12 Kasım 2018 11:47
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2018 13:31

CHP'den Kılıçdaroğlu-Türk görüşmesi açıklaması: Nezaket görüşmesi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kemal Kılıçdaroğlu- Ahmet Türk görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: Kaan Ulu/DHA

Paylaş

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Toplantı sonrası açıklamada bulunan Öztrak, Kemal Kılıçdaroğlu-Ahmet Türk görüşmesine ilişkin “Bu görüşmenin bir nezaket görüşmesi olduğunu, daha çok karşı tarafı dinleme görüşmesi olduğunu biliyorum” dedi.

10 Kasım’a ilişkin konuşan Öztrak, “Kurtuluş Savaşı'nın Büyük Önderi, Cumhuriyet'in ve CHP'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i vefatının 80'inci yılında minnet ve hasretle anıyoruz” dedi.

MISIRLIOĞLU ZİYARETİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Kadir Mısırlıoğlu’yu ziyaretini de eleştiren Öztrak, “Milletimiz ebedi önderini anmak için Anıtkabir'e koşarken, onun kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığının şu an başında bulunan zat, milletimizi kışkırtacak, bölecek bir girişimde bulundu, azılı bir Atatürk düşmanı, Yunan muhibbi fesli Kadir'i ziyarete koştu” dedi.

Ziyaret fotoğrafının 10 Kasım'da basına servis edildiğini hatırlatan Öztrak, bunun basit bir hasta ziyareti olarak kabul edilemeyeceğini, bunda açık bir mesaj, meydan okuma ve kutuplaştırmanın olduğunu kaydetti. Erbaş'a istifa çağrısı yapan Öztrak, istifa etmemesi durumunda Erbaş’ın görevden alınmasını istedi.

ŞEMDİNLİ PATLAMASI

askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, gazilere acil şifalar dileyen Öztrak, Şemdinli'deki patlamaya ilişkin çelişkili açıklamaları da hatırlatan Öztrak, ortada vatandaşları tatmin edecek bir açıklamanın olmadığını vurguladı. Öztrak, bu olaydaki sorumlunun ‘tek adam parti devleti’ olduğunu ifade etti.

‘DÜRBÜNLE BAKSALAR GÖRMÜYORLAR’

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Fransa'ya gitmeden önce ABD yönetimiyle ilgili “Arka planda nasıl iş tuttuğunuzu biliyoruz” dediğini anımsatan Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan sonra da kalktı Elize Sarayı'nda Trump'la kucaklaşarak etrafa gülücükler dağıttı. Bu 'biliyoruz' falan... Tamam biliyorsunuz da ne yapıyorsunuz? Adam istedi, 24 saatte Oval Ofisine papazı gönderdin. Bu saatten sonra ne derse desin, Trump şunu biliyor, size ne isterse kabul ettirecektir.”

Sarayın gündemi ile milletin gerçek gündemi arasındaki uçurumun her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Öztrak, milletin gündeminin aş, iş, ekmek mücadelesi, sarayın gündeminin ise saltanat ve şatafat olduğunu vurguladı.

Erdoğan'ın, hibe kaydı halen yapılmamış Katar'dan alınan uçakla Paris'e gittiğini söyleyen Öztrak, millet ekonomik krizle boğuşurken, uçağın döşenmesi için milyonlarca liranın harcandığını iddia etti.

“Milletten o kadar uzaktalar ki dürbünle baksalar milletin halini görmüyorlar” diyen Öztrak, Erdoğan'ın “et fiyatı, refah arttığı için arttı” açıklamasının milletle alay etmek olduğunu söyledi.

Milletin eti bayramdan bayrama gördüğünü kaydeden Öztrak, “Millet, kendinden kopanlara mutlaka dersini verir. Yaklaşan yerel seçimler, milletin tercihini farkla yönde kullanacağı bir seçim olacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın “Türkiye ekonomik saldırıyı iki ayda püskürttü” dediğini aktaran Öztrak, şöyle devam etti:

“Son iki ayda neyi doğru yaptınız da bu saldırıyı püskürttünüz? ABD'ye boyun eğip rahibi 24 saatte Oval Ofise göndermek, narh koymak, zabıtayla fiyat kontrol etmek, esnafları indirime zorlamak, TÜİK ve Sayıştay Başkan Yardımcılarını görevden almakla bu krizin aşılamayacağını artık Sayın Bakan görmeli.”

Faik Öztrak, Türkiye'nin dünyanın en kırılgan ekonomisi listelerinin başında yer aldığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Ekonomik saldırıyı püskürttük, diyorlar. Dolar, Türk lirası karşısında sene başına göre hala yüzde 45 değerli. '2023'te Türkiye'ye milli geliri en yüksek 10 ülke arasına sokacağız' dediler bu hedef imkansızlaştı ama ülkemizi dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşayan 10 ülke arasına sokuverdiler. 'Beni seçin faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz' dediler, Arjantin ve Surinam'dan sonra dünyada en yüksek faizi veren üçüncü ülke haline getirdiler ülkeyi. 2019 için yüzde 2,3 büyüme hedeflediler ama bu çok düşük büyüme dahi artık geride kalmaya başladı. Dışarıda çok daha farklı büyüme rakamları telaffuz edilir oldu.”

‘KONKORDATO İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR’

Ekonominin artık ani duruş noktasına geldiğine değinen Öztrak, ödemeler dengesine bakıldığında bu durumun görüldüğünü, Türkiye'nin cepten yemeye başladığını, rezervlerinin eridiğini dile getirdi.

Öztrak, esnafın kan ağladığını, milletin evine ekmek götüremediğini, genç işsizliğin arttığını, 3. Havalimanı işçilerinin hala tutuklu bulunduğunu, Balıkesir'de, Trabzon'da süt üreticilerinin isyanda olduğunu, son üç ayda ilan edilen konkordatolar nedeniyle bankaların tahsil edemediği borcun 15 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Şirketlerin konkordato ilan edip borcunu ödemediğinde, bunlarla iş yapan esnafın çok daha kötü duruma düştüğüne dikkati çeken Öztrak, “Konkordato iflas sarmalı işsizliği artırıyor. İşsizlik bağıra bağıra geliyor. İnsanlar borç batağında. Gencecik insanlar, ailesinin geçimini sağlamak, borcunu ödeyebilmek için böbreklerini satmaya başlamışlar. Şehirde yaşayanlar mutfak masraflarıyla başa çıkamıyorlar” dedi.

TÜİK'in açıkladığı enflasyonun gerçekle farklı olduğunu vurgu yapan Öztrak, bunun asgari ücretin, maaşların belirlenmesi bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi.

KILIÇDAROĞLU-TÜRK GÖRÜŞMESİ

Öztrak, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Ahmet Türk'le görüşme yaptığı doğru mu? Burada ne görüşüldü?​” sorusuna Öztrak, şu yanıtı verdi:

“CHP Genel Başkanı demokrasiden, haktan, hukuktan, adaletten yana olan, her türlü aşırılıkla, terörle arasına mesafe koyan herkesle görüşür. Bu görüşmenin bir nezaket görüşmesi, karşı tarafı dinlemeye dönük bir görüşme olduğunu biliyorum.”

‘Mansur Yavaş'ın Ankara'da ortak aday olarak gösterilip gösterilmeyeceğinin’ sorulduğu Öztrak, isimleri belirleme yetkisinin Parti Meclisi'nde (PM) olduğunu ifade etti.

“CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 'HDP ile ittifak yapacağız' açıklamasında bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?​” sorusu üzerine Öztrak, konuyla ilgili Tanrıkulu ile görüştüğünü, bu tip haberlerin ‘çarpıtma’ olduğunu söyledi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Siirt'teki hastanedeki eksiklikler Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

‘Hükümet vergi cenneti ülkelerin listesini yayınlasın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...