14 Kasım 2018 11:48
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2018 10:46

Kamu-Sen’den ek zam eylemi

İzmir, Kayseri ve Tokat'ta ek zam talebini dile getiren Kamu-Sen üyeleri, enflasyona bağlı ücret artışı teklifinden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Umut Karakoyun

Paylaş

Kamu-Sen üyeleri, İzmir, Kayseri ve Tokat'ta 'ek zam' eylemi yaparak enflasyona endeksli maaş artış tekliflerinden vazgeçilmesine ve büyüme ve refah payının temel alınması gerektiğine vurgu yaptı. Üyeler, daha sonra 2019 yılında yapılması gereken maaş revizeleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, mektup gönderdi.

İzmir Konak'ta Kamu-Sen üyesi emekçiler adında konuşan İl Temsilcisi İrfan Toksoy, bugün artık memur ve emeklilerin alışveriş yapamaz, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayaz hale geldiklerini söyledi.

Toksoy, ekonomik gelişmeler nedeniyle enflasyon oranında artışların olduğunu, memur ve emeklilerin maaşlarının reel olarak değer kaybettiğini söyleyerek "Yılın ilk 10 ayı itibari ile hesaplandığında, kamu görevlilerinin alım gücünün yüzde 9,5 düştüğü ortaya çıkmakta. Geçtiğimiz yıl 5 bin 336 TL olan bir kişilik ailenin aylık zorunlu harcama tutarı, bu yıl tam 854 TL artış göstererek 6 bin 191 TL'ye ulaşmışken, 2 bin 977 TL olan ortalama memur maaşı, 441,65 TL zamlanarak 3 bin 419 TL olmuştur. Enflasyon farkı ödemesi de yapılmasına rağmen maaşlardaki erime ve alım gücündeki kayıp devam etmiş ve ortalama bir memurun alım gücü, bir yıl içinde aylık 413 TL azalmıştır" dedi.

'MAAŞLARDAKİ ENFLASYON FARKI KAYIPLARI KARŞILAMIYOR'

Kayseri'de de Merkez Melikgazi İlçesi Hunat Mahallesi’ndeki PTT binası önünde yapılan basına açıklamasına Kamu-Sen İl Temsilci Kamil Ünal ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Maaşlara eklenen enflasyon farklarının geriye dönük kayıpları karşılamadığını belirten Ünal, “Enflasyonun olumsuz etkileri hiç kuşkusuz dar ve sabit gelirliler üzerinde görülüyor. Bugün, memur ve emeklilerimiz alışveriş yapamaz, en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Ülkedeki gelir dağılımın ve adaletin sağlanması için en önemli araçlardan bir tanesi ücret politikalarıdır. Toplusözleşme görüşmelerinde enflasyona endeksli maaş artış tekliflerinden vazgeçilmeli, büyüme ve refah payı temel alınmalıdır” dedi. 

Açıklamanın ardından PTT şubelerine giren Kamu-Sen üyeleri, 2019 yılında yapılması gereken maaş revizeleri ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdi.

KAMU EMEKÇİSİ EK ZAM, TAŞERON DÜZENLEMESİ MAĞDURU KADRO İSTİYOR

Türkiye Kamu Sen Mersin İl Başkanlığı, Yenişehir ilçesi Göçmen PTT şubesi önünde ek zam talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklamaya taşerondan kamuya geçirilen işçiler de destek verdi. İşçiler "Eşit işe eşit ücret", "sürekli işçi enflasyona yenik düştü" "Memur işçi el ele" "Cumhurbaşkanımız, Çalışma Bakanımız duyun sesimizi", "2019 Kamu Toplu İş Sözleşmesi’ne evet" yazılı dövizler taşıdı.

Açıklamayı okuyan Kamu Sen Mersin İl Temsilcisi Metin Ercan, yüksek enflasyon karşısında memur ve emeklilerin maaşlarında değer kaybı yaşadığını belirterek  kayıplarının karşılanmasını istedi.

TAŞERONDAN GEÇEN İŞÇİLER EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTEDİ

İşçilerden Gürhan Demirci ise çalışma barışı için eşit hak ve ücret istediklerini söyledi. Kamuya geçirilen işçilere enflasyon farkı verilmediğine dikkat çeken Demirci, “Ortak sorunlarımız için emekçi memur arkadaşlara destek verdik. Taşerondan kadroya geçen işçilere Yüksek Hakem Kurulu tarafından yayınlanan ücret, mali ve sosyal haklar uygulanmaktadır. Bu da aynı işi yaptıkları eski kadrolu işçilerle eşit hak ve ücretler sağlamamaktadır” dedi.

