20 Eylül 2012 11:25

Demirtaş: Eller tetikten çekilsin

Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi Fidanlığı ve sosyal tesisleri açılışında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin dört bir yanına her gün cenazeler gittiğini ve anaların yüreğine acı düştüğünü belirterek, “Umarım bu acılardan hükümet ders çıkarır ve bir an önce

Demirtaş: Eller tetikten çekilsin
Paylaş
Faruk Ayyıldız

Ölümlerden, barış için sundukları yol haritalarını elinin tersiyle iten Başbakan’ın sorumlu olduğunu belirten Demirtaş, “Eller karşılıklı tetikten çekilsin. Bir tek can bile kurtulacaksa müzakereye değmez mi?​” diye sordu.

‘BAŞBAKAN YIKTIĞININ FARKINDA DEĞİL’

Konuşmasında Başbakan’ın partilerine yönelik üslubunu eleştiren Demirtaş, “Başbakan bölücü bir dil kullanıyor. Milyonların desteklediği bir siyasi hareketi değerlendirirken kullandıkları dil ile neleri yıktıklarının farkında değiller” dedi. BDP’li belediyenin açtığı Merwani Parkının isminin ‘w’ harfi nedeniyle yasaklandığını söyleyen Demirtaş, “Yıl 2012 Ortadoğu’da Kürdistan devletleri kuruluyor ama burada Kürtlere tek harfi kullanmak bile yasaklanıyor.” dedi.

‘MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI’

Konuşmasının devamında Bingöl’de 3 gün arayla gerçekleşen çatışmalarda yaşamını yitiren askerler ile polis ailelerine başsağlığı dileyen Demirtaş, “Umarım bu acılardan hükümet ders çıkarır ve bir an önce müzakere sürecini tekrar başlatır. Biz bu savaşın sona erdirilmesi için hükümete yol haritamızı verdik ama Başbakan elinin tersiyle itti. Bu saatten sonra ölümlerden Başbakan sorumludur” dedi.

ANALARIN YÜREĞİNE HER GÜN ACI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin dört bir yanına her gün cenazeler gittiğini ve anaların yüreğine acı düştüğünü kaydeden Demirtaş, savaşın giderek tırmandığını, ölümlerin arttığını, bu acılara rağmen Başbakanın ağzından barış cümlesinin çıkmadığını belirtti.

‘BAŞBAKAN BARIŞ DİYEMİYOR’

“Başbakan lügatından ‘barış’ sözcüğünü çıkarttı. Dünyayı fethettiğini zannediyor ama Sultan Süleyman’ın mezarına gitsin. Bir baksın ondan geriye ne kalmış. Bir mezar taşı. Sen de öyle olacaksın, hepimiz öyle olacağız. O yüzden kendini dünyanın fatihi olarak görmekten vazgeç. Kararmış vicdanını artık barışla doldurup rahatlatman lazım. Anaların acılarını dindirmek için ne yapacaksın? Her geçen gün acı büyüyor ve bir gün bu acı seni boğacak. Çünkü bu acıların sebebi sensin” şeklinde konuştu.

‘BU KAN DURSUN’

Oslo görüşmelerine ilişkin tartışmalara da değinen Demirtaş, “Hükümet neden Oslo görüşmelerini sürdürmedi. Bunun önünde ne engel var. Neden o protokolleri imzalamadın. Neden savaşa karar verdin. Biz şu anda Oslo görüşmelerinde kimin masayı terk ettiğinin tartışmasını yürütmüyoruz. Açık söylüyoruz, tekrar müzakerelere başlansın ve bu kan dursun” dedi.

‘ASKER SİLAHLA UYUSUN, SIKMASIN’

Erdoğan’ın ‘PKK silah bırakırsa operasyonlar biter’ sözlerini de değerlendiren Demirtaş, “Başbakanın anlama yeteneği yok. Biz hiçbir zaman devlet silah bıraksın demedik ki. Asker istiyorsa silahı ile uyusun, ama o silahı sıkmasın. Eller karşılıklı tetikten çekilsin. Ateşkes olacaksa karşılıklı eller tetikten çekilsin ve müzakere başlasın” şeklinde konuştu.

‘EVLAT ACISINI DA MI YASAKLAYACAKSIN?​’

Ülkenin tüm şehirlerine her gün cenazeler gittiğini belirten Demirtaş, “Başbakan ne söyleyebiliyor bu durumla ilgili. Sadece basına talimatlar yağdırıyor. Bu savaşı görmeyin diyor. Görmeyelim bakalım. Bu ölüler, acılar ne olacak? Anaların acısını nasıl bastıracaksın? Talimat mı vereceksin analara ikinci bir emre kadar üzülmeyi, evlat acısını yasakladım mı diyeceksin? Basını sansürledin anaların acısını da mı sansürleyeceksin” dedi. Ölümlerin sorumlusunun Başbakan olduğunu kaydeden Demirtaş, Başbakan’ın hesap sormak yerine hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.

CHP’YE ÇAĞRI

CHP’nin ‘Kürt sorunu diyalogla çözülür’ sözlerine de değinen Demirtaş, CHP’nin, Oslo tutanaklarını ortaya dökerek müzakereyi mahkûm etmeye çalıştığını belirtti. “‘Bu iş silahla çözülmez’ diyen CHP’liler Oslo’yu da mahkûm ettiğine göre sorunun nasıl çözüleceğini anlatmalı. Diyalog diyorsanız Kürt halkının temsilcileriyle diyalog olur başka kiminle müzakere yürüteceksiniz. Savaşın bu kadar tırmandığı bir ortamda CHP’nin çözüm projesi varsa açıklaması, yoksa da susup oturması gerek” diyen Demirtaş, “Devlet partilerinin kendi arasındaki çekişmelerde halk eziliyor” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Oslo görüşmeleri devam etmeli ama...'

SONRAKİ HABER

DİSK’ten ‘Zulme direneceğiz’ yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa