12 Kasım 2018 16:27

71 yaşındaki Fatma Güler'in tutukluluğuna dair önerge verildi

HDP Milletvekili Alican Önlü, "Terör örgütüne yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanan Fatma Güler'in durumuna ilişkin soru önergesi verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, "Terör örgütüne yardım ve yataklık" gerekçesiyle 31 Ekim'de tutuklanan ve ağır sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olan 71 yaşındaki Fatma Güler'in durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Güler hakkında yürütülen soruşturma dosyası hakkında bilgilerin verildiği önergede, şu ifadelere yer verildi:

"Karaciğerinde kist bulunan ve ağır sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olan 71 yaşındaki Fatma Güler, 10 Mayıs 2012 tarihinde, Dersim’in Hozat ilçesinin Çet bölgesindeki meralık alanda hayvanlarını otlatırken, üst rütbeli bir asker tarafından uyarılarak, bölgeyi terk etmesi istenmiştir.  Hayvanlarını alıp bölgeyi terk eden Fatma Güler, birkaç gün sonra ifadesi alınmak üzere Hozat Jandarma Komutanlığına çağrılmıştır. İfadesi sırasında Güler’e yaşanan çatışmalara ilişkin bir bilgisi olup olmadığı sorulmuş, herhangi bir şey bilmediğini söyleyen Güler ifadesi sonrasında serbest bırakılmıştır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Fatma Güler’e 'örgüte yardım ve yataklık' suçlamasıyla dava açılmıştır."

İddianamede Güler’in hayvanları toplamak ve götürmek için çıkardığı seslerin terör örgütü üyelerine haber verme amacı taşıdığının iddia edildiğini belirten Önlü şöyle devam etti:

"6 yıl devam eden dava sonucu Fatma Güler’e 5 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş ve 31 Ekim 2018 tarihinde kızını ziyaret için gittiği Aydın’da tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmiştir. Kendisinin avukatı ve ailesiyle yaptığı görüşmelerde aktardığı bilgilere göre tek kişilik bir hücrede, yerde bir sünger üzerinde yatmaktadır. Ailesi ve yakınları karaciğerinde kist bulunan ve ağır sağlık sorunları yaşayan Fatma Güler’in cezaevindeki olumsuz koşullar nedeniyle sağlığının daha da kötüleşeceğini ifade etmektedirler."

Önergede, Bakan Gül'e yanıtlaması istemiyle yönelilen sorular ise şöyle: 

"■ 71 yaşındaki Fatma Güler’in tek kişilik bir hücrede, yerde sünger üzerinde yatırılma gerekçesi nedir? Bu kararın hukuki bir dayanağı var mıdır?

■ 71 yaşında karaciğerinde kist bulunan ve ağır sağlık sorunları olan Fatma Güler’i tek başına bir hücrede tutan ve yerde yatıran cezaevi yönetimi hakkında bir soruşturma açacak mısınız? Konuyla ilgili bakanlık olarak ne yapmaktasınız?

■ Fatma Güler’in sağlık sorunları nedeniyle cezasının infazının durdurulması veya ertelenmesi konusunda herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

■ Fatma Güler’in tek kişilik hücreden çıkartılması ve en azında bir ranzada yatırılması adına bir girişimiz olacak mıdır?

■ Fatma Güler’in sağlık sorunlarının artmaması ve tedavisinin sağlıklı yapılabilmesi adına bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?

■ Türkiye’de cezaevlerinde 70 yaş ve üstü kaç hükümlü ve tutuklu vardır?  Bu hükümlü ve tutukluların kaçı sağlık sorunları yaşamaktadırlar?

■ Son bir yıl içerisinde sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

■ Son bir yıl içerisinde kaç tutuklu ve hükümlü bakanlığınıza sağlık sorunları nedeniyle cezasının ertelenmesi talebinde bulunmuştur? Bu başvurulardan kaçı olumlu sonuçlandırılmıştır?" (Dersim/MA)

ÖNCEKİ HABER

Haluk Tolga İlhan: İçe kapanıklığı dağıtmak ve direnişi büyütmek gerek

SONRAKİ HABER

'Adolf' ismi nedeniyle terör örgütü üyeliğinden suçlu bulundular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...