13 Kasım 2018 07:24

‘İnsanın doğa ve yaşamla mücadelesini anlattık’

Elif Gamze Bozo ve Cüneyd Özen’in 'Human' resim ve karikatür sergisi 21 Kasım’a kadar Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Cam kemik hastası Elif Gamze Bozo ve Cüneyd Özen’in eserlerinin yer alacağı “Human” karikatür ve resim sergisi 14 Kasım’da Ankaralılarla buluşmaya hazırlanıyor. İnsanın doğayla, yaşamla mücadelesine ilişkin Bozo’nun resimleri, Özen’in karikatürleri ile birleşen sergi, 21 Kasım’a kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Cam kemik hastası Elif Gamze Bozo ve ve Cüneyd Özen, “Human/İnsan” temalı karikatür ve resim sergisi açmaya hazırlanıyor. 14 Kasım’da Ankaralılarla buluşacak olan sergi, Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonu’nda 21 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. 40 eserin yer alacağı sergiye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Bozo ve Özen, ortak bir sergi hazırlıklarına bir yıl önce başladıklarını dile getirdi.

İNSAN VE DOĞA İLİŞKİSİ ÜZERİNE

Bozo sergi sürecini süreci şöyle anlatıyor: “Cüneyd daha önceden de karikatür sergisi açmıştı, çok ilgi görmüştü bu sergi. Benim hayatım aslında kamera ve yazmaktı. Kırıklarım dolayısıyla eve bağlı kalınca resim yapmaya başladım. Ortak bir sergi açmanın güzel olacağını düşündük. Temasını insan olarak belirledik.” Karikatürist Özen de serginin temasının insanın doğa ile savaşı, doğayı yok edişi üzerine olduğunu ifade ediyor. Ankaralıların ilgisini beklediklerini söyleyen Özen, başka şehirlerde de sergiyi açmak istediklerini belirtiyor.

SANAT FARKLILIKLARI GÖSTERMENİN EN İYİ ARACI

Bozo, sanatın dünyada olanları anlatmanın bir aracı olduğunu belirterek, bu sergide dünyanın gidişatını, yok oluşunu, insanın yaşam ile olan mücadelesini sanatla anlatmaya çalıştıklarını ifade ediyor. İnsanların farklılıkları, engellileri, kadınları, çocukları göremediğini belirten Bozo, bu farklılıkları göstermenin en iyi aracının sanat olduğunu kaydediyor. Bozo, “Daha önce açtığım fotoğraf sergisinde siyahilerin yaşamlarını anlattım. Şimdi de umudu, barışı, kadınları, mutluluğu, aşkı anlatmak istiyorum. Mesela 17 Şubat Ankara patlamasını anlatan bir resmim var, çünkü o gün oradaydım.” Sanatla insanların farklı bakış açılarını kazanabileceğini vurgulayan Bozo, “Farklılıklarımızla varlığımızı hissettirmek istiyoruz” diyor.

‘HAYATIN İÇİNDE ÜRETEREK VAR OLMAK İSTİYORUZ

Sergi açma koşullarının kendileri için de engeller oluşturduğunu dile getiren Bozo ve Özen, “Sergi salonuna nasıl gideceğimizi düşünüyoruz mesela. Engellilere uygun bir ülkede yaşamıyoruz. İkimizin de tekerlekli sandalyede olması ciddi bir sorun. Yerel seçimler yaklaşırken de ulaşımın sorunumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Hayatın içine aktif olarak katılmak ve her birey gibi üreterek var olmayı talep ediyoruz” dedi.

Tüm Ankaralıları sergiye davet eden Bozo ve Özen, çok emek verdiklerini belirterek, bu süreçte kendilerine destek olan herkese teşekkür ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Kuruçeşme'de İETT otobüsü kaza yaptı, 9 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Rize'de sağanak yolları göle çevirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...