19 Eylül 2012 11:58

Göçer çocukları okula bir ay geç başlayacak

2012-2013 eğitim sezonu başladı. Göçerlerin çocukları ise arkadaşlarına ancak bir ay sonra katılabilecek. Yarı göçebe yarı yerleşik bir hayat sürdüren göçerlerin takvimleri ile eğitim takvimi örtüşmeyince, yüzlerce çocuk okula bir ay geç başlamak zorunda kalıyor. Yaylada çadırlarda kalarak ai

Göçer çocukları okula bir ay geç başlayacak
Paylaş
Mehmet Okay

Göçerlerin kız çocuklarının bir çoğu ise okula gönderilmiyor. Bitlis'in Güroymak, Hizan ve Mutki ilçeleri yakınlarında hayvanlarını otlatmak için Batman, Mardin, Diyarbakır ve Siirt'ten gelen göçerler, bir ay sonra köylerine dönecek. Aileleriyle beraber gelmek zorunda kalan öğrenci çocukların sıkıntısı, zor yaşam koşullarının yanı sıra yaşıtları gibi tatil yapamamış olmak. Göçer çocuklarının bir diğer büyük derdi de okullarına akranlarından bir ay geç başlamak.

'AİLEMİZE DESTEK OLUYORUZ'

Çadırda kalan çocuklardan 16 yaşındaki Pınar Yaman, yeni eğitim yılı başlamasına rağmen, bir ay sonra okula gidebileceğini belirterek, okullar tatil olmadan bir ay önce de yaylaya geldiklerini söyledi. Yatılı ilköğretim bölge okulunda kalarak ya da taşımalı olarak okula gittiklerini anlatan Yaman, "Beş kardeş okula gidiyoruz. Ailemiz köyde yaşıyor. Biz de yazın yaylaya erken gelip, ailemize destek oluyoruz. Yaylada çadırlarda kalıyoruz. Koyunları otlatıyoruz, süt sağıyoruz. Yaylada su uzak. Her gün eşeklerle su taşıyoruz" dedi.
Göçerlerin, erkek çocukları geç de olsa okula gidip eğitimlerini sürdürürken, kız çocukları ise gönderilmeyebiliyor. Süt sağımı, çadırların temizlik ve bulaşık gibi ihtiyaçlarını kız çocukları karşılıyor. Ev işleri bittikten sonra dağda hayvanları otlatan çobanlara hazırladıkları yemekleri götürme görevi de onların. Batman'dan gelen ve yaylalara çıkan ailelerin birçoğunun kız çocuklarını okula göndermediklerini belirten 3 çocuk annesi Neslihan Çınar, hiç okula gitmediğini, annesi ve 6 kız kardeşi gibi okul sırasını sadece uzaktan görebildiğini ifade etti.
Kız çocuklarının okula gönderilmemesinin bir alışkanlık haline geldiğini aktaran Çınar, mevsim şartları ve aşirette iş bölümündeki rolleri yüzünden kızlarını okutamadıklarını anlattı.
(Bitlis/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Küba Beşlisi için Londra’da eylem

SONRAKİ HABER

Bursa Fotoğraf Festivali yoğun ilgi ile sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...