19 Eylül 2012 12:57

Göz göre göre öldürüldü

Kadına yönelik şiddet bitmek bilmiyor. Ağustos ayında 16 kadın öldürüldü, 31 kadın yaralandı, 18 kadın da tecavüze uğradı. Türkiye’de birçok kadın çeşitli bahanelerle göz göre göre öldürülüyor. İşte o ölümlerden biri. Eski eşi tarafından başından vurulan Iraz Ekinci. Ekinci haya

Göz göre göre öldürüldü
Paylaş
Eylem Lodos

28 yaşındaki Iraz Ekinci Türkiye’deki kadına yönelik şiddetin son mağdurlarından biri. Boşandığı eşi Yalçın E. tarafından sokak ortasında başından vurulan Ekinci, önceki gün hayatını kaybetti. Ancak Iraz’ın ölümü adeta göz göre göre geldi. Sadece evliliği sırasında değil, evliliği bittikten sonra da şiddete maruz kalan Iraz,  çocuklarını görmek istediğinde eski eşi tarafından dövülerek hastanelik edildi.

Iraz’ın kardeşini, eniştesini döven, amcasının oğlunun burnunu kıran, Iraz’ın amcasına öldürmek için bilerek ve isteyerek arabayla çarptığı ileri sürülen Yalçın E., öldürmeye teşebbüsten 5 yıl, tehditten 7 ay, darp etmekten de 15 ay ceza aldı.

Ancak Iraz’ın can güvenliği ve beden bütünlüğü tehlike altında olmasına rağmen tüm bu dava ve temyiz süreçlerinde ısrarla tutuksuz yargılanan ve memuriyetine devam eden Yalçın E., elini kolunu sallayarak Iraz’ın yanı başına kadar gidip başından vurdu. Eskişehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Iraz’ın önce beyin ölümü gerçekleşti ardından da önceki gün hayatını kaybetti. Peki Iraz’ın ölümünden kim sorumlu?  Biz de Iraz Ekinci’yi, yaşadıklarını Iraz’ın ablası ve diğer aile üyeleri ile görüştük.

BOŞANALI 2 SENE OLMUŞ, IRAZ YENİDEN EVLENMİŞTİ

Ayşe Sönmez, Iraz Ekinci’nin ablası. Iraz vurulmadan önce bir arada olduklarını anlatan Sönmez, “Mevlütte benim evimdeydi. Minibüse bindirdim, minibüs değiştirmesi gerekiyordu, binememiş. Durakta yaklaşmış kafasından vurmuş” diyerek olayları anlattı. Iraz’ın eski eşi için ‘yeter ki yakamdan düşsün’ dediğini belirten Abla Sönmez, “6 sene oldu geri geleli resmi olarak, boşanalı da 2  sene oldu. 20 bin liralık tazminat hakkı vardı ondan da vazgeçti” diyen Sönmez, Yalçın E.nin yine de kardeşinin peşini bırakmadığını kaydetti.

Iraz’ın 10 ay önce yeniden evlendiğini söyleyen Sönmez, “Hepimiz sopa yedik. Kardeşim yedi, eşim yedi, amcamın oğlunun burnu kırıldı. Amcamı öldürmek için bilerek arabayla çarptı. Beyninde ödem oluştu. Ağır cezadan 5 sene aldı, 2 sene kardeşimi amcamın oğlunu dövmekten aldı. Temyize yollamış, temyizdeyken de vurdu kardeşimi” dedi.  Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyen Sönmez, kardeşinin artık geri gelmeyeceğine dikkat çekti.

HERKESE SALDIRDI

 “Bu hafta içinde Iraz ablamız hariç kadına yönelik şiddetle ilgili 4 haber aldık” diyerek kadına yönelik şiddete dikkat çeken Tuğba Çömez, Iraz’ın amcasının torunu. Gazetelerde, televizyonlarda kadına yönelik şiddetle ilgili haberler okuduklarını, izlediklerini anlatan Çömez, “Ancak bir gün kendi başımıza geleceğini tahmin etmedik” dedi. Bu konuda güvenlik tedbirlerinin eksik olduğunu kaydeden Çömez, “Bu olay gerçekleşmeyebilirdi. Bizim çeşitli başvurularımız oldu. Çocuklarını görmek istedi eski kayın validesi ve eşi tarafından şiddete uğradı. Iraz Ablam dayak yerken amcasının kızı da dayak yedi, eniştesi de dayak yedi. Bunun sonucunda ne ceza aldı? Biz bir şey göremiyoruz, memurluğuna devam ediyordu. Ceza almak yerine elini kolunu sallayarak gezdi” diyerek tepki gösterdi.

YENİ SUÇLAR İŞLEMESİNE MÜSAADE EDİLDİ!

Yalçın E.nin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nce cezalandırıldığı halde sokakta dolaşmasına yeni suçlar işlemesine müsaade edildiğini söyleyen Iraz’ın kuzeni Fatih Külahlı, “O da bu fırsatı iyi değerlendirdi” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.

Bu konuyu Adalet Bakanlığının ilgili müsteşarlıklarının ve ilgili birimlerinin dikkatine sunduklarını belirten Külahlı, “Yasa yaparken önemli olan suçluyu kazanmak değil, o suçlunun diğer insanların yaşam hakkını elinden almasına engellemek olmalıdır. Biz yasa koyucuları, yargıçlarını bu konuda daha duyarlı davranmaları için uyarmak istiyoruz.”dedi.  (Eskişehir/EVRENSEL)


TOPRAĞA VERİLDİ

Iraz Ekinci’nin cenazesi önceki gün 71 Evler Mahallesi’ndeki Merkez Camiide kılınan öğle namazının ardından defnedildi. Cenaze törenine Iraz Ekinci’nin eşi Selim Ekinci ile yakınları katıldı.
Iraz Ekinci’nin felçli olan babası İsmail Külahlı cami yakınındaki bir aracın içerisinde bekletilirken, acılı babaya kızının eski damadı tarafından öldürüldüğü söylenmedi. Babası, Iraz’ı geçirdiği kaza sonucunda yaşamını yitirdiğini sanıyor.  Iraz Ekinci’nin eski eşinin yanında kalan 9 ve 8 yaşlarındaki kızlarının da cenaze törenine getirilmediği öğrenildi. 

ÖNCEKİ HABER

Köylüler yeniden 90'ları yaşamak istemiyor

SONRAKİ HABER

İSDEMİR'de sudan bahane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...