12 Kasım 2018 11:58

Nuray Sancar: Krizin yükünü sırtımızda taşımayacağız

Bursa’da Evrensel yazarı Nuray Sancar’ın konuşmacı olduğu ‘Kriz koşullarında Türkiye’ paneli düzenlendi; krize karşı mücadele konuşuldu.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Bursa Demokrasi Güçleri, Karaman Dernekler yerleşkesinde, ‘Kriz koşullarında Türkiye’ panelinde Türkiye’nin yaşadığı krizin nedenlerini ve çıkış yollarını konuştu.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan İktisatçı-Yazar İzzettin Önder trafik kazası geçirdiği için panele katılmazken panelin tek konuşmacısı olan Evrensel yazarı Nuray Sancar geniş bir sunum yaparak krizden çıkış yolunun birlikte mücadele etmekten geçtiğini ve krizin faturasını emekçilerin değil bu krizi yaratanların ödemesi gerektiğini söyledi.

BU SİSTEM SÜREKLİ KRİZ ÜRETİR

Krizlerin ilk defa ortaya çıkmadığını ifade eden Sancar, “İçinde yaşadığımız sistem sürekli bir kriz yaratır. Kapitalist sistem krizsiz var olamaz. Aşırı üretim, stokların aşırı artışına rağmen bütün dünyada zenginliklerini üreten işçiler ve emekçilerin alım gücünde herhangi bir yükselme olmaz. Sayısız otomobil üretilir, sayısız beyaz eşya üretilir bir süre sonra eritilemeyen stoklar ve alım gücü düşen insanlardan oluşan bir pazar ister istemez bir çelişkiye düşer.”

Türkiye’nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten Sancar, “IMF’siz IMF reçeteleri uygulayan Türkiye, şimdi bu bağımlı kılınmanın cezasını çekmek durumundadır” dedi.

Sancar, iktidarın, “Kalkınıyoruz, büyüyoruz, yükseliyoruz, dünya bizi kıskanıyor” söylemleri ile insanları uyuturken, yol yaparken, hastane yaparken, havalimanı yaparken sürekli taahhüt vererek borçlandığına, borçlandıkça borcu borçla kapattığına dikkat çekti.

‘BUGÜN YAPILACAK İLK İŞ ORTAK MÜCADELE ETMEK’

Krizin yıkıcı etkilerinin insanları kendiliğinden bir bilince ulaştırılacağını düşünmemek gerektiğini vurgulayan Sancar, “Toplu sözleşme süreçleri mi engelleniyor ‘pazarlık hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz’ dememiz gerekiyor. İşten atılmalar mı oluyor, talebimiz ‘işten atılmalar yasaklanması’ olmalı. Zamlar mı oluyor zamlara karşı mücadele etmeliyiz. Elbette ki bu söz düzeyinde olmamalı” dedi. Ortak hareket ve mücadelenin önemine işaret eden Sancar, tek tek avlanmaya izin vermemek için örgütlü olmak gerektiğini belirtti. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Hükümet vergi cenneti ülkelerin listesini yayınlasın’

SONRAKİ HABER

Sri Lanka’da siyasi kriz sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...