20 Eylül 2012 07:09

Haksızlık 5 Ekimde başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kentsel dönüşüm 500 milyarlık rant yasasıdır” şeklindeki eleştirilere cevap verdi. “Bu yasaya rant demek haksızlıktır” diyen Bayraktar, 5 Ekimden itibaren başlayacak yıkımların Valilik denetiminde polis ekiplerince yapılacağını söyledi. Bayraktar’ın açıklamaların

Haksızlık 5 Ekimde başlıyor
Paylaş
Sinem Uğurlu

500 MİLYARLIK RANT

Bayraktar önceki gün yaptığı açıklamada; yaklaşık 6.5 milyon konutun yenileneceğini, 5 Ekimden itibaren 33 ilde kentsel dönüşümün başlayacağını söyledi. Bayraktar açıklamasında şunları ifade etti: “Bu yasaya rant demek haksızlıktır. Biz diyoruz ki 500 milyarlık ekonomi olacak, yatırım olacak. Bunu kim yapacak; özel sektör, ihalesini kim yapacak; özel sektör. Biz ne yapacağız, kiracıya yardım edeceğiz, faizine yardımcı olacağız. Eğer vatandaşa rant sağlayacaksa sağlasın, helal olsun.” Bayraktar’ın bu sözleri sarfettiği yer ise Türkiye Müteahhitler Birliği’nin Sheraton Otel’deki toplantısı.

‘POLİS’Lİ DÖNÜŞÜM

Bayraktar, ayrıca, kolluk kuvvetlerinin işlerini daha iyi yapabilmeleri için, dönüşümün illerde valilerin amirliğinde yürütüleceğini de aktardı. Böylece belediyelerin ve özel sektörün daha rahat çalışabileceğini kaydetti. Dönüştürülmek istenen alanların afet riski taşımadığını belirten ŞPO İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Daha çok rant alanlarıdır. Elbette ki, İstanbul’un yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Ancak afet yasasının izlediği yöntem doğru bir yöntem değil. Piyasa koşullarına terk edilmiş bir dönüşüm olamaz. Biz kamunun yararına olan, vatandaşın mağdur edilmeyeceği yerinde bir dönüşümü savunuyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


SÖNMEZ: VATANDAŞA YÜK GETİRECEK

Ekonomist Mustafa Sönmez, hükümetin kentsel dönüşüm projesiyle sermaye birikimini arttırmayı hedeflediğini söyledi. Arsa sahiplerine küçük bedeller ödenebileceğini ifade eden Sönmez, “Ancak en büyük dilim AKP yandaşı olan müteahhitlere gidecektir” dedi. Vatandaşın evleri yıkıldıktan sonra borçlandırılacağını söyleyen Sönmez, “Binası yıkılana olduğu gibi bina verilmeyecek. Yeni daire almak için ellerini ceplerine atacaklar. Muhtaç olsun ya da olmasın, vatandaşa yük getirmesi kaçınılmaz. Ucuz kredi, konut desteği, kira yardımı  yöntemleriyle de itirazlar azaltılmak isteniyor” diye konuştu.


YAPICI: AÇIKLAMANIN YAPILDIĞI YER MANİDAR

Mimarlar Odası Üyesi Mücella Yapıcı, Bakan Bayraktar’ın kolluk kuvvetlerini işaret etmesini eleştirerek, kentsel dönüşüm yasasının böyle bir düzenlemeyi içerdiğini ifade etti. Yıkımlara tepkilerin hükümet tarafından da öngörüldüğünü belirten Yapıcı, “Demek ki, yıkımlar olacağı zaman bu yasaya dayanarak kolluk kuvvetlerinin gücünü arttırmak istiyorlar. Yıkımlara karşı direnme olmasın ya da olduğu zaman kolluk kuvvetleri aracılığıyla bunun önüne geçilsin istiyorlar” diye konuştu. Bakan Bayraktar’ın açıklamasını Türkiye Müteahhitler Odası’nın toplantısında yaptığına dikkat çeken Yapıcı, “Asıl olarak emlak potansiyelini harekete geçirmek istiyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Apê Musa anılıyor

SONRAKİ HABER

El ele verelim savaş bitsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...