20 Eylül 2012 04:57

İSDEMİR'de sudan bahane

İSDEMİR yönetimi 6.5 milyon lira prim alırken işçinin 96 liralık içme suyu işten atmagerekçesi oldu. 20 işçinin sudan bahanelerle atılmasına binlerce işçi tepki gösterdi. İSDEMİR’de çalışan 20 işçinin işine son verildi. 6’sı Çelik-İş üyesi olan işçilerin işten atılmasına gere

İSDEMİR'de sudan bahane
Paylaş

gerekçesi oldu. 20 işçinin sudan bahanelerle atılmasına binlerce işçi tepki gösterdi.

İSDEMİR’de çalışan 20 işçinin işine son verildi. 6’sı Çelik-İş üyesi olan işçilerin işten atılmasına gerekçe olarak yeni teknolojiye ayak uyduramamaları gösterildi.

İşten atma söylentilerinin başlaması üzerine önceki gün 3 bin İSDEMİR işçisi yürüyüş yaptı. Tesis içerisinde yaptıkları yürüyüşün ardından yemekhane önünde toplanan işçilere seslenen Çelik-İş Şube Başkanı Metin Önder, işçilerin ekmeği ile kimsenin oynamasına izin vermeyeceklerini, işten atmaları onaylamayacaklarını dile getirdi.

Önder, “İSDEMİR bugün bu duruma gelmişse bu işçilerin sayesindedir. Bugün bu eylemimizde fabrikada üretimi durdurduk. Eğer işveren işçi çıkarmaya devam ederse işverene daha büyük eylemlerle cevap vereceğiz” diye konuştu.  

İSDEMİR’de personel fazlalığı olduğunun söylendiğini ancak her hafta işçi eksikliğinden kaynaklı fazla mesailerin yaşandığını belirten Önder, bu tarz gerekçelerin inandırıcı olmadığını kaydetti.

Önder, “Bugün itibariyle işçi çıkışı devam ederse eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi. İSDEMİR’de işçiler dün yüksek fırınlarda “iş yavaşlatılması eylemi” yaptı. Eylem 6-7 saat boyunca eylem devam etti.

MÜDÜRLERE 6.5 MİLYON PRİM

İSDEMİR’de yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendiren Çelik-İş Şube Başkanı Metin Önder, 6’sı sendikalı 20 işçinin işine son verildiğini, işten atmalara gerekçe olarak ise teknolojik gelişmelere uyuk uyduramamalarının gösterildiğini söyledi. Bu gerekçenin asılsız olduğunu belirten Önder, İSDEMİR işçilerinin dünyadaki her gelişmeyi yakından takip edecek ve onu kavrayacak nitelikte olduklarını dile getirdi. Emperyalistlerin her zaman maliyeti azaltmak için emeği hedef aldığına dikkat çeken Önder, İSDEMİR yöneticilerinin de işçi çokluğundan, maliyetlerin yüksekliğinden bahsettiklerini söyledi.  

İSDEMİR’de yaşanan işten atmaların asıl gerekçesini Önder şöyle anlattı, “Çalışana yemeklerde içirdiğimiz kapalı sular var. Bunları iptal etmeye kalktılar. Biz buna karşı çıktık. Bir işçinin aylık su maliyeti 8 lira, yıllık ise 96 lira. Bunu dert ettiler. Fakat kendileri geçtiğimiz yıl 6.5 milyon lira prim dağıttı. Sadece Genel Müdüre yıllık üretim primi olarak 670 bin lira verildi. Genel müdür yardımcılarına, başmühendislere primler dağıtıldı. Madem maliyetlerin yüksekliğinden bahsediyorlar o zaman bu primleri neden dağıtıyorsunuz? Eylemlerimiz devam edecek. Bu tür uygulamalar devam ederse üretimi durduracağız.”

ERDEMİR İŞÇİLERİ DE ENDİŞELİ

Zonguldak Ereğli’de bulunan Erdemir’de de uzun sürenden beri benzer endişelerin söz konusu olduğu söyleniyor. İşçilere emekliliğin özendirildiği, farklı işlere yönlendirildikleri konuşulurken, Genel Müdürlüğü vekaleten yürüten Fatih Osman Tar’ın  “Mevcut personelin yarısı aynı kapasitede üretim sağlayabilir. Personel çok kalabalık bunu yarı yarıya azaltmak gerekir” ifadelerini sık sık kullandığı öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Göz göre göre öldürüldü

SONRAKİ HABER

‘KCK’ tutuklamaları aileleri mağdur ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa