12 Kasım 2018 08:34
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2018 11:47

Fransa Dışişleri: Bakanın 'Kaşıkçı tapesi' sözleri yanlış anlaşıldı

Erdoğan, Kaşıkçı cinayeti tapelerinin herkese verildiğini söylemişti. Bu söylemi yalanlayan Fransa, sonra açıklamanın yanlış anlaşıldığını söyledi.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetini belgeleyen tapelerin “ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’ye verildiğine” dair açıklamasına Paris’ten önce yalanlama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, tapelerin kendilerine verilmediğini söyledi. Türkiyeli yetkililerden gelen tepkiler üzerine Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını söyledi.  Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise cinayetinin kayıtlarının Kanada istihbaratı tarafından dinlendiğini söyledi.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI: TAPELERİN VERİLDİĞİNE DAİR BİR BİLGİM YOK

Tayyip Erdoğan ile Fransa arasında 'Kaşıkçı tapesi' atışması yaşandı. Erdoğan, Cemal Kaşıkçı cinayetini belgeleyen tapelerin “ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’ye verildiğine” dair açıklama açıklama yapmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, 12 Kasım'da France 2 kanalına verdiği röportajda tapelerin verildiğine dair bir bilgisi olmadığını söyledi. Muhabirin “Erdoğan yalan mı söylüyor?” sorusuna ise Le Drian, “Bu, mevcut koşullarda oynayacak bir siyasi oyunu olduğu anlamına gelir” dedi. 

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN YANIT: SES KAYITLARI DİNLETİLDİ, BİLGİLER PAYLAŞILDI

Bu açıklamanın üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yanıt verdi.  Le Drian'ın, Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili adımları konusundaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Altun, şunları kaydetti:

"Kendisinin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı 'siyasi oyunlar oynamakla' itham etmesi kabul edilemez. Türkiye'nin kararlı çabaları olmasaydı bu olayın üzerinin çoktan örtülmüş olacağı unutulmamalıdır. Cemal Kaşıkçı cinayetine dair kanıtların birçok dost ülkenin yetkilileriyle paylaşılması, Türkiye'nin gerçeği aydınlatma niyetini açıkça göstermektedir. Kanada Başbakanı Sayın Justin Trudeau da bugün yaptığı basın açıklamasında Türkiye'den kanıtları aldıklarını teyit etmişlerdir."

Bu süreçte Fransa'ya farklı şekilde muamelenin söz konusu olmadığı vurgulayan Altun, Kaşıkçı cinayetine dair kanıtların Fransız devletinin ilgili birimleriyle paylaşıldığını kaydetti. Altun açıklamasına şöyle devam etti:  

"24 Ekim 2018'de Fransız istihbaratının bir temsilcisine ilgili ses kayıtları dinletilmiş ve kendisiyle, aralarında kayıtların deşifresinin de bulunduğu detaylı bilgiler paylaşılmıştır. Eğer Fransız devletinin muhtelif kurumları arasında bir iletişim kopukluğu varsa, bu sorunu çözecek olan Türkiye Cumhuriyeti değil, Fransız makamlarıdır. Türkiye, Kaşıkçı cinayetinin tüm detaylarının ortaya çıkarılması için çalışmaya devam etmektedir. Buna cinayet emrini kimin verdiği de dahildir. Bu vesileyle Fransa başta olmak üzere uluslararası toplumun tüm üyelerini bu amaca matuf adımları atmaya davet ediyoruz.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: FRANSIZ BAKAN DOĞRULARI SÖYLEMİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya ilçesinde AA muhabirine, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın, Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin bugün yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Çavuşoğlu, "Fransa Dışişleri Bakanı, her şeyden önce haddini aşmıştır, bir cumhurbaşkanı ile nasıl konuşacağını bilmelidir. İkincisi, kendi liderleriyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da karıştırmasın" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı ile mevkidaşı olarak her zaman görüştüklerini dile getiren Çavuşoğlu, Fransız bakanının doğruları söylemediğini savundu. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Diyebilir ki 'Benim bundan haberim yok'. Fakat ben biliyorum ki 24 Ekim'de bizim istihbaratımız ve arkadaşlarımız elimizdeki bilgileri, yani dinleme dahil, tapeler dahil tüm bilgiler Fransız istihbaratına, onların talebi üzerine verilmiştir. Yine diğer ülkelerin istihbaratları ya da ilgilileri, bu Kaşıkçı cinayetiyle ilgili delilleri, topladığımız bilgileri görmek istediği zaman şeffaf bir şekilde biz bunu paylaşmışızdır. Hal böyleyken 'Haberim yok' diyebilir, fakat Sayın Cumhurbaşkanımızı siyasi bir oyun oynamakla itham etmesi son derece terbiyesizliktir. Yani bir dışişleri bakanı ciddiyetine yakışmıyor. Ama ben şunu söylemek isterim; dert o da değil. Bunlar yakında, altını çizerek söylüyorum; Suudi Arabistan'ın bile kabul ettiği Kaşıkçı cinayetini inkar ederlerse hiç şaşırmayın. Paranın da gözü kör olsun. Son zamanlarda kim ne anlaşması yapıyor bunlar iyi takip edilsin. Yakında bu tür siyasetçiler ve ülkeler bu cinayeti bile inkar edebilirler, maalesef durum budur."
Ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti olarak Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sonuna kadar gideceğiz. Uluslararası alanda da herkesle de iş birliği yapıyoruz ve Türkiye'nin bu tutumunu tüm dünya takdir ederken Fransa Dışişleri Bakanının böyle bir ithamda bulunması ve terbiyesizce bunu yapması son derece düşündürücüdür. Bunun arkasında ne var? Acaba bu cinayeti kapatmaya mı çalışıyorlar? Bunun da peşinde olacağız. Çünkü bildiğimiz başka şeyler var. Ne anlaşmalar yapıyorlar, ne yapıyorlar, bunu da yakından takipçisiyiz." diye konuştu.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AÇIKLAMALAR YANLIŞ ANLAŞILDI

Fransa Dışişleri Bakanlığı tartışmaların üzerine 13 Kasım günü yaptığı açıklamada Bakan Jean-Yves Le Drian'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Türkiye'ye ilişkin yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını söyledi. 

Le Monde gazetesinin haberine göre, Le Drian'ın aslında Kaşıkçı olayında gerçeği tam ortaya koyacak bilgilerin eline geçmediğini ve cinayete ilişkin gerçeğin Türkiye'nin elinde bulunan ses kayıtlarıyla sınırlı olmadığını söylemek istediği savunuldu. 

TRUDEAU: KAYITLAR KANADA İSTİHBARATI TARAFINDAN DİNLENDİ

Bu arada Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Cemal Kaşıkçı cinayetinin kayıtlarının Kanada istihbaratı tarafından dinlendiğini söyledi. Trudeau, “Kanada’nın istihbarat kurumları bu meselede Türk istihbaratı ile çok yakın çalışıyor ve Kanada, Türkiye’nin elindeki bilgiler konusunda tam brifing aldı. Birkaç hafta önce Erdoğan’la konuştum ve Paris’te kısa süreli sohbetlerimiz oldu. Ona, Kaşıkçı meselesine verdiği güçlü yanıt için teşekkür ettim” dedi.

Kayıtları Kanadalı ajanların dinlediğini ancak kendisinin bizzat duymadığını aktaran Trudeau, “Cemal Kaşıkçı cinayeti için hesap verilmesi konusundaki soruşturma hakkında müttefiklerimizle temas halindeyiz ve bizim gibi düşünen müttefiklerimizle, Suudi Arabistan’a dair atılacak adımları ele alıyoruz” diye konuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, cumartesi günü Paris’e gitmeden önce yaptığı açıklamada, “Biz tapeleri verdik, Suudi Arabistan’a da verdik, Amerika’ya da verdik, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere, hepsine verdik. Buradaki konuşmaları filan onlar da dinlediler, biliyorlar. Bunu sağa sola çarpıtmaya gerek yok” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana Valiliğinden Suriyelilerin okul kaydına zorluk çıkaranlara uyarı

SONRAKİ HABER

İstanbul Bildirgesi avukatı yargılama dışına çıkarmanın önünü açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...