16 Kasım 2018 03:51
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2018 05:51

Kolombiya'da öğrencilerin eğitime bütçe talebiyle eylemleri sürüyor

Kolombiya'da eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını isteyen öğrencilerin yürüyüşüne polisin saldırdı. Eylemde 35 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Lokman İlhan/AA

Paylaş

Kolombiya'da hükümetin vergi düzenlemesine itiraz eden ve yüksek öğretime ayrılan bütçenin artırılmasını isteyen öğrenciler, akademisyenler ve işçi sendikaları eylem düzenledi.

Başkent Bogota'daki farklı üniversitelerde okuyan binlerce öğrenci, şehir ulaşımındaki en kritik noktalardan 100. Cadde'ye ulaşmak için Kuzey Otoyolu üzerinden yürüyüşe geçti. 

35 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

AA'nın aktardığına göre ülkede yaklaşık 3 aydır, hükümetin vergi sistemine itiraz eden ve yüksek öğretime ayrılan bütçenin artırılmasını isteyen öğrenci, akademisyen ve işçi sendikalarının protesto eylemleri devam ediyor.

Cali, Medellin, Barranquilla gibi şehirlerde eş zamanlı protestolar düzenlenirken, başkent Bogota'nın çeşitli noktalarında özellikle öğrencilerin yoğun katılımı ile yürüyüşler yapıldı. 

Bogota'daki Nacional, Pedagogica ve Distrital gibi önemli kamu üniversitelerinin yanı sıra diğer yükseköğretim kurumlarından da öğrenci gruplarının ve akademisyenlerin düzenlediği yürüyüşe 14 bine yakın kişi katıldı.

Kentin farklı noktalarından harekete geçerek birleşen eylemciler, şehir ulaşımındaki en kilit noktalardan 100. Cadde'ye doğru Kuzey Otoyolu üzerinden ilerledi. Kitle polisin engellemesiyle karşılaştı. Polis göz yaşartıcı gazla saldırdı. Bir kişinin yaralandığı eylemde 35 kişi gözaltına alındı. 

Eylemlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Bogota Belediyesi Güvenlik Sekreteri Jairo Garcia, "Bugün başkentte barışçıl şekilde yürüyüş yapan yaklaşık 14 bin kişiye teşekkür ediyoruz." dedi.

Gözaltına alınan 35 kişiden 14'ü hakkında yasal işlem başlatıldığını aktaran Garcia, diğer 21 kişi hakkında herhangi bir bilgi vermedi. 

Öte yandan Cali ve Medellin'de düzenlenen yürüyüşlerde de polis ve eylemcilre arasında arbede yaşandığı, Cali'deki gösterilerde 2 kişinin yaralandığı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Kolombiya’da geçen hafta düzenlenen protesto eylemleri özellikle Bogota’nın birçok bölgesinde polisin saldırısı sonrasında olaylar çıkmıştı. Devlet Başkanı Ivan Duque, gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada öğrencilere diyalog çağrısında bulunmuştu. Gösterilerin birkaç aydır devam ettiği Kolombiya’da, Duque ve akademisyenler ekim sonunda bir araya gelmiş ve hükümet, eğitim bütçesinin kademeli olarak artırılacağını açıklamıştı. Hükümetin açıklamasını yetersiz bulan öğrenciler, akademisyenler ve işçi sendikaları talepleri için eylem yapacaklarını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

New York'ta kar fırtınası nedeniyle yüzlerce kişi mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

Anadolu Kültür operasyonu: Yiğit Aksakoğlu tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...