13 Kasım 2018 12:10

İstanbul Havalimanı işçisi: Mecbur olduğumuz için gidiyoruz

İstanbul Havalimanı inşaatında hayatını kaybeden Seyithan Kaya’nın arkadaşı, şantiyedeki çalışma koşullarını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilara KANIK
Kocaeli

Soğuk, sert rüzgarların kendini hissettirdiği bir akşam Darıca Kazım Karabekir Mahallesi’nde alıyoruz soluğu... Doğrusu almaya çalışıyoruz... Sokağın başından itibaren Kürtçe ağıtları duyuyoruz. İş çıkış saati olmasına rağmen taziye çadırı ve taziyenin yapıldığı köy derneği oldukça kalabalık. Gördüğümüz yüzler yorgun, bakışlar acılı ve öfkeli. Bir o kadar da endişe ile “Bu kaçıncı, ne yapacağız” diye etrafa bakan...

ZAFER ANITI MI, MEZARLIK MI ?

Çalışma koşullarının insanlık dışı olduğu ve en temel ve insani talepleri (tahtakurusuz yatak ve kurtsuz yemek) karşılanmadığı için işçilerin defalarca defalarca eylem yaptığı, inşaatı hâlâ devam eden İstanbul Havalimanının açılışı, “zafer anıtı” denilerek büyük bir coşkuyla yapılmıştı. İSİG Meclisine göre tespit edilen 38, Bakanlığa göre 27 işçinin yaşamını yitirdiği havalimanı inşaatında bir işçi daha öldü ve 32 yaşındaki Seyithan Kaya geçtiğimiz gün ağıtlarla toprağa verildi.

Taşeron işçi olarak İstanbul Havalimanı inşaatında çalışan Kaya 4 çocuk sahibiydi. Taziye çadırında konuşabildiğimiz Seyithan Kaya’nın iş arkadaşı E, “Ben bir haftadır orada çalışıyorum, havalimanı şantiyesinde kalıyorduk. Gerçekten çok üzücü bir olay. Biz yemekten dönerken oldu. Yemeğe 12.00’de giderdik. O gün anlaşıp 12.30’da gittik. Yemekten dönerken herkes ayrı ayrı gidiyordu. Millet bağırmaya başladı. Ben nasıl olduğunu görmedim, o an orada değildim. Gören de olmamış. Herkes iş başına gittiği için kimse görmemiş. Merdiven boşluğuna düşmüş, nasıl düştüğünü bilmiyoruz. Ambulansı yaklaşık 15 dakika bekledik. Olay yerinde daha nabzı atıyordu” diyor. Seyithan Kaya’nın düştüğü yerde kamera olmadığını, düşerken kimsenin de görmeğini belirtiyor arkadaşı.

MECBUR GİDECEĞİZ!

Yaşadığı olayın şaşkınlığı, acısı, çaresizliği, arkadaşını kaybetmemenin üzüntüsü ve aynı yerde çalışmaya devam edecek olmanın endişesi E’nin yüzünde her haliyle yer buluyordu. Evin kredisini ödediği için aynı yerde  çalışmaya mecburen devam edeceğini söylüyor: “Ben haberlerde görmüştüm iş kazalarını. Korkularım vardı ama dediğim gibi mecburiyetten gittim. 40 kişilik ekipte yevmiyeci olarak çalışıyorum. Günde 130-140 liraya denk düşüyor.”

Anlattıkları bir kez daha işçilerin isyan etmesine neden olan ve karşılanmayan talepleri hatırlatıyor: “Parayı aylık alıyoruz. Ancak maaşın asgari ücreti bankaya yatıyor, kalanını elden alıyoruz. Sigorta da asgari ücret üzerinden gösteriliyor. Akşam 9’a,10’a kadar mesai yapıyoruz.”

Seyithan Kaya’nın mahallesinden biri ise “İnşaat hâlâ devam ettiği için orada şu an uzun süreli iş var. Diğer işyerleri bu dönemde sıkıntılı. Havalimanı ise hâlâ yoğun ve çalışması devam ediyor. O yüzden gidenler de mecbur gitmeye, yoksa gitmezdi kimse” diyor.


ÖLÜMLERLE İLGİLİ BİR SORUŞTURMA VAR MI?

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a İstanbul Havalimanında meydana gelen iş cinayetleriyle ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Koçyiğit, “İşçilerin iş bırakma eyleminin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen işçiler ölmeye devam etmektedir. 3. havalimanı inşaatında yaklaşık 3 aydır çalışan, 32 yaşında evli ve üç çocuk babası Seyithan Kaya adlı işçi, daha dün 15 metre yükseklikten asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, 3. havalimanı inşaatında yaşamını kaybeden işçi sayısı 39’dur” dedi.

Koçyiğit, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:
“3. havalimanı inşaatında çalışan kayıtlı işçisi sayısı kaçtır? İnşaatın yapımına başlandığı günden bu yana kaç işçi yaşamını yitirmiştir, kaçı yaralanmıştır? Yaşanan işçi ölümleri ve yaralanmalarıyla ilgili bakanlığınızın açmış olduğu idari ve adli bir soruşturma var mıdır? Varsa nasıl sonuçlanmıştır? 3. havalimanın inşaatında çalışan işçiler, ağır çalışma koşulları ve artan işçi ölümleri nedeniyle 14 Eylül Cuma günü iş bırakma eylemini gerçekleştirmiştir. İşçilerin yasal, meşru ve haklı taleplerini iyileştirmeyen firma sahipleri hakkında Bakanlığınız inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır? İş bırakma eylemine katılan işçilerin işten ayrılması ve istifa etmesi için firma sahiplerinin işçilere baskı yaptığı iddiaları doğru mudur? İş bırakma eyleminden sonra işten çıkarılan işçi var mıdır?  Varsa toplam kaç işçi işten çıkarılmıştır? 3. havalimanı işçisi Seyithan Kaya ölüm nedeni nedir?  Söz konusu olayla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde işçilerin sendika hakkı tanınmıyor

SONRAKİ HABER

İmam, AKP'den belediye başkan adaylığını cami kürsüsünden duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...