‘ENFLASYON KARŞISINDA GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORUZ’

Kendilerine enflasyon farkı olmadan altı ayda bir yüzde 4 ücret artışı yapılmasının ön görüldüğünü söyleyen Demirci, “Yüzde 25 enflasyon karşısında maddi kayıplar ve büyük geçim sıkıntıları yaşamaktayız. Kamuya geçirilen işçilerin toplu iş sözleşme hakkı 2020 yılına kadar yapılmayacaktır. 2019 yılında kamu işçileriyle yapılacak olan Kamu Çerçeve Sözleşmesi Protokolüne dahil edilmeyi, yapılacak olan bu protokolün bütün işçileri kapsamasını Cumhurbaşkanımzdan ve Çalışma Bakanımızdan talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından toplanan imzalar Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

KAMU-SEN ÜYELERİ KIRIKKALE'DE DE EK ZAM İSTEDİ

Kamu-Sen üyeleri, Kırıkkale’de de PTT önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Kamu-Sen İl Temsilcisi Yücel Karabacak, “Malumları olduğu üzere, 2018 ve 2019 yıllarında memur ve memur emeklilerine yapılacak maaş zamlarının belirlendiği toplu sözleşme görüşmeleri, 2017 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilmiş ve mutabakatla sonuçlanmıştır. Yetkili konfederasyon ve kamu işveren temsilcileri arasında imzalanan toplu sözleşme hükümlerine göre kamu görevlileri ile emeklilerin maaşlarına 2018 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 3,5 olmak üzere kümülatif yüzde 7,6; 2019 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 4, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 9,2 artış yapılması kararlaştırılmıştır. Toplu sözleşmeye göre dönemler halinde yapılan maaş zamlarının anılan dönemde gerçekleşen enflasyonun altında kalması durumunda, aradaki farkın maaşlara yansıtılması hükme bağlanmıştır” dedi.

Ekonomide yaşanan gelişmeleri hatırlatan Yücel Karabacak, “Ancak 2018 yılı başından itibaren yaşanan ekonomik gelişmeler neticesinde enflasyonda yüksek oranlı artışlar görülmüş, memur ve emeklilerin maaşları reel olarak değer kaybederken alım gücünde büyük düşüşler yaşanmıştır. Öyle ki, 2017 ve 2018 ekim ayları dikkate alındığında yıllık enflasyon yüzde 25,24; 2018 yılının ilk on ayı dikkate alındığında ise yüzde 22,5 olmuştur. Bu süre zarfında ocak ayında 2017 yılına ilişkin yüzde 1,69 ve temmuz ayında yılın ilk altı ayına ilişkin yüzde 5,15’lik enflasyon farkı da eklenerek yapılan hesaplamada memur ve emekli maaşlarının yıllık yüzde 14,8 arttığı görülmektedir. Dolayısıyla kamu görevlilerinin ve emeklilerin maaşları, enflasyon karşısında bir yılda yüzde 10,4 değer kaybına uğramıştır. Yılın ilk on ayı itibarıyla hesaplandığında ise kamu görevlilerinin alım gücünün yüzde 9,5 düştüğü ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Kamu-Sen İl Temsilcisi Yücel Karabacak, enflasyonun toplumsal boyuttaki en olumsuz etkilerinin dar ve sabit gelirliler üzerinde görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Bugün artık memur ve emeklilerimiz alışveriş yapamaz, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Ülkedeki gelir dağılımında adaletin sağlanması için en önemli araçlardan bir tanesi benimsenen ücret politikalarıdır. Gelişmeler karşısında ürünlerin fiyatına fahiş oranlarda zam gelirken maaşların yalnızca enflasyona endeksli olarak düzenlenmesi, gelir dağılımını bozacak, ekonomik olumsuzlukların yükünü yalnızca çalışan kesime yükleyecek bir etken olacaktır. Bu çerçevede toplu sözleşme görüşmelerinde enflasyona endeksli maaş artış tekliflerinden vazgeçilmesi, gerçekleşen enflasyon, yoksulluk sınırı, büyüme ve refah payının temel alındığı bir maaş artış sisteminin geliştirilmesi lüzumludur. Bütün bu gerçekler ışığında; kamu görevlilerinin mağduriyetini gidermek, enflasyona yenik düşen, temel ve vazgeçilmez harcamalar karşısında eriyen maaşlarını telafi etmek ve kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltmek amacıyla 2019 yılı maaş artış oranlarının Yeni Ekonomi Programı'nda belirlenen hedeflere göre revize edildikten sonra memur ve emeklilere ek zam yapılması için gerekli girişimlerde bulunmanız hususunu saygılarımla arz ederim.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TZD'den ‘pamuk üreticisine destek’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Dersim ve Bayburt'ta eğitime kar tatili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa