12 Kasım 2018 05:38

Samsun’da işten atılan Makro Market işçileri destek bekliyor

Samsun'da işten atılan Makro Market işçileri yaptıkları eylemle işyerindeki hukuksuzlukları anlattı ve Samsun halkından destek istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Samsun’da işten atılan Makro Market işçileri dün yaptıkları eylemle işyerlerinde yaşanan hukuksuzlukları anlattı.

İstiklal Caddesi Süleymaniye geçidinde buluşarak Makro Market’in Gazi Şubesi önüne kadar sloganlarla yürüyen işçilere siyasi partiler, DİSK, KESK üyeleri ve kitle örgütleri de destek verdi.

Yürüyüş boyunca “Tazminat hakkımız söke söke alırız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Samsun uyuma işine sahip çık”, “Makro’dan alma suça ortak olma” gibi sloganlar atıldı.

Makro Market’in önünde işten atılan işçilerden Hasan Kaya’nın yaptığı açıklamada işyerindeki hukuksuzluklar ve işçi kıyımı anlatıldı.

“380 işçinin mağdur edildiği, 8-10-12 yıl çalışan işçilerin hakları gasbedilerek işten atıldığı” belirtilirken çalışmaya devam eden işçilerin de haksızlıklara uğramaya devam ettiği vurgulandı. İşçilerin 12 saat çalıştırıldıkları halde 8 saat için ücret aldığı, fazla mesai ücretlerinin ödenmediği, izin haklarının doğru dürüst kullandırılmadığı belirtildi.

Bakanlık teftişe geldiğinde önceden patrona haber verildiğini ve müfettişlerin sorularına verilecek cevapların dahi önceden işçilere tehditlerle kabul ettirildiği belirtildi.

Kaya, “Bizler ekmeğimizin, alın terimizin peşindeyiz. Haklarımızı istiyoruz alana kadar da mücadele edeceğiz. Samsun halkından destek bekliyoruz destek olanlara da çok teşekkür ediyoruz. Samsun halkı şunu iyi bilsin ki bize reva görülen bu haksızlıklar hukuksuzluklar kölelik koşulları aynı zamanda yarın sizin çocuklarınıza torunlarınıza da reva görülüyor. Bunun için herkesin desteği önemlidir bugün keyfi çalıştırma ve haksızlıklar bütün marketlerde işyerlerinde yaşanıyor. Bugün bizim başımıza geldi mücadele ediyoruz. Yarın herhangi bir iş yerinde hukuksuzluk yaşanırsa işten atmalar olursa mücadele eden arkadaşlarımızın yanında olacağız” diye destek çağrısı yaptı.

İMZA TOPLANACAK

14-15-16 Kasım’da İstiklal Caddesi üzerindeki Ziraat Bankası karşısında imza standı açılarak imza toplanacağı ve imzaların TBMM’ye iletileceği bilgisi verildi.

DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Tacettin Aydın ise işyerlerinin sermaye için dikensiz gül bahçesine, işçiler için cehenneme çevrildiğini ifade ederek hukuksuzlukları kınadıklarını, işçilere haklı mücadelelerinde destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

İşçiler, ağızlarını bantlayarak bir süre Makro Market’in önünde oturma eylemi yaptıktan sonra eylemlerini sonlandırdı. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karar: Maruz kaldığımız baskı ve ambargo tahammül edilemez noktada

SONRAKİ HABER

Boca-River finalinin ilk ayağı berabere bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...