18 Şubat 2011 02:09

8 yıl aradan sonra yeniden hakim karşısında

GAZİ Mahallesi’nde Alevilere yönelik gelişen saldırıların ardından gözaltına alınan ve uzun süre gözaltında olduğu kabul edilmeyen Hasan Polat’ın yargılandığı ve ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldığı dava ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) verdiği “Adil yargılanmadı” kararı yarın İsta

8 yıl aradan sonra yeniden hakim karşısında
Paylaş
Nazım Karabağ

GAZİ Mahallesi’nde Alevilere yönelik gelişen saldırıların ardından gözaltına alınan ve uzun süre gözaltında olduğu kabul edilmeyen Hasan Polat’ın yargılandığı ve ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldığı dava ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) verdiği “Adil yargılanmadı” kararı yarın İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde değerlendirilecek. Mahkeme, Polat’ın yeniden yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek.
‘Gazi provokatörü’ ilan edilerek tutuklanan ve başka bir dava gerekçe gösterilerek ömür boyu hapis cezasına çaptırılan Hasan Polat’ın, yeniden yargılanma talebi bugün Beşiktaş 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüşülecek. 30 Mart 1995’te gözaltına alınan Polat için, “Hasan Polat Davası İzleme Komisyonu” kuruldu.
AİHM’in ‘adil yargılanmadı’ dediği Hasan Polat için ‘Hasan Polat Davası İzleme Komisyonu’ kuruldu. Komisyon, AİHM’in Türkiye’yi mahkum ettiği benzer davalarda, Türkiye mahkemelerinin yeniden yargılanma kararı vermediğine dikkat çekerek, bu tutumun Hasan Polat davasında sürdürülmemesi için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.
Hasan Polat’ın işkence zoruyla çeşitli insanlara imzalatılan ifadelerle mahkum edildiğini belirten komisyon, Hasan Polat’ın ‘yeniden yargılanma’ hakkı olduğuna dikkat çekti. AİHM kararıyla yapılan “yeniden yargılama” başvurusunun ilk duruşması, 26 Eylül’de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüştü.
İŞKENCE RAPORLARI
8 yıl aradan sonra hakim karşısına çıkarılan Polat, dosyanın polis fezlekesi ve işkence altında alınan ifadedeler sonucu oluşturulduğunu ifade ederek, “Bu ifadelerin hepsi işkence altında alınmıştır. İşkence yapıldığı raporlarla tespit edilmiş, işkenceci polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.
Yargılanmanın adil bir şekilde yapılmadığını belirten Polat, “Ben yeniden yargılanmaya hazırım. Polisin işkence altında ifade aldığına dair belgeler varken bu ifadeler nasıl samimi itiraflar olarak değerlendirilebilir” diyerek dosyanın yeniden görülmesini istemişti.
Komisyon tarafından hazırlanan raporda düşüncelerini anlatan Hasan Polat, Gazi katliamında devletin katliamcı yüzünün,  kontrgerilla gerçeğinin ve polis zulmünün açığa çıktığına dikkat çekiyor.  
Komisyon tarafından yapılan açıklamada, bugün Beşiktaş Adliyesinde hakim karşısına çıkacak Hasan Polat için duyarlılık çağrısı yapıldı. Mahkeme AİHM’in kararının ardından yeniden yargılama kararını yarın verecek.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Derhal beraat

SONRAKİ HABER

Asistanlar eyleme başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...