığınız tüm etkinlikleri, paylaşmak istediğiniz deneyimleri, yanıt bulmaya çalıştığınız soruları sitemiz aracılığıyla tüm kadınlarla paylaşmak istiyoruz. Bunun için eylem ve etkinlik çağrılarınızı, yaptığınız etkinliklerden yazılı, görüntülü haberleri, röportajları, kadınların yaşamlarını, mektuplarını, düşüncelerini bize ulaştırmanızı bekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

2017’de 2 bin 187 kişi bireysel silahlı olayda hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Atatürk heykeline sprey boyalı yazıya 3 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...