13 Kasım 2018 15:07

Amcol işçileri ücretlerinin yükseltilmesi için grevde!

Edirne’de Amcol Mineral’e ait bentonit madeninde çalışan işçiler ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle greve çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Edirne’nin Enes ilçesine bağlı Büyükevren Köyü sınırlarında bulunan Amerikalı Amcol Mineral’e ait bentonit madenindeki tüm işçiler greve çıktı. Ücret ve sosyal hakların iyileştirilmesini; üç yılda bir yapılan toplu sözleşme süresinin 2 yıla düşürülmesini isteyen 86 işçi; talepleri karşılanana kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getiriyor. Madende pek çok işçi asgari ücret civarında alırken; 15-20 yıllık işçilerin ücretleri ise 1700 lira civarında.

Greve ilişkin bilgi veren Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Marmara Bölgesi Şube Başkanı Musa Engin, “Söz konusu madende, 86 işçi çalışıyor ve hepsi grevde. Maden, el değiştirdi ama 20-25 yıldır faaliyette olan bir işyeri. İşçilerin ücretleri düşük olduğu için iş bu noktaya geldi. Ben de bir haftadan beri oradayım, hepimiz bir ağızdan konuşuyoruz. Hakkımızı alana kadar grev devam edecek. İşveren adım atarsa grev sonuçlanacak ama işveren henüz bir adım atmış değil. Son görüştüğümüzde 2 bin 200 lira garanti ücret talep etmiştik, işveren de en fazla bin 900 lirayı kabul etmişti. Yani 300 lira kadar fark kaldı. Bir de kıdemlerle ilgili de bir tablomuz var. Ücretler, onlarda da yaklaşırsa grevin biteceğini düşünüyoruz ama henüz işverenden gelen bir teklif yok. Şu anda grev devam ediyor, hakkımızı alana kadar da devam edeceğiz” dedi.

‘ENESLİLER GREVE DESTEK VERİYOR’

Engin; “Grevin havası beklenildiğinden de yüksek. Siyasi partilerin, tüm kitle örgütlerinin, muhtarların ve halkın desteği yüksek. Herkes, manevi, maddi yönden işçinin yanında. İşçi arkadaşlarla, Kitle örgütleriyle sonuna kadar grevin devam edeceğine inanıyoruz. Bu konuda umutluyuz” dedi.

PATRON SÖZLEŞME TALEBİNİ KABUL ETTİ

“Sosyal haklarda belirli bir noktaya gelindi ve bu saatten sonra da bir problem çıkacağını sanmıyorum” diyen Engin, “İş güvenliği konusunda da önlemler var ama sonuçta asitle çalışıyoruz, tehlikeli bir iş. Türk-İş’in açıklamalarına göre 2 bin lira civarında istenilen bir miktar var. Bizim istediğimiz rakamlar da büyük rakamlar değil, 2 bin 200 lira bandında bir ücret talep ediyoruz. Şu anda da ekonomiye bakılacak olursa, özellikle çarşı fiyatlarında her şey iki katına çıkmış durumda. Biz, grevin bitmesi taraftarıyız ama işverenin de bu konuda bir adım atması gerekiyor. İşveren, yüzde 20 bandını 1 lira geçmiyor, öyle olunca da anlaşmamız zorlaşıyor. Sözleşmemiz daha önce 3 yıllıktı, sözleşme süreleri bitti, Temmuz 1 itibariyle de sözleşme yeniledik. Bizim talebimiz 2 yıllık sözleşmeydi, işçiler de bunu kabul ettiler, 4 aydır da görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Büyükerşen'e yumruklu saldırıya 3 yıl hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Ekonomimizin dinamizmi piyasalara yansıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...