14 Kasım 2018 04:17

Mülteciler için Türkiye'ye verilen 1.1 milyar avronun akıbeti belirsiz

Avrupa Birliği Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye gönderdiği 1.1 milyar avro tutarındaki yardımın akıbeti ile bilgi alamadığını duyurdu.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/EVRENSEL

Paylaş

Avrupa Birliği (AB), Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye gönderdiği 3 milyar avro tutarındaki yardımın akıbetinden endişeli. AB Sayıştayı, 1.1 milyar avro’nun nereye harcandığını bulamadı.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre Avrupa Birliği (AB) Sayıştayı, AB’nin Suriyeli mülteciler için harcamak üzere Türkiye’ye gönderdiği yardımın nasıl harcandığını denetledi ve denetleme sonuçlarını önceki gün yayımladığı raporla duyurdu.

Raporda, AB’nin Türkiye ile 2016’da vardığı mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye’ye verdiği 3 milyar avro’nun Suriye krizine tam çare olamadığı belirtildi. Raporda, “Denetlenen projeler, mültecilere yardım sağladı, birçoğu sonuç verdi ancak bu projelerin yarısı henüz beklenen sonuca ulaşmadı” denildi. AB Sayıştayı üyesi Bettina Jakobsen, Türkiye’ye verilen mülteci yardımının 1.1 milyar avro’sunun nereye harcandığının takip edilemediğini söyledi.

AB Sayıştayı denetçileri 458 milyon avro tutarındaki 10 insani yardım projesini denetledi. Raporda, AB’nin Suriyeli mülteciler için tahsis ettiği yardımın kullanılması için yapılan projelerin onda dokuzunun süresinde tamamlanamadığı tespiti yapıldı.

BİLGİ PAYLAŞILMADI

AB Sayıştayı denetçilerinin denetleme için AB kurumları, uluslararası kuruluşlar, yardım dernekleri ile Türkiye’de birçok bakanlık yetkilileriyle görüşmeler yaptığı belirtilirken Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı’nın, denetçilerle bilgi paylaşmayı reddetikleri belirtildi. 

AB Sayıştayı üyesi Bettina Jakobsen, Türkiye’ye verilen mülteci yardımının 1.1 milyar avro’sunun nereye harcandığının takip edilemediğine işaret ederek “Paranın sığınmacılara gittiğini görüyoruz ancak bu paranın tamamının sığınmacılara gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz. Burada bir risk var” dedi.

AB Sayıştayı, Avrupa Komisyonu’na, hangi kurumlara ve mültecilere yardım yapıldığını paylaşması için Türkiye’ye baskı yapması tavsiyesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

BM Güvenlik Konseyi Gazze için toplandı

SONRAKİ HABER

7 milyon diyabet hastasına fiyat farkı şoku

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...