12 Kasım 2018 10:30

Yarkadaş: AKP’nin Alevilik korkusu ders kitaplarına da yansıdı

CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş, Hz. Ali’ye ilişkin 6. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alan olumsuz ifadelere tepki gösterdi.

Fotoğraf: Serpil Kırkeser/DHA

Paylaş

6. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Hz. Ali dönemi, ‘iç çatışmaların çıktığı dönem’ olarak anlatıldı. Kitapta, Hz. Ali dönemi için “Devletin merkezi Medine’den Kufe’ye taşınmıştır. İslam toplumunda iç çatışmaların çıktığı dönem olmuştur” ifadelerine yer veriliyor.

İfadelere sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Kitap Hz. Ali dışındaki üç halifeden övgüyle söz ediyor. AKP’nin korkusu Alevilik inancının ve öğretisinin yayılmasıdır” dedi.

‘AKP'NİN KORKUSU ALEVİLİK İNANCININ YAYILMASI’

Yarkadaş, “Ders kitaplarındaki ayrımcılık ve öğrencileri tek bir anlayışa yönlendirme geleneği sürüyor. AKP iktidarı, öğrencileri kendi anlayışı doğrultusunda biçimlendirmeye çalışıyor. Sosyal Bilgiler kitabında dört halifeye ilişkin yer alan bu ifadeler de aynı politikanın somut bir örneği. Kitap Hz. Ali dışındaki üç halifeden övgüyle söz ediyor. Hz. Ali ise tek bir paragrafla geçiştiriliyor. Üstelik Hz. Ali'den söz edilirken, devleti yönetme anlayışı ve diğer halifelerden onu ayıran özelliklerden hiç söz edilmiyor. Hz. Ali döneminde iç çatışmaların başladığına vurgu yapılıyor ve dönemi olumsuz bir örnekle anlatılıyor” diye konuştu.

Ders kitaplarının ayrımcı ve nefreti körükleyen değil bilimsel gerçeği öğreten eserler olması gerektiğini ifade eden Yarkadaş, “AKP, Hz. Ali'nin öğretilerinin yayılmasını ve bilinmesini istemediği için kitaplarda ya yok sayıyor ya da yanlış bir içerikle sunuyor. Kitaplar bu tür içeriklerden kurtarılmalıdır. AKP'nin korkusu Alevilik inancının ve öğretisinin yayılmasıdır. Alevilik korkusu ders kitaplarına da yansımıştır. Korkulması gereken Alevilik değil yalan ve yanlış bilgi yaymaktır. Ders kitapları nefreti değil sevgiyi öne çıkarmalıdır. Zira kitaplardan yayılan ayrımcı öğeler, toplumsal kutuplaşmayı da artırmakta ve çocuklarımızın genç beyinlerini zehirlemektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK’li kadınlar: Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Halk toplantıya katılmadı, şirket bölgeden ayrılmak zorunda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...