13 Kasım 2018 05:50
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2018 16:35

Filistinli gruplar: Gazze'de ateşkes sağlandı

Filistinli gruplar Gazze'de ateşkes sağlandığını duyurdu. Dünden bu yana süren saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Fotoğraf: Mustafa Hassona/AA

Paylaş

Filistinli gruplar, dün başlayan ve 7 Filistinlinin hayatını kaybetmesine sebep olan İsrail hava saldırılarıyla ilgili ateşkes sağlandığını duyurdu. Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistin Direniş Grupları Ortak Operasyon Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın ara buluculuğunda İsrail'le ateşkese varıldığı duyuruldu. Açıklamada İsrail ateşkese bağlı kaldığı sürece kendilerinin de buna uyacağı belirtildi.

Hamas lideri İsmail Heniyye de kısa süre önce yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması halinde ateşkes durumuna dönülebileceğini kaydetmişti.

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.

İSRAİL: GEREK DUYULURSA SALDIRILAR DEVAM EDEBİLİR

İsrail güvenlik kabinesi ise Gazze’ye dönük saldırıları değerlendirmek üzere toplandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 7 saat sürdü. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki son gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ‘gerek duyulması halinde İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarına devam etmesi’ talimatı verildiği ifade edildi.

Başkent Tel Aviv'deki İsrail Ordusu Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un da aralarında bulunduğu üst düzey güvenlik yetkilileri katılmıştı.

SALDIRILAR NEDENİYLE 7 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el Kudra yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in dün akşam Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısında yaralanan 3 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Son ölümle birlikte dünden bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 7'ye yükselmiş oldu. Kudra, yaralıların sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

İsrail uçakları, birkaç saatlik aranın ardından Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Son saldırılarda Gazze'nin batısında hükümete ait bir emniyet merkezi ile İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyelerinin Han Yunus ve Deyr el Belah kentlerindeki iki askeri mevzi hedef alındı. Saldırılarda can kaybı yaşanmadı.

İsrail daha önceki saldırılarında aralarında El Aksa Televizyonunun da olduğu 6 binanın yıkılmasına sebep olmuştu.

Öte yandan, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (Makan), Gazze'den İsrail'in güneyine atılan roketler ile otobüsün hedef alındığı saldırılarda 30 İsraillinin yaralandığını duyurdu.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da Askalan'da (Aşkelon) bir binaya roket düşmesi sonucu bir İsraillinin öldüğünü, 1'inin de ağır yaralandığını açıkladı.

El Aksa Televizyonu ise onlarca İsrail askerini taşıyan otobüsün hedef alındığı ana ilişkin görüntüleri yayınladı.

Kudra daha önceki açıklamasında İsrail'in saldırılarında 3 Filistinlinin öldüğünü, 9'unun yaralandığını açıklamıştı.

İsrail ordusu dün Gazze'den açılan ateş sonucu sınırın diğer tarafında bir otobüsün isabet aldığını duyurmuştu. Otobüsün vurulmasından kısa süre sonra İsrail uçakları, Gazze'ye hava saldırısı başlatmış, Gazze'den de çok sayıda roket sınıra yakın Yahudi yerleşim birimlerinin olduğu bölgelere fırlatılmıştı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, diğer Filistinli gruplarla birlikte İsrail'e yönelik "ateş çemberinin" genişletilmesi konusunu ciddi bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti. Açıklamada, yaklaşık bir milyon İsraillinin "atılacak roketlerin hedefi olacağı" ifade edildi.

Ordu, dün akşamdan bu yana Gazze'den İsrail tarafına 300'den fazla roket atıldığını, bu roketlerden büyük bir kısmının boş arazilere düştüğünü açıklamıştı.

İSRAİL EL AKSA TELEVİZYONUNU VURDU

İsrail savaş uçakları, ‘El Aksa’ kanalının Gazze'deki merkezine 10 füze attı. Saldırı sonucu kanalın merkezi tamamen yıkıldı. Yıkım nedeniyle kısa süreliğine kesilen yayın başka bir merkezden yapılmaya devam etti. İsrail'in saldırıları sonucu çevredeki birçok bina da zarar gördü.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in El Aksa kanalına yönelik saldırısını "düşman İsrail'in katil zihniyetini yansıtan barbar bir saldırganlık" şeklinde nitelendirdi. Berhum, uluslararası kuruluşları, hukuk ve basın organlarını bu "tehlikeli saldırıyı" kınamaya çağırdı.

İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab da yaptığı yazılı açıklamada, kanalın merkezine yönelik saldırıyı "tehlikeli bir ihlâl" olarak değerlendirdi. Şihab, saldırının Filistin direnişini daha da güçlendireceğini ifade etti.

Öte yandan, Filistinli Gazeteciler Sendikası da İsrail'in El Aksa kanalını hedef almasını kınadı.

İsrail ordusu ise Gazze'deki Hamas'a ait "El Aksa" kanalının merkezine düzenlediği hava saldırısını, kanalın "İsrail ve vatandaşları aleyhinde propaganda yapması, broşürler yayınlaması ve silah temin etmesi" nedeniyle gerçekleştirdiğini açıkladı.

FİLİSTİN HÜKÜMETİ: SALDIRILARIN SORUMLUSU İSRAİL

Filistin hükümeti de Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin tüm sorumluluğunun, İsrail'e ait olduğunu belirtti.

Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf el-Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail hükümeti, gerginliği tırmandırma politikasıyla ülkemizi ve bölgeyi daha fazla tehlikeye sürüklüyor." ifadesini kullandı.

Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin tüm sorumluluğunun, İsrail'e ait olduğunu kaydeden Mahmud, Filistin halkına yönelik yeni katliamlar gerçekleştirilmemesi uyarısında bulundu.

MAHMUD ABBAS SALDIRILARIN DURMASINI İSTEDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durması için bölgesel ve uluslararası düzeyde görüşmeler gerçekleştirdi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Abbas, gerçekleştirdiği görüşmelerde, saldırıların derhal durması ve bölgenin yıkıma sürüklenmemesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

İsrail parlamentosunda Arap milletvekili Ahmed et-Tıybi de akan Filistin ve İsrail kanından Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Tıybi açıklamasında, "İsrail halkının, hem Filistin hem de İsraillilerin kanının akmasına sebep olan kişinin Netanyahu olduğunu bilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı ve saldırıların durdurulması ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması çağrısı yaptı.

Filistin Eğitim Bakanlığı ise Gazze'de bugün eğitime ara verilmesine karar verdi.

FKÖ'DEN ULUSLARARASI KORUMA ÇAĞRISI

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail saldırılarına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne uluslararası koruma çağrısı yaptı.

Ureykat, İsrail'in son yıllarda çocukların da aralarında olduğu binlerce Filistinliyi öldürdüğünü söyleyerek, "İsrail hükümeti, Filistin halkına düzenlediği tüm saldırıların Uluslararası Ceza Mahkemesine rapor edileceğinin farkında olmalı." ifadesini kullandı. 

Açıklamasında Gazze'deki gerginlikten dolayı İsrail'i sorumlu tuttuklarını dile getiren Ureykat, "Gazze'ye uluslararası koruma sağlanması talebimizi yineliyoruz. Uluslararası camiadan Gazze'de yeni bir katliamın yaşanmaması için gereken her şeyi yapmasını istiyoruz." cümlelerini kullandı.

GAZZE SINIRINA TANK SEVKİYATI

Öte yandan İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki birliklerine tank sevkiyatı yaptı. Sevkiyatta çok sayıda tank Gazze sınırına gönderildi.

'70'TEN FAZLA HEDEF VURULDU'

İsrail ordusu, Gazze'den atılan roketlerin ardından düzenlenen saldırılarda, şu ana kadar Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad'a ait 70'ten fazla hedefin vurulduğunu açıkladı. İsrail ordusu bölgeye iki adet Demir Kubbe isimli hava savunma sisteminin daha gönderileceğini duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, akşam saatlerinden bu yana Gazze'den 200'e yakın roket atıldığı, bu roketlerin 60'ının Demir Kubbe isimli hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği aktarılmış, atılan diğer roketlerin büyük bir bölümünün boş arazilere düştüğü ifade edilmişti.

