12 Kasım 2018 12:13

PEN Türkiye: Gazetecilerin hapsedilmesi kabul edilemez

PEN, 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle bu yıl, tutuklu gazeteciler Shahidul Alam, Dawit Isaa, Wael Abbas ve Oleg Sentsov'a dikkat çekti.

Logo: PEN

Paylaş

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle her yıl dikkat çektikleri isimleri bu yıl, dünyanın farklı ülkelerinden tutuklu gazeteciler Shahidul Alam, Dawit Isaa, Wael Abbas ve Oleg Sentsov olarak belirledi.

Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, yıllar önce dünyadaki yüzlerce tutuklu, hükümlü, mağdur ya da tehdit altındaki yazar, çevirmen, gazeteci ve yayıncılara kamuoyunun dikkatini çekmek üzere başlattığı “15 Kasım  Hapisteki Yazarlar Günü” nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

Bu bağlamda her yıl beş kişi odak seçiliyor. 2018 için seçilen kişiler Bangladeş, Eritre, Meksika, Mısır, Rusya ve Ukrayna’dan belirlendi: Bangladeş’te aktivist yazar-fotoğrafçı Shahidul Alam için 7-14 yıl hapis cezası isteniyor; İsveçli-Eritreli gazeteci-yazar Dawit Isaak Eritre’de 17 yıldır hapiste, iletişim dışı; Mısır’da aktivist yazar Wael Abbas’ın keyfî tutukluluğu sürüyor. Rusya’da Kırım’ı işgali protesto eden Ukraynalı filmci yazar Oleg Sentsov Sibirya’da 20 yıla mahkûm.

GAZETECİ KATİLERİNDEN HESAP SORULMALI

PEN Türkiye Yazarlar Derneği’nden 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin tutuklanması ve baskı altına alınmasının kınandığı ifade edildi. “Türkiye’de,  Meksika’da, Malta’da, Rusya’da, “yok edilen” gazetecileri öldüren ve öldürtenlerden hesap sorulmasını talep ediyoruz. Ayrıca, çeşitli anti-demokratik uygulamaların bir parçası olarak ülkemizde düşüncelerinden ve yazdıklarından dolayı tutuklu bulunan 123 gazeteci ve yazarın durumunu kabul edilemez buluyoruz.”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Her yıl 15 Kasım  Hapisteki Yazarlar Günü için  hazırladığımız  açıklamayı  bu yıl bir de tersten söyleyelim istedik. Kamuoyuna duyururuz: 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü artık yok!  Böyle bir başlık gördüğünüzde aklınızdan neler geçer? Allah Allah, ilk defa duyuyorum, böyle bir gün mü var? Bayram değil seyran değil” bu da nerden çıktı? Onlar da akıllı olsunlar, suya sabuna dokunmasınlar! Dünyanın sonu gelmiş olmalı! Ee o kadar hapisane yapılıyor, boş mu kalsaydı yani? Yazarlığa giden yol hapisaneden geçer! ‘Asmayıp da beslediğimize şükretsinler!’ Bu çağda yazarların hapsedilmesi! Aklım almıyor! Kardeşim millet ekmek derdinde, siz neyle uğraşıyorsunuz? Onlar yazar, gazeteci filan değil... Bu başlık gerçek oluncaya kadar yazacağız! Unutmayacağız!” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da 100 bin çocuk yoksulluk içinde yaşıyor

SONRAKİ HABER

Keşif yaptırılmadan reddedilen davanın keşfi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...