13 Kasım 2018 10:42

Greif işçilerinin davası ertelendi

4 yıl önce yaptıkları eylemler nedeniyle haklarında açılan dava ile hakim karşısına çıkan Greif işçilerinin duruşması 15 Nisan 2019 09.30’a ertelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Hadımköy’de Şubat 2014’te Greif fabrikasındaki onlarca işçi, insanca çalışma koşulları için 60 günlük eylem başlattı. 4 yıllık süreçte açılan tüm davalar takipsizlikle sonuçlanırken, 191 işçi ve destekçi hakkında, geçen 4 yılın ardından yeniden dava açıldı. Davanın duruşması Gaziosmanpaşa Adliyesi 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Hakim değişikliği nedeniyle, bugünlük atanan hakim duruşmayı gerçekleştirdi. Duruşma salonuna dosyada sanık olmayanlar ve avukatlar dışında kimsenin girmesine izin verilmedi. Duruşma kimlik tespitiyle başladı.

‘GREVE KENDİ İSTEKLERİYLE KATILDILAR’

Dosyaya geçici olarak bakan hakim, eylemi bırakarak, polise ifade veren 87 kişiye benzer şekilde ifade verilmesini istedi. İtiraz üzerine Greif fabrikasında baştemsilci olan Orhan Purhan verdiği ifadede, Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) anlaşma sağlayamadıklarını, patronun yasa dışı olarak fiili lokavt kararı aldığını ve bunun üzerine sendikalı işçiler olarak fabrikayı terk etmediklerini belirtti. Taşeron çalışmanın kaldırılması için mücadele yürüttüklerini vurgulayan Purhan, eylemden ayrılan ve tazminatlarını alabilmek için karakolda ifade veren 87 işçiye ilişkin şunları söyledi: “İfadede geçen ‘yasa dışı greve temsilcilerin zoruyla katıldım’ minvalindeki ifadeleri kabul etmiyorum.”

BERAAT İSTENDİ

İşçilerin ve destekçilerin beyanlarıyla süren duruşmada 115 kişinin ifadesinin ardından avukatların savunmasına geçildi.  Avukat Bülent Şimşek, Greif'teki taşeron patronları bile şikayetçi değilken dava açılmasının hukuksuzluk olduğuna dikkat çekerek, işçilerin beraatlarını talep etti.

Avukat Zeycan Balcı da, işçilerin eyleminde cebir ve şiddet olmadığı için suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek şunları söyledi: “Direniş sürerken şirket yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucu tüm işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ödendi. Direnişten sonra fabrikaya tek bir taşeron sokulmadı. İşçilerin talebi de zaten budur.” Balcı, iş durdurma ve grev yapmanın haklılığına işaret etti. Fabrikaya baskın yapan polislerin işçilerden 10 kat daha kalabalık olduğunu belirten Avukat Mürsel Ünder ise “görevi yaptırmamak için direnme” suçunun gerçekleşemeyeceğine dikkat çekti. Avukatların beyanlarının ardından duruşma 15 Nisan 2019 günü saat 09.30’a ertelendi. (İstanbul/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Peşin benzindeki indirim, kredi kartına bindirilecek

SONRAKİ HABER

İZBAN’da grev kararı asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...