19 Eylül 2012 12:52

El ele verelim savaş bitsin

Son günlerde Bölge tam bir yangın yerine dönmüş durumda. Her gün yeni ölümler yaşanıyor. Evlerin orta yerine kor ateşler düşüyor. Bu yangının içinden Kürt analarının sesi yükseliyor. Türk analarına seslenen Kürt anaları “El ele verelim. Bu savaş bitsin artık. Vatan bir yere gitmiyor. Ama evlatlarımız &

El ele verelim savaş bitsin
Paylaş
Faruk Ayyıldız / Cumhur Daş

Hava Kıran bir barış anası. Yıllardır bu savaşın bitmesi için beyaz tülbendiyle mücadele veriyor. Büyük bir savaşın yaşandığını söyleyen Hava Ana, “Dağlarda, şehirlerde her yerde asker olsun gerilla olsun öldürülüyor. Ölümlerin olmaması için herkes taşın altına elini koymalı. Demokrasi, barış olacaksa özgür bir vatanda herkes kimliğiyle ‘ben varım’ diyebilmelidir” diyor.  

FAKİR FUKARA ÇOCUKLARI ÖLÜYOR

“Biz çocuklarımızı ölsünler diye büyütmedik” diyen Kıran, “Buradaki savaşa herkes gözünü kulağını kapatmış. Sürülen askerler de fakir fukara çocuklarıdır. Onların anaları da çocukları ölsün diye büyütmedi. Onlar da bizim elimizi tutsunlar. Desinler ki bu kan niye akıyor? Siz kiminle savaşıyorsunuz?​” şeklinde konuşuyor. Türkiye’nin Suriye üzerinde kirli bir siyaset yürüttüğünü belirten Kıran, “Esad önce Erdoğan’ın kardeşi değil miydi? Birbirlerine hediye veriyorlardı. Şimdi neden düşman oldular?​” diyor. Türkiye’nin ABD’nin kuklası durumuna geldiğini anlatan Ana Kıran, “Türkiye’yi nereye çekiyorlarsa oraya gidiyor. Bu daha çok insanın ölmesine neden olacaktır” diyor. Hava Ana, Şemdinli’de milletvekilleriyle gerillaların karşılaşmasına da tanıklık etmiş. Başbakan Erdoğan’ın Kürt siyasetçilerine yönelik yaptığı açıklamaları tehdit olarak açıklayan Hava Ana, milletvekillerini dokunulmazlıklarının kaldırılarak, hapse atılmalarının da sorunu çözmeyeceğini söylüyor.

‘ÇOCUKLARIMIZ BİRBİRİYLE EVLENMİŞ’

Asker analarıyla acılarının ortak olduğunu söyleyen Hava ana, acının renginin aynı olduğunu anlatarak, “Onlar da artık yeter diye, elimizi tutsunlar. Biz ölümlerin karşısındayız. Türk Kürt halkı olarak bizim bir ayrımımız yok. Çocuklarımız birbiriyle evlenmiş. Torunlarımız var. Erdoğan bizi karşı karşıya getiriyor. Bir çocuğumuzu asker diğerini gerilla yapıyor. Biz bu sistemi yıkmak istiyoruz. Bir vatanda yaşıyoruz” diyor.
 Şemsi Kaya, barışın sağlanması için müzakerelerin olması gerektiğini belirterek, “Barış için Öcalan’ın bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Biz kimsenin ölmesini istemiyoruz. Türkiye devleti bizi de eziyor Türkleri de eziyor. Vatan hepimizin bir yere gitmiyor. Ama evlatlarımız ölüyor. Bu savaşa dur diyelim” şeklinde konuşuyor. (Diyarbakır/EVRENSEL)


NE GERİLLA ÖLSÜN NE ASKER

Emine Özbek, savaşa oğlunu kurban vermiş analardan biri. İlk sözü, “Biz askerlerin de gerillaların da ölmesini istemiyoruz. Her ikisi de anne kuzularıdır” oluyor. “Erdoğan Türk çocuklarını da Kürt çocuklarını da ölüme götürüyor” diyen Özbek, şöyle devam ediyor: “Bu savaşta Erdoğan’ın kendi çocukları yok. Milletvekillerinin, zenginlerin de çocukları yok. Ölen askerler de yoksul çocuklarıdır. Televizyonda evleri çıkıyor. Her taraf kırık dökük. Türkiye Türklere de Kürtlere de yeter. Yeter ki adalet olsun bizim aramızda.”
Barışın olması için Öcalan’la görüşülmesi gerektiğini söyleyen Özbek, “Bu savaşı ancak Öcalan bitirir. O çıkardı dağa ancak o indirir. Biz onların analarıyız. Biz istemedik dağa gitsinler. Ama onların mücadelesine saygı duyuyoruz. Onlara siper de oluruz. Çünkü biz anayız” diyor.  Türk analarının da artık bu savaşın durması için seslerini yükseltmesi gerektiğini söyleyen Özbek, “Bizim çocuklarımız gidiyor, içimiz yanıyor. Böyle vatanı ne yapalım? Ayağa kalkalım birlikte. Akan kanı durduralım. Yeter artık yüreğimizin yandığı” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Haksızlık 5 Ekimde başlıyor

SONRAKİ HABER

Köylüler yeniden 90'ları yaşamak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...