15 Kasım 2018 09:40

Meral Danış Beştaş'tan Soylu'ya: Kayyımlar hırsızlığın resmini çizmiş

İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alan HDP Milletvekili Beştaş, 'Bakanlığa ayrılan artırılmış pay özgürlüklere değil güvenliğedir' dedi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2019 yılı bütçelerinin görüşmeleri başladı. Komisyon, AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in başkanlığında toplandı.

Toplantı, Bakan Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanlığının bütçesine ilişkin sunumuyla başladı. Soylu, "Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili bütün dijital ve fiziki kabiliyetleri birbiriyle uyumlaştırıyoruz. Birbirlerini görmelerini sağlıyor, aralarında veri transferi, hatta insan gücü ve ekipman transferine bile imkan veren çoklu bir yönetim modeline geçiyoruz." dedi.

HDP'Lİ BEŞTAŞ: HUZURSUZ BİR SOYLU DÖNEMİ

Bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı Bütçesi üzerine söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “İçişleri Bakanı'nın saldırganlığı tedavi edilmesi gereken bir problem” dedi. Bütçeden İçişleri Bakanlığına ayrılan payın son iki yılda yüzde 60 arttığını kaydeden Beştaş, söz konusu bütçeye ayrılan payın, özgürlüklere değil güvenliğe yatırım olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Huzur ve refahın ortadan kalktığına dikkat çeken Beştaş, “Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre antidepresan kullanımı yüzde 700 artmış. Huzursuz, mutsuz bir Soylu döneminden geçiyoruz. Hak ihlallerinde, ölümlerde, kadına yönelik şiddette rekor artış var. İktidardan yana olmayan herkes, düşman hukuku anlayışıyla terörize ediliyor” dedi.   

‘NÜFUSUN YÜZDE 40’I, SEÇTİKLERİ TARAFINDAN YÖNETİLMİYOR’

Konuşmasını kayyım atanan belediyeler üzerinden sürdüren Beştaş, “Bizim belediye başkanlarımıza yöneltilen hırsızlık, yolsuzluk suçlamaları algı yönetimidir. Kayyımlar halka karşı halk iradesinin gasbedildiği bir politikanın tezahürüdür. Ülke nüfusunun yüzde 40’ı kendi seçtikleri yöneticiler tarafından yönetilmiyor” ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIĞINIZ TAHİR ELÇİ’DEN NE İSTİYOR’

Beştaş, “Bu iktidarın en önemli uygulama alanlarından biri Kürt karşıtlığı, teklik politikası. 54 kadın merkezinin kayyımlar eliyle kapatıldığını, kadın çalışanların görevden uzaklaştırıldığını biliyoruz. Bakanlığınız Tahir Elçi’den ne istiyor. Tahir Elçi Parkı’nın adını değiştirdi kayyımlar. Ehmedê Xanî büstü yıkıldı kayyımlarca. 34 çocuğun öldürüldüğü Roboskî’de failler serbest, Diyarbakır’da Roboskî anıtı yıkıldı. Yüzlerce örnek var” dedi.

‘KAYYIMLAR HIRSIZLIĞIN RESMİNİ ÇİZMİŞLER’

Kayyımların, hırsızlığın ve yolsuzluğun resmini çizdiğini belirten Beştaş, “Dediniz ki kayyımlar önemli hizmetler yapıyor, yolsuzluk yok. Bizim bu konudaki önergemiz reddedildi. Kayyımlar yolsuzluğun, hırsızlığın resmini çizmişler. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Geçen hafta Sayıştay raporları açıklandı. Sayıştayın iktidarı koruma güdüsünü de göz önünde bulundurursanız durum çok vahim. Kayyımların gelmesiyle belediyelerin borcu yüzde 85 artmış, bu da Sayıştayın tespiti. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın açıkladığı verilere göre kayyımlara 2 milyar 197 milyon TL kredi ve hibe desteği verilmiş. Kayyımlar halk iradesini gasbetmekle kalmamış, borcu artırmış, halka hizmet yerine kasalarını doldurmuş, alışkanlıklarını devam ettirmiş” ifadelerini kullandı.

