14 Kasım 2018 05:53
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 17:37

ABD'den Suudi Arabistan Prensi Selman'ı 'koruma' sinyali

Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili ses kaydına ilişkin konuşan Beyaz Saray Danışmanı, kayıtların Suudi Prens Selman'ı işaret etmediğini savundu.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili kayıtların Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın dahlini işaret etmediğini savundu. 

33. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi için Singapur'da bulunan Bolton, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kayıtları dinleyenlerin, işin içinde Suudi Veliaht Prensi olduğu sonucuna varmadığını ileri sürdü.

AA'nın haberine göre Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğunda neler yaşandığıyla ilgili gerçeği öğrenmek istediğini belirterek, "Kaydı kendim dinlemedim, ancak dinleyenlerin değerlendirmesi, herhangi bir suretle, cinayetle Veliaht Prensi ilişkilendirmiyor" diye konuştu.    

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı'nın öldürülmesi ile ilgili 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, kayıtların, konuşmaların, Suudi Arabistan, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'ye dinlettirildiğini açıklamıştı. 

Amerikan The New York Times (NYT) gazetesi, Kaşıkçı suikasti için Türkiye'ye gelen 15 kişiden birinin cinayetten kısa süre sonra yaptığı telefon görüşmesinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı kastederek, "Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi" dediği iddiasına yer vermişti.

‘POMPEO KAŞIKÇI KAYDINI DİNLEMEDİ’

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, haftalık basın toplantısında Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruları yanıtladı. Nauert, Pompeo’nun haftasonu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’la telefonda görüştüğünü, ABD’nin beklentisinin olayda rolü olanların hesap vermesi yönünde olduğunu yineledi.

Sözcüye Pompeo’nun Türkiye’nin elinde olduğunu iddia ettiği ve Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ana ait olduğu belirtilen ses kaydını dinleyip-dinlemediği soruldu. Sözcü, “Pompeo böyle bir ses kaydı dinlemedi, üst düzey bir diplomat olarak kaydı dinlemesi uygun olmazdı” yanıtını verdi, neden uygun olmayacağı konusunda ise ayrıntı vermedi. Heather Nauert, ABD’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kendi verilerini topladığını ve birçok kaynaktan gelen bilgileri değerlendirdiğini vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU: ULUSLARARASI SORUŞTURMANIN ŞART OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2019 yılı bütçesi hakkındaki görüşmelerde soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda Türkiye'nin şeffaf bir süreç yürüttüğünü iddia etti. Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“İlk başlarda 'şimdilik biz Suudi Arabistan ile bir çalışma grubu kurduk, şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz' dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz. Ne olursa olsun biz bu cinayetin tüm yönleriyle açıklığa kavuşması için ne gerekiyorsa yapacağız. Kapatmaya çalışmak, anlaşmaya çalışmak olmaz.”

Kaşıkçı'nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini belirten Çavuşoğlu, istihbarat ve emniyet birimlerinin toplanan delilleri görmek isteyenlere gösterdiğini ifade etti. Çavuşoğlu, “Türkiye herhangi bir blöf yapmıyor. Türkiye'nin elinde ne varsa uluslararası toplumla paylaşmamız lazım” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İDO iç hatlarını kapatıyor, İstanbullu trafikte daha çok kalacak

SONRAKİ HABER

Aldatılma bahanesiyle eşini yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...