29 İSRAİLLİ YARALANDI

İsrail Ordusunun açıklamasında ayrıca, Gazze'den İsrail'e atılan roket sayısının 300'e yükseldiği ve söz konusu saldırılarda 29 İsraillinin yaralandığı bilgisi geçildi. Demir Kubbe isimli füze savunma sistemlerinin atılan roketlerden 60'ını etkisiz hale getirdiği kaydedildi.

NETANYAHU SAVUNMA BAKANI VE GENELKURMAY BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze'de tırmanan gerginliğin ardından başkent Tel Aviv'de Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi.

FİLİSTİN ULUSAL KONSEYİ VE ARAP GAZETECİLER FEDERASYONU'NDAN İSRAİL'E KINAMA

Filistin Ulusal Konseyi ve Arap Gazeteciler Federasyonu İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, ‘işgalcilerin Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarından biri’ olarak nitelendirildi.

Bu ‘savaş suçlarının Filistin halkının iradesini kıramayacağı’ belirtilen açıklamada, uluslararası topluma katliamı durdurmak için acilen harekete geçmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Filistin halkına ‘uluslararası koruma’ sağlanmasını öngören kararının uygulanması çağrısı yapıldı.

Kahire merkezli Arap Gazeteciler Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail'in Filistin basın mensupları ve El Aksa televizyonunu hedef alması kınandı.

Filistin halkıyla ve Filistin Gazeteciler Sendikası'yla dayanışma mesajı verilen açıklamada, Filistin halkını, gazetecileri ve El-Aksa kanalını hedef alan İsrail'in gerginliği tırmandırmasından endişe edildiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in işlediği bu suçların, basın özgürlüğünü güvence altına alan ve Filistin halkına yönelik acımasız saldırganlığı suç sayan en basit hukuki kurallara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu kaydedildi.

BM'DEN SÜKUNET ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Özel Koordinatörü Nicolay Mladenov, abluka altındaki Gazze'de artan gerginliğin ardından taraflara sükunet çağrısı yaptı. 

Mladenov, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada , son 24 saatte Gazze'de yaşanan gerginliğin çok tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.

BM'nin, Mısır ve diğer taraflarla Gazze'de kritik eşiğin aşılmaması için yakın çalışma içerisinde olduğunu belirten Mladenov, İsrail ve Gazze'deki Filistinli gruplara sükunet çağrısı yaparak, "Roketler durdurulmalı, tüm taraflar itidalli davranmalı. Şiddet sarmalını tersine çevirmek için hiçbir çabadan kaçınılmamalı" ifadelerini kullandı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE GAZZE İÇİN ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

BM'deki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 15 üyeli konseyin geçici üyelerinden Kuveyt ve Bolivya, İsrail'in, ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarının ardından BMGK'den acil toplantı talebinde bulundu. Konseyin kapalı oturumda Gazze'de yaşanan gelişmeleri görüşmesi bekleniyor.

AB: GAZZE'DEKİ ŞİDDET ACİLEN SONA ERMELİ

Avrupa Birliği (AB), Gazze Şeridi'nde son birkaç saattir artan gerilimin endişe verici olduğunu belirterek, tüm şiddet içerikli faaliyetlerin acilen sonlandırılması çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, sivilleri hedef alan saldırıların kabul edilemez olduğu bildirilerek, “Gazze Şeridi'ndeki şiddet acilen sona erdirilmeli” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi'nde özellikle son birkaç saattir gerilimin tırmandığına dikkati çekilen açıklamada, tüm taraflara sivillerin hayatını tehlikeye atmaktan kaçınma ve gerginliği azaltma çağrısı yapıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI: ULUSLARARASI TOPLUM HAREKEE GEÇMELİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İsrail'in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir." dedi. Kalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Bu saldırılar İsrail'in hukuk tanımaz, zorba ve işgalci tutumunu bir kez daha göstermiştir. İsrail, Gazze halkına yönelik bu saldırıları derhal durdurmalıdır. İsrail’in saldırıları karşısında sessiz kalan uluslararası toplum, sorumluluk üstlenmeli ve harekete geçmelidir. Filistin topraklarını açık hava hapishanesi haline getirmek isteyen ve Kudüs’ün statüsünü değiştirerek provokasyon yapan İsrail’in işgalci ve yayılmacı politikalarına bütün dünya 'dur' demelidir" ifadