15 Kasım 2018 09:05
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2018 17:04

İngiltere'de iki bakan Brexit anlaşması nedeniyle istifa etti

İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey, AB'yle varılan anlaşma nedeniyle istifa etti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab, Avrupa Birliği (AB) ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etti. Raab'dan sonra Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey de istifasını açıkladı. Kabinede istifaların sürebileceği yorumları yapılıyor.

İngiltere'de dün Bakanlar Kurulu, ülkenin AB ile vardığı Brexit anlaşmasını onayladı. Ancak çok sayıda bakanın anlaşmanın içeriğine itiraz ettiği biliniyordu. Başbakan Theresa May de önlerinde zorlu bir sürecin olduğunu söylemişti.

Brexit Bakanı Dominic Raab da bu isimlerden biriydi. BBC'den Norman Smith, Raab'ın istifasının kabinedeki diğer üyelerin üzerinde "domino etkisi" yapabileceğini ve bunun kabinenin sonu anlamına gelebileceğini söyledi.

RAAB: VİCDANEN RAHAT BİR ŞEKİLDE DESTEKLEYEMEM

Raab, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Brexit Bakanlığı'ndan istifa ettim. AB ile anlaşmamızda belirlenen koşulları, vicdanen rahat bir şekilde destekleyemem" dedi.

Mesajına istifa mektubunu da ekleyen Raab, "istifa nedenlerini" Başbakan Theresa May'e sunduğu mektupta anlattığını belirtti.

"Öncelikle, anlaşmada yer alan Kuzey İrlanda ile ilgili düzenlemenin, Birleşik Krallık'ın bütünlüğüne gerçek bir tehdit olduğuna inanıyorum" diyen Raab, ikinci olarak da, Birleşik Krallık'ın ayrılmasına ilişkin olarak AB'ye "ucu açık veto yetkisi veren düzenlemeyi" destekleyemeyeceğini de vurguladı.

İSTİFA EDEN BAKANLARIN YERİNE 2 YENİ ATAMA YAPILDI

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa eden 4 bakandan 2'sinin yerine yeni isimler atadı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin AB ile vardığı Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa eden 4 bakandan 2'sinin yerine yeni isimler atadı.

May, Dominic Raab'dan boşalan Brexit Bakanlığına Stephen Barclay'yi, Esther McVey'den boşalan Çalışma Bakanlığına eski İçişleri Bakanı Amber Rudd'u tayin etti.

Rudd, parlamentoyu bakanlığın göçmenlere yönelik sınır dışı uygulamaları konusunda yanılttığının ortaya çıkmasının ardından 30 Nisan'da istifa etmek zorunda kalmıştı. May'in istifayla kabineden ayrılan Rudd'u yeniden bakanlığa getirmesi, siyasi manevra alanının daralmasına bağlanıyor.

Brexit Bakanlığına getirilen Barclay'in ise önceki bakanların aksine siyasi bir tabanının olmadığına ve May'e itaat edeceğine işaret ediliyor.

GÜVENSİZLİK OYLAMASI

Öte yandan İngiliz medyasında yer alan haberlerde Muhafazakar Parti milletvekillerinin Başbakan May hakkında güvensizlik oylaması talebiyle yaptıkları başvuru sayısının 48'e ulaştığı belirtiliyor. Bununla birlikte başvuruda bulunduğunu kamuoyuna bizzat açıklayan milletvekili sayısı henüz 22'yi geçmedi.

Muhafazakar Parti yönetmeliğine göre, 48 milletvekilinin başvurması halinde, grupta güvensizlik oylamasına gidilebiliyor. Partinin parlamentoda 315 üyesi bulunuyor.

MAY: ULUSAL MENFAAT GÖZETİLMELİ

BBC Türkçe'nin haberine göre İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası'nda milletvekillerine yaptığı konuşmada, "Bu bizi Brexit anlaşmasına daha çok yaklaştırdı. Bu anlaşmanın son hali değil, anlaşmanın taslağı" dedi.

Theresa May, "Önümüzdeki seçenekler net: Ya anlaşma olmadan AB'den ayrılacağız ya da olabilecek en olumlu mutabakatı onaylayacağız. Milletvekilleri ulusal menfaatleri gözetmeli" diye konuştu.

May ayrıca ülkesinin AB Ortak Tarım Politikası'ndan ayrılacağını ve kıyılarının kontrolünü yeniden ele alacağını kaydetti.

THERESA MAY: GÖREVİMİ SONUNA KADAR GÖTÜRECEĞİM

İstifaların ardından akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Theresa May, görevinin başında olduğunun mesajını verdi:
“Liderlik, kolay değil, zor tercihlerde bulunmaktır. Başbakan olarak benim görevim İngiliz halkının iradesini hayata geçiren bir anlaşmayı sağlamaktır. Bunu sonuna kadar götüreceğim” değerlendirmesinde bulundu.

CORBYN: HÜKÜMET KAOS İÇİNDE

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise hükümetin kaos içinde olduğunu söyledi. Jeremy Corbyn, "Üzerinde uzlaşılan AB'den ayrılma anlaşması İngiltere'ye muazzam ölçüde zarar veren bir metin" dedi. Corbyn, "Dominic Raab bu anlaşmayı destekleyemiyorsa, milletvekilleri de destekleyemez" diye konuştu.

İşçi Partisi lideri, hükümetten anlaşmayı geri çekmesini istedi, parlamentonun anlaşma olmadan AB'den ayrılma ve bu anlaşma ile AB'den ayrılma arasında yanlış bir seçim yapmayacağını umduğunu söyledi.

Corbyn, "Hükümet kabinenin, parlamentonun, ülkenin tamamının desteğinin olmadığı açık olan bu iyi hazırlanmamış anlaşmayı geri çekmeli" dedi.

AB LİDERLERİ 25 KASIM'DA TOPLANACAK

Öte yandan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Olağanüstü bir şey olmazsa, Brexit anlaşmasına nihai şeklini vermek ve resmiyet kazandırmak için Avrupa Konseyi toplantısı düzenleyeceğiz. Toplantı 25 Kasım Pazar günü yapılacak" dedi.

ROLLS-ROYCE, ‘SERT BREXİT’ İÇİN HAZIRLANIYOR

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, Başbakan Theresa May'ın Brexit planının parlamenter destek alacağı konusunda belirsizlikler arttığından dolayı acil durum planlarına devam edeceklerini belirtti.

BBC radyosunun haberine göre, Rolls Royce Yönetim Kurulu Başkanı Warren East, “Tampon stoklarını da içerecek acil durum planlarımıza devam edeceğiz. Böylece işimizi yürütmek için ihtiyaç duyduğumuz tüm lojistik kapasitelere sahip olacağız” dedi.

Rolls-Royce gibi üreticilerin yeni gümrük vergileri ve bürokrasi korkusu, İngiltere'nin 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nden düşmesi durumunda, bağlı oldukları binlerce parçanın tam zamanında teslimatını da risk altına alıyor.

BREXIT SÜRECİ

İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı.

AB ile İngiltere arasında Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varamamıştı.

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak. İngiltere'yi 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir "geçiş süreci" öngörülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cepten sağlık harcaması, 2017 yılında yüzde 22,7 arttı

SONRAKİ HABER

'Hekimin 450 gün işsiz beklemesi kabul edilemez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...