13 Kasım 2018 11:04

İHD: Leyla Güven'in tutukluluk hali derhal sona erdirilmelidir

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Leyla Güven'in tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

HDP'nin tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven | Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 7 Kasım'da başlattığını duyurduğu süresiz dönüşümsüz açlık grevine ilişkin yazılı açıklama yaparak, Güven'in tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesini istedi.

“Bizler İnsan hakları savunucuları olarak yaşama hakkını ve vücut bütünlüğünü tehdit eden ve risk altına alan her türlü eylemi ilkesel açıdan doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca Sayın Leyla Güven’in tutukluluk halinin, yasal haklarının kullanımının doğrudan ihlali olduğunu ifade etmek isteriz. 24 Haziran erken genel seçimlerinde milletvekili seçildiği andan itibaren tutukluluğunun sona ermesi ve yasama faaliyetlerine katılması gereken Sayın Güven’in, hakkında kesinleşmiş bir hapis cezası bulunmamasına rağmen tutukluluk koşulları sürdürülerek, Anayasa ihlal edilmiştir. Yine, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesi ile ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesi, sahip olduğu hakların kısıtlanması bakımından ihlal edilmiştir.”

Güven ile siyasi ve bürokratik kanallardan görüşmelerin sağlanıp, açlık grevinin sona erdirilmesi amacıyla bir çözüm yolu bulunması gerektiği belirtilen açıklamada, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üyesi olması bakımından, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunmalıdır. Bu anlamda yasama ve milletvekili dokunulmazlığından doğan hak ve yükümlülükleri güvence altına alınmalıdır. Ayrıca haksız ve anayasaya aykırı tutukluluk halinin derhal sona erdirilmesi ve yasama faaliyetlerine doğrudan katılımda bulunması sağlanmalıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Varank’a soruldu: Hani Çinliler geliyordu?

SONRAKİ HABER

Yargıda Cinsiyetçilik Raporu: Yargı erkeğe ‘iyi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...