12 Kasım 2018 12:34

Leyla Güven’in avukatı: Yaşananlar hukuku aşan bir durum

Leyla Güven'in avukatı Cemile Turhallı Balsak, 'Yerel mahkemelerin ciddi baskı altında olduklarını görüyoruz. Yaşananlar hukuku aşan bir durum' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in avukatı Cemile Turhallı Balsak, “Yaşananlar hukuku aşan bir durum” dedi.

Cemile Turhallı Balsak, yargılama süreci ile Güven’in başlattığı açlık grevi eylemini Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Özgür Paksoy’a değerlendirdi. Leyla Güven’in yargılanmasının son 3 yılda Kürt siyasetçilerine dönük yargılamaların benzeri olduğunu ifade eden Balsak, 4 Kasım 2016’da gerçekleştirilen operasyondan sonra yerel mahkemelerde hukukun Kürt siyasetçilere istisna olarak uygulandığını söyledi. Mahkemenin verdiği kararın siyasal atmosferden bağımsız kararlar olmadığının altını çizen Balsak, “Yargılama sürecinin hukukla bir izahı yok” ifadelerini kullandı.

‘MAZBATASINI SUNDUK GÖRMEZDEN GELİNDİ’

Enis Berberoğlu hakkında verilen kararı emsal göstererek mahkemeye tahliye başvurusunda bulunduklarını anımsatan Balsak, “Mahkemeler bu karar yokmuşçasına hareket ediyorlar. Leyla Güven’in milletvekili seçilmesi ardından tahliye talepli dilekçe verdik, yerel mahkeme hiçbir şekilde milletvekilliğine atıfta bulunarak bir karar vermedi. İlk olarak mazbatasını sunduk ancak görmezden gelindi. Leyla Güven milletvekili seçilmemiş olsaydı, tahliye kararı kesinleşmiş olabilirdi. Yerel mahkemelerin hukuk adına değil, ciddi baskı altında olduklarını görüyoruz. Yaşananlar hukuku aşan bir durum” diye konuştu.

GÜVEN’E KELEPÇE DAYATMASI

Leyla Güven’e 2’nci duruşmada kelepçe dayatmasında bulunulmadığını, 3’üncü duruşmada kelepçe dayatmasının siyasi atmosferden kaynaklandığını ifade eden Balsak, şöyle devam etti:

“Leyla Güven bunu kabul etmedi. Milletvekili olduğunu ve dokunulmazlığının olduğunu, dokunulmazlığının kaldırılmadığını belirtti. Bunu kendisini seçen halk iradesine bir müdahale olarak değerlendirdi. Bu nedenle mahkemeye katılmadı. Mevcut durumda Leyla Güven’in kelepçeli getirilmesi, her şeyden çok daha önemliydi ama olmadı.”

Güven’in başlattığı açlık grevine ilişkinde konuşan Balsak, “Leyla Güven bugün düşüncelerinden dolayı tutuklu. Düşüncelerinin ötesine geçerek, kendi özgürlüğünün bir adım ötesinde düşüncelerini meşru bir şekilde ifade etmeye çalışıyor” ifadesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Keşif yaptırılmadan reddedilen davanın keşfi yapıldı

SONRAKİ HABER

‘Kriz sürecinde işçilerin birbirine düşmesi büyük tehlike’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...