12 Kasım 2018 07:39
Son Güncellenme Tarihi: 12 Kasım 2018 13:20

'Türkçe ezan' tartışması: CHP'li Yılmaz'dan savunma istendi

'Türkçe ezan' tartışmalarıyla gündeme geldiği için partisi tarafından tekrar disipline gönderilen CHP'li Öztürk Yılmaz'dan savunma istendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP Grup Yönetim Kurulu, 'Türkçe ezan' tartışmalarıyla gündeme gelen Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın "kesin çıkarma cezası" ile "önlemli olarak cezalandırılması" önerisiyle tekrar Grup Disiplin Kuruluna sevkine karar verdi. Kurul da Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'dan 7 gün içinde savunma istedi. 

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, TBMM Grup Yönetim Kurulunun bugün toplandığı bildirildi.

Açıklamada, toplantıda Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın "partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak" ve "partinin temel ilkelerine aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak" fiilleri nedeniyle "gruptan kesin çıkarma cezası" ile "önlemli olarak cezalandırılması" önerisiyle Grup Disiplin Kuruluna sevk edilmesine oy birliğiyle karar verildiği kaydedildi.

7 GÜN İÇİNDE SAVUNMALARI İSTENDİ

CHP TBMM Grup Disiplin Kurulu, Grup Yönetim Kurulunca kesin çıkarma cezası ile önlemli olarak cezalandırılması önerisiyle ve oy birliğiyle kurula sevk edilen Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz'dan yazılı savunmalarını 7 gün içinde iletmelerini istedi.

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, TBMM Grup Disiplin Kurulunun, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş başkanlığında bugün toplandığı belirtildi.

Açıklamada, toplantıda, Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz hakkında "Yetkili organ kararlarına aykırı davranmak", "Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak" ile "Partinin temel ilkelerine aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak"; Elazığ Milletvekili Gürsel Erol hakkında ise "Yetkili organ kararlarına aykırı davranmak" fiilleri nedeniyle tedbirli olarak "gruptan kesin çıkarma cezası" ile cezalandırılmalarını öngören Grup Yönetim Kurulu kararlarının görüşüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, CHP Grup Disiplin Kurulu tarafından iki milletvekiline "tedbir kararına 3 gün içinde itiraz edebilecekleri, yazılı savunmalarını 7 gün içinde iletmeleri ve istemeleri halinde sözlü savunma yapılabileceklerine ilişkin yazı yazılmasının kararlaştırıldığı" bildirildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

■ Habertürk TV’deki Didem Arslan Yılmaz’ın moderatörlüğündeki “Türkiye’nin Nabzı” programına katılan Öztürk Yılmaz, programda, “Ezan Türkçe okusun ben anlayım. Kur’an okunsun. Benim dilim her tarafta konuşulsun” demişti.

■ Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, partisinin Grup Yönetim Kurulunca geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda da "kesin çıkarma cezası" ile "önlemli olarak cezalandırılması" önerisiyle  disipline sevk edilmişti.

■ CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, kararın ardından Kılıçdaroğlu'ya sert sözlerle yüklenerek, "Siz aşağılık bir işe imza attınız. Göreceksiniz, def olup gideceksiniz. Ve istifa etmiyorum kardeşim. Ne yapıyorsan yap, istifa etmiyorum. Ben bu partiye 'Gel Öztürk' diyerek gelmedim, 'Git Öztürk' diyerek gitmem. Sıkıyorsa at beni buradan" demişti. 

■ Kılıçdaroğlu, Yılmaz'ın sözlerine, "CHP’li olan, CHP’nin kararlarına ve politikalarına uymak zorundadır. Herkes istediği gibi hareket edemez. İstediğim gibi hareket ederim derseniz o zaman partiden ayrılırsınız. CHP’de olduğunuz sürece CHP’nin politikalarına göre hareket etmek durumundasınız" şeklinde tepki göstermişti. 

■ Öztürk Yılmaz’ın açıklamaları üzerine konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da "Arkasında kimler varsa ortaya çıkacak" yanıtını vermişti.

■ Erdoğan da, "Bugün hala tek parti dönemiyle sembolleşmiş zulümlerden Türkçe ezanın savunulabilmesi, milletin değerlerine yönelik husumetin işaretidir. Türkçe ezan okunduğu zaman onu sadece biz anlıyoruz. Arapça okunduğu zaman evrensel oluyor. Allahu Ekber dendiği zaman dünyanın her yerinde anlaşılıyor. Ezanın Arapça olması evrensel olduğunun işaretidir" yorumunda bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdal Beşikçioğlu da Sabah'a röportaj verenler kervanına katıldı

SONRAKİ HABER

Zümrüt hapishanesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...