19 Eylül 2012 12:27

Her iki kişiden biri çalışamıyor

TÜRKİYE’de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışamıyor. Ancak işsizlik rakamlarındaki hesaplama yöntemi işsizliği olduğundan çok daha düşük gösteriyor. DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye’deki işsizlik ‘hallerini’ değerlendirirken, çarpıcı veriler bir kez daha

Her iki kişiden biri çalışamıyor
Paylaş
Gökhan Çetin / Çağrı Sarı Kahveci

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 8 değil, yüzde 13.5, işsiz sayısı da 2 milyon 272 bin değil, 4 milyon 3 bin oluyor. Gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16.5 düzeyinde.

4 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

Gençlerin durumu daha da kötü. Her iki gençten biri kayıtdışı çalışırken, umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz. Resmi olarak yüzde 15.7 olan işsizlik, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 24.4’e ulaşıyor. (İstanbul/EVRENSEL)


GÜVENCESİZLİK ARTIYOR

2009 yılı haziran dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 35 artarak 1 milyon 599 binden, 2 milyon 162 bine yükseldi. Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması hükümetin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor.


KADINLAR İÇİN DAHA ZOR

Kadınlar için çalışma yaşamına katılmak son derece zor. İşgücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 30.6 düzeyinde. Çalışma çağındaki her üç kadından yaklaşık olarak sadece biri çalışıyor. Lise ve üzeri eğitime sahip kadınlar erkeklere göre 2.3 kat daha fazla işsizlik gerçeği ile yüzleşiyor. Erkeklerde işsizlik oranı lise mezunları için yüzde 8.2, mesleki ve teknik lise için yüzde 5.9, yükseköğretim için yüzde 7 iken bu oran kadınlarda sırası ile yüzde 17.3, yüzde 17.4, yüzde 12.9 seviyesinde. Lise ve üzeri eğitime sahip olanlarda kadınlar için işsizlik yüzde 17.3, erkeklerde yüzde 7.5.


YÜZDE 31.8 Mİ YÜZDE 8 Mİ?

AB ülkeleri için Eurostat 2011 yılı verilerine göre işgücüne katılım oranı yüzde 68.6 düzeyinde. Türkiye’de iş isteyenlerin (işgücüne katılım) oranı AB-27 ortalaması kadar olsaydı işsiz sayısı 11 milyon 933 bin, işsizlik oranı yüzde 31.8 düzeylerine çıkacaktı. İşgücüne katılım oranı Türkiye için Yunanistan düzeyinde olsaydı işsizlik oranı yüzde 21.2 (şu an Yunanistan için işsizlik oranı yüzde 23.1), İspanya düzeyinde olsaydı yüzde 24.2 (şu an İspanya için yüzde 25.1) düzeyinde olacaktı. Böylelikle işgücüne katılım oranları dikkate alındığında Türkiye krizdeki AB ülkeleri arasında İspanya ve Yunanistan’dan sonra en kötü durumda olan ülke olacaktı. Şu anda 27 AB ülkesi ile karşılaştırıldığında Türkiye işsizlik oranları bakımından 11. sırada. Avusturya, Almanya, Romanya, Belçika gibi pek çok ülke için işsizlik oranı Türkiye’den düşük. Kentsel yerlerde işsizlik oranına baktığımızda Türkiye’de işsizlik AB ortalamasının üstünde.

ÖNCEKİ HABER

Silvan’da kaya gazı aranıyor

SONRAKİ HABER

Grup Yorum'a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa