12 Kasım 2018 15:02

İstanbul Havalimanı işçilerinin taleplerine içtüzük engeli

HDP'li Kemalbay, İstanbul'daki yeni havalimanın inşaatında çalışan işçilerin koşulları ile ilgili önerge verdi. Önerge reddedildi.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın, İstanbul Havalimanı inşaatındaki kölelik koşullarıyla ilgili verdiği soru önergesi Meclis Başkanı Binali Yıldırım tarafından içtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İstanbul Havalimanı inşaatında kölelik koşullarına isyan ettikleri için tutuklanan işçileri ve işçilerin taleplerini Meclise taşıyarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İşçilerin 14 Eylül günü yaptığı eylemi ve sonrasındaki jandarma baskısına hatırlatan Kemalbay’ın soru önergesinin bir bölümünde şu ifadeler yer aldı:

“...Bu esnada jandarma ve sivil kıyafetli polisler eliyle uygulanan şiddetin boyutları tarif edilemez düzeydedir. Sadece işçilere değil, kamp alanında inceleme yapan milletvekillerine, basına ve işçi sendikalarına da baskı ve terör estirilmiştir... ...36 bini aşkın işçinin çalıştığı 3. havalimanında kölelik koşullarını ortaya seren bu talepler karşısında ve iş görmeme eylemine cevap olarak devletin kampı jandarma ablukasına alması, demokratik bir talebin baskıyla sindirilmesi girişimidir. Ayrıca medya ambargosundan yararlanarak ortada çalışanların işlediği bir suç varmış gibi algı yaratmanın, işçilerin haklı taleplerini kriminalize etmeye kalkışmanın da gerçeklerin üzerini örtmeye dönük bir yaklaşım olduğu kesindir...”

Kemalbay’ın soru önergesi bu ifadeler nedeniyle reddedildi. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla verilen ret metninde, “İlgili önergenin giriş kısmının üçüncü paragrafı ile altıncı paragrafının ilk cümlesi mezkur içtüzük hükümleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. İçtüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde önerge işleme alınabilecektir” denildi.

36 bini aşkın işçinin çalıştığı havalimanında kölelik koşullarını ortaya seren bu talepler karşısında ve iş bırakma eylemine cevap olarak devletin kampı jandarma ablukasına almasının, demokratik bir talebin baskıyla sindririlmesi girişimi olduğunu ifade eden Serpil Kemalbay, “Ben vekil olarak, temsilci olarak orada bulundum. Subjektif olarak değil objektif olarak gördüklerimi ifade ettim şeklinde dilekçe ile önergeyi bir kez daha vereceğim. Hukuksuzca tukuklanan 3. havalimanı işçilerine sorumluluğum gereği bu şekilde bir kez daha göndereceğim” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cerablus’ta bombalı araç saldırısı

SONRAKİ HABER

‘Krizin faturasını yaratanlar ödesin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...