‘BELEDİYELER YETMEDİ, MUHTARLIKLARA DA KAYYIM ATADINIZ’

Muhtarların yerine atanan kayyımlara ilişkin de konuşan Beştaş, “Siirt Bağlıca köyünde 28 oy HDP’ye, 3 oy AKP’ye çıkmış. Demirkaya köyünde 60 oy HDP’ye 9 oy AKP’ye çıkmış. Bu iki örnek muhtarlara neden kayyım atandığını gösteriyor. Bu bir seçim çalışmasıdır. Siz HDP’ye oy veren belediyelere kayyım atadığınız gibi muhtarlara da kayyım atıyorsunuz. Seçim döneminde ne kadar vahim uygulamaların olduğunu da anlatabilirim. Düşünün ki vali, müftü, kaymakam bir köye helikopterle gidip seçim çalışması yapıyor. Kayyım atanan belediyelerde kayyımları da görevden aldınız. Silopi’de kayyım yardımcısı, sonra da kaymakam yolsuzluktan görevden alındı. Bizim belediye eş başkanlarımız boyun eğmedikleri için, halktan yana politika yürüttükleri için rehin tutuluyorlar” dedi.

‘BAKAN TARAFINDAN CİNAYETLER, İŞKENCELER SAHİPLENİLİYOR’

Beştaş, doğrudan bakanlık tarafından doğrulanan hak ihlallerinin olduğunu söyleyerek, “Geçmişte devlet, hükümet faili meçhulleri reddeder, sahiplenmezdi. Ama bu dönem bizzat bakan tarafından cinayetler, işkenceler sahipleniliyor, cezasızlık özendiriliyor. Suruç meselesi çok vahim. Hastanede herkesin gözü önünde cinayet işlendi. 3 kişi (Şenyaşar ailesi) vahşice öldürüldü ve şu ana kadar tek kişi gözaltına alınmadı. Bu da yetmemiş gibi milletvekilinin kardeşine devlet töreni yapıldı. Diğer tarafta gaz bombaları eşliğinde cenaze töreni yapıldı. Bu pervasızlığı tarif edeceğim bir dil yok. Bununla da kalmadınız, Diyarbakır İHD, MAZLUM-DER, Baro; hepsini terörist ilan ettiniz. Siz böyle bir şey yapamazsınız. Baro başkanı ve yönetimini avukatlar belirler. Bütün sivil toplumun yönetimini oradaki üyeler belirler” diye konuştu.

BİR ZAMAN CUMARTESİ ANNELERİ 'ANNELERİNİZ'Dİ

Konuşmasında Cumartesi Anneleri’nin yasaklanan eylemlerine de değinen Beştaş, “Cumartesi Anneleri'ne yönelik saldırıları biliyoruz. Size yüz yüze sormak istiyorum: Evlatlarının kemiklerini arayan annelerden devlete nasıl bir tehdit gelebilir? Siz nasıl bir hadle onlara paçoz diyorsunuz? Bu insanlar kaçırıldılar, öldürüldüler, cenazeleri yok. Böyle bir dil annelere nasıl yöneltilebilir? Zamanında Berfo Ana Cumhurbaşkanı ile görüştü; o zaman ‘annelerimiz’di, şimdi ‘paçoz’a dönüştü. Bu dil sizin siyasi yaklaşımınızın ürünü” şeklinde ifadeler kullandı.

‘TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR PROBLEM’

Beştaş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: Bizim Eş Genel Başkanımıza yönelik dilinizi nasıl açıklayayım bilemiyorum. Sayın Pervin Buldan, sizin basına yansıttığınız tehdidiniz karşısında itidalli bir dil kurdu. Siz Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi olan, 20 milyonluk nüfusu temsil eden bir şahsiyete yönelik bu tehdit dilini hangi yetkiyle kullanıyorsunuz? Sayın Pervin Buldan halkı temsil ediyor. Bu saldırganlık gösterisi, bırakın normal bir ülkede bakanlık yapmayı, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir problem. Biz sizinle hep görüşürdük, telefonlarımıza çıkardınız. O tehdidinizden sonra hiçbir HDP milletvekili sizi aramadı çünkü siz tarafsız bir bakan değilsiniz, olmadığınızı ilan ettiniz. 'HDP benim karşımda' dediniz. O yüzden sorunları talep konusu bile yapmıyorsunuz.

‘BİR DE MEZARLIK MESELESİ VAR’

"Bir de mezarlık meselesi var. Bundan mutluluk duymayın, üzülün. Tatvan’da 267 cenaze mezarlardan çıkarıldı. Türkiye tarihinde mezarlardan çıkarılıp gönderilen, ailelerin kemiklerin peşine düştüğü başka bir örnek yok. Ölü üzerinden hüküm kalkar. Ölüler arasında bile eşitsizlik yaratan, mezarlıkları yıkan, bombalayan, taziyelere gaz bombası atan bir yönetim anlayışını tanımıyoruz. Bir de bakan ‘O sahte mezarlar şimdi nerede?​’ diyor. Mezarın sahtesi nasıl oluyor?​”

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da tarihi Kayhan Çarşısı'nda yangın

SONRAKİ HABER

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde eboladan ölenlerin sayısı 189'a çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...