15 Kasım 2018 13:46

‘Göl kuruyor’ uyarısına kaymakamdan yanıt: Kuvvetli yağış bekleniyor

Eğirdir Gölünde su seviyesinin azalmasıyla ilgili yetkililere 'önlem' çağrısı yapan halka Kaymakam Akdaş yanıt verdi: Kuvvetli yağışlar bekleniyor.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Isparta

Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin 16 metreden 6-7 metrelere kadar düşmesi ve gölün son 4 ayda metrelerce çekilmesi üzerine halkın “Göl kuruyor önlem alın” uyarısına yanıt veren Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş iki yıldır yaşanan kuraklığın tüm gölleri olumsuz etkilediğini savunarak “Önümüzdeki aylarda kuvvetli yağışlar bekleniyor, tedirgin olunmasına gerek yok” diye konuştu.

Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü’nden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı. Bir zamanlar iç su balıkçılığı ve tatlı su ıstakozu üretimiyle bölge halkının en önemli kazanç kapısı olan göl, hatalı kullanım yüzünden bugün adeta can çekişiyor.

DSİ ÇEKİLMEYİ DOĞRULADI

Konuyla ilgili haberlerin ardından basın açıklaması yapan DSİ Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’ndeki çekilmeyi doğruladı ancak sorunu kuraklık ve buharlaşmaya bağladı.

KAYMAKAM: 58 SANTİM DÜŞÜŞ VAR

Konuyla ilgili Eğirdir Akın Gazetesi’ne konuşan Kaymakam Akdaş, Kovada Gölü’nü korumak amacıyla yıl boyunca Eğirdir Gölü’nden bırakılan suyun artık bırakılmadığını belirterek, gölün DSİ’nin takibi altında olduğunu söyledi. Önümüzdeki aylarda kuvvetli yağışlar beklendiğini söyleyen Akdaş, “Halkımızın hassasiyetini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak şu an için tedirgin olunmasına gerek yok” diye konuştu.

KESİCİ: KURUMANIN EN BÜYÜK NEDENİ SU ALIMI

DSİ Genel Müdürlüğü ve Eğirdir Kaymakamı Akdaş’ın açıklamalarına şaşırmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir Özel Hükümlerine göre gölün su kotunun 914 metreye düşmesi durumunda bir damla dahi su alınmaması gerektiğini belirttiğine dikkat çekerek, “Gölde su kotu kritik aşamadır. Göl kenarında kuruyan onlarca kilometrekarelik alanda on binlerce su salyangozu ve gıçırgan (tatlı su midyesi) ölüleri var. Su seviyesinin azalması gölde fotosentez hızını artırmakta ve gölün bazı kesimlerinde bataklıklaşma başlamaktadır. Gölümüzün süsü ve tarımsal mücadelede de etkileri büyük olan kuşların barınma, beslenme, üreme ortamları yok olmaktadır. Bunun dışında göldeki mikro organizma ve su böcekleri tehdit altındadır. Gölde çözünmüş madde miktarı artarak kirlik aşırı boyutlara oluşmaktadır. DSİ’nin resmi kayıtlarına baktığımızda, gölün su bütçesi 50 yıldır hep aşırı kayıptadır. Kuruma yağışlara bağlı olsa da gölden mayıs ayında başlayan devasa borularla su alımları gölün kurumasının en önemli nedenlerindendir.”

Yetkililerin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne süren Kesici, bir çözüm önerisi de getirilmediğini belirterek, “DSİ yıllardır aynı şeyi söylüyor” dedi.

‘ÖNLEM ALIN, GÖL KURUYOR’

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, ilçe halkının da katılımıyla yaptığı basın açıklamasında yetkilileri önlem almaya çağırdı. Kesici, aşırı su alımı yapılan gölün adeta boşaltıldığını söyledi. Gölü besleyen yüzey sularının üzerine çok sayıda baraj ve gölet yapıldığına da dikkat çeken Kesici, Eğirdir Gölü’nün de benzer hatalar yüzünden kuruyan Akşehir ve Eber gölleri ile aynı kaderi paylaşabileceğini belirterek ilgili koruma yasalarının uygulanmasını istedi.

İçme suyu kaynağı olan Eğirdir Gölü’nün korunmasının ulusal güvenlik konusu olduğunu dile getiren Kecisi, gölü korumanın da devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Dersim Katliamı tanığı Emoş Bakıray katliamla yüzleşilmesini istiyor

SONRAKİ HABER

'Ayda 5 bin lira ilaç parasını nasıl ödeyeyim!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...