20 Eylül 2012 10:24

Köylüler yeniden 90'ları yaşamak istemiyor

Askeri operasyonların yoğun yaşandığı Dersim’in Ovacık ilçesinde, köylüler tedirgin. 1994’te köy boşaltmaların çok yaşandığı yerlerden olan Ovacık’ta köylüler, ‘90’lara geri dönüşün yaşandığını belirtti. Barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini anlatan köylüler, kö

Köylüler yeniden 90'ları yaşamak istemiyor
Paylaş
Kemal Özer

Dersim’in Ovacık İlçesi’nde 12 Eylülde Çambulak Jandarma Karakolu’na erzak taşıyan bir aracın yakılmasının ardından Aşağıpınar, Çambulak, Dumantepe köylerindeki ormanlık alanların bombalanmasıyla başlayan yangın devam ediyor. Orman yangınlarına yetkililer duyarsız kalırken, bombardıman bölgesindeki köylüler ise tedirgin.

2001’den beri yaz aylarında Bursa Kestel ilçesinden Aşağıpınar köyüne gelen ve arıcılık yapan Ali Rıza Gül, yılın 6 ya da 7 ayını bu bölgede geçirdiğini söyledi. Gül, bir hafta önce bir aracın yakılması ile adeta 1990’lı yıllara geri dönüş yaşandığını belirtti.

OHAL GİBİ

Ovacık ilçe merkezine gittiğini anlatan Gül, giriş ve çıkışların yasaklandığını söyleyerek, “1990’lı yıllarda olduğu gibi giriş ve çıkışlar yasaklanmıştı. Artık valinin izni olmadan bir hastanın Ovacık’tan Dersim’e  geçme şansı yok. Bu uygulamalar OHAL’in sinyalini veriyor. Burada insanlar psikolojik olarak korkutuldu” dedi. Yerleşim yerlerine yakın arazilerin tarandığını dile getiren Gül, özellikle köyün etrafında bulunan ormanların bombardımana tutulduğunu söyledi. Günlerce ormanlık alanların bombalandığını anlatan Gül, insanların geçmişte yaşananları yaşayacağı korkusuyla tedirginlik içinde olduklarını belirtti. Savaşın durmasını isteyen Gül, ormanlık alanların bombalanmasına tepki gösterdi. “Batı’da en küçük orman yangınında devlet bütün araçlarını, askerini, kuruluşlarını kullanarak müdahale ediyor. Orda ormanları sahiplenen, koruyan devlet buralarda ise ormanları yakıyor” şeklinde konuşan Gül, “Kaç tane devlet var burada” diye sordu. Gül, kamuoyundan da duyarlılık beklediğini belirtti.

İKİ TARAFA DA YAZIK

7 çocuk annesi Kezban Demir kışın Elazığ’da kalırken, yaz aylarında ise köyde ikamet ediyor. Bombardıman nedeniyle hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen Demir, “Artık rahat etmek istiyoruz. Devlet bize sürekli ‘köyünüze dönüş yapın’ diyordu. Köye dönüş yaptık. Ama rahat değiliz. Bombalar atılıyor. Dört tarafımız yanıyor” diyerek yaşadıklarını dile getirdi.

Barışın sağlanmasını isteyen Demir, “Barış sağlansa köyümüze kesin dönüş yaparız. Şehirde yaşamak zor. Çalışamıyoruz. İş olsa yapıyoruz yoksa boşuz. Tarlada orada burada günlük ihtiyaçlarımızın peşindeyiz. Bu kan nereye kadar dökülecek. Her iki tarafa da yazık” dedi.

1994’TE YAŞADIK

Kışın Mersin’de yaşayan Birgül Kahraman yazın köye geldiğini anlatarak, son günlerde yaşananları 1994’te de yaşadıklarını söyledi. Kahraman şöyle devam etti: “Köye dönüş dediler. İki senedir buraya geliyorum. Günlerdir üzerimize  bomba yağdırıyorlar. O tepede bir insan olsa ya da  hayvanın peşine gitse o tepede ölebilirdi. Her şey aynı değişen bir şey yok. Korkudan köylüler cevizini bile toplamaya gidemiyor.” Bursa’dan Aşağıpınar köyüne misafir olarak Hüseyin Genç, “Araziler taranıyor. Bombalanıyor. Psikolojik baskı altındayız” dedi. Korkudan köyün dışına çıkamadıklarını  söyleyen Genç, ormanlık alanların bombardımana tutulduğunu söyledi. Devletin artık soruna çözüm bulmasını isteyen Genç, yaşanan ayrımcılığa da tepki gösterdi. (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

El ele verelim savaş bitsin

SONRAKİ HABER

Göz göre göre öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...