14 Kasım 2018 08:27
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 09:10

Demirtaş: Bir evim var daire, saray değil

Selahattin Demirtaş’ın 2015'te yaptığı bir konuşmadan dolayı yargılandığı davada görevsizlik kararı verildi.

Fotoğraf: HDP Basın

Paylaş

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, suçun basın yoluyla işlenmiş olması gerekçesiyle görevsizlik kararı verildi.

Selahattin Demirtaş'ın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava, Yargıtay'ın Diyarbakır ve Ankara'daki davaları birleştirerek göndermesi üzerine bugün İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde duruşma görüldü.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

‘EVİM DAİRE, SARAY DEĞİL’

Hakimin "Üzerinize kayıtlı mal varlığı var mı?" sorusuna Demirtaş, "Evet, bir evim var" diye cevap verdi. Hakimin "Nasıl bir ev? Daire mi?" diye soruyu yeniden sorması üzerine Demirtaş, "Evet, daire. Saray değil" diye yanıt verdi.

Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevini de hatırlatan Demirtaş, savunmasında Yargıtay dahil olmak üzere her aşamada politik kaygılarla karar verildiğini söyledi.

‘ERCAN KANAR’DAN HAKİME: BU DAVADAN ÇEKİLMENİZ GEREKİR’

Duruşmada söz alan Demirtaş'ın avukatlarından Ercan Kanar "1,5 yıl önce biz bu mahkemeyi reddetmiştik. Reddi hakim talebimiz reddedilmişti. Oturumu kapattığınız sırada, 'Bu davaya bakmaya çok da hevesli değilim' demiştiniz. Bu nedenle bu davadan çekilmeniz gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Hakim bu talebi reddetti.

GÖREVSİZLİK KARARI VERİLDİ

Daha sonra kararını açıklayan hakim, sanık Demirtaş tarafından yapılan açıklamanın 8 Eylül 2015'te ajanslarda haber yapıldığını, basın yoluyla işlenen suçlara bakma yetkisinin İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde olduğunu belirterek görevsizlik kararı verdi.

Ancak sanık avukatları, görevsizlik kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek karara itiraz ettiklerini belirttiler.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?

DURUŞMAYI İZLEMEYE GELENLER SALONA SIĞMADI

Duruşmaya, Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da katıldı. Çok sayıda kişi duruşmayı izlemek üzere adliyedeydi. Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle salona giremeyenler adliye koridorlarında bekledi. "Selo Başkan", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atan kitle alkışlarla adliyeden ayrıldı. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Musa Anter cinayeti davasında tanıklar konuştu: Yeşil yaşıyor

SONRAKİ HABER

Buldan'dan Kılıçdaroğlu-Ahmet Türk görüşmesi değerlendirmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...