15 Kasım 2018 08:55

Mersin Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat malzemesi hastadan istendi

Mersin Üniversitesi Hastanesinde ameliyat olacak hastaya 'Ameliyat olacaksan stenti kendin alacaksın' denildi. CHP'li Gökçel konuyu Meclis'e taşıdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mersin Üniversitesi Hastanesine ameliyat olmak için giden hastalar, “Malzemeyi dışarıdan alın gelin” cevabıyla karşılaşıyor. Şahdamarına stent takılması gereken bir hastaya önce bin 500 TL fark ödemesi gerektiği ardından tıbbi malzemenin kendisinin temin etmesi gerektiği söylendi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Bu insanların hayatıyla oynamaktır. Yıllarca sigortasını, vergisini ödemiş vatandaşa eziyettir.” dedi

Ekonomik krizin etkilediği alanlardan biri de sağlık sektörü oldu. Daha önce borçlarıyla gündeme gelen üniversite hastaneleri artık tıbbi malzeme de tedarik edemiyor. Son olarak Mersin Üniversitesi Hastanesine tedavi olmak için giden hastalara tıbbi cihazları dışarıdan getirmeleri durumunda ameliyat olabileceklerinin söylenmesi tepkiyle karşılandı.

'AMELİYAT OLACAKSAN STENTİ KENDİN ALACAKSIN'

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, kendisine ulaşan bir hasta yakını sayesinde konunun vahametinin gözler önüne serildiğini ifade etti. CHP’li Gökçel, “Şahdamarına stent takılması gereken bir hastaya önce 1500TL fark ödemesi gerektiğini ardından da ancak tıbbi malzemenin tamamını kendilerinin temin etmesi halinde ameliyat olabileceğini söylemişler” dedi.

'VATANDAŞIN HAYATIYLA OYNUYORLAR'

 

“Olay üzerine görüşülen medikal firması tüm malzemelerin 4200 TL’ye edinilebileceğini, ameliyat sonrasında SGK’dan SUT fiyatları üstünden geri ödemenin olduğunu söyledi” diyen Gökçel, “Vatandaşa ‘paran yoksa yaşama’ diyorlar. Genel Başkanımız AK Parti iktidarı adaletsizlik demektir, AK Parti iktidarı israf demektir derken sonuna kadar haklı. Uçan saraylarına kaçan saraylarına para yetiştirmek için vatandaşın hayatıyla oynuyorlar” dedi.

Gökçel, “Sağlık hakkından, vatandaşın hayatından tasarruf ediyorlar” diyerek duruma tepki gösterdi.

TIBBİ MALZEMELERE YÜZDE 50 ZAM

Kendisine iletilen iddialara göre medikal firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirtilen miktarın en az yüzde 50 fazlasını talep ettiği ve bu nedenle hastanelerin firmalarla anlaşamadığını söyleyen Gökçel, vatandaşın aradaki miktarı ödemesinin de kabul görmediğini belirtti.

GÖKÇEL’İN, YANITLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

■  Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin tedarikçi firmalara borcu ne kadardır?

■ Önergenin yanıtlandığı tarihe her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere üniversite hastanelerinin, tıbbi malzeme sağlayan firmalara olan toplam borcu ne kadardır?

■ Üniversite hastanelerinin tedarik etmediği / edemediği tıbbi cihazlar da dâhil malzemeler hangileridir? Tedarik edilmemesinin / edilememesinin sebepleri nelerdir?

■ Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamudan alacağı sağlık hizmetlerinin bedelini ilan ettiği Sağlık Uygulama Tebliği’ne yönelik, bedellerin güncellenerek artırılması konusunda Bakanlığınızın bir talebi oldu mu? Olduysa bunun sonucunda SUT’ta hangi kalemlerde yüzde kaç oranında pozitif veya negatif yönlü değişiklik sağlandı?

■ Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle teşkilat yapısı büyük ölçüde değiştirilen Bakanlığınız, yalnızca maddi olanakları haiz hastaların mı sağlık hakkı olduğunu savunmaktadır?

■ Bakanlığınız, kamuda uygulandığı iddia edilen tasarruf tedbirleri kapsamında sağlık hakkından ve yurttaşların hayatından mı tasarruf etmektedir?

■ Ameliyat malzemesi alacak parası olmadığı için hayatını kaybeden hastaların sorumluluğu kimin olacaktır? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Turhan’dan Kanal İstanbul açıklaması: 2020’ye kalmamalı

SONRAKİ HABER

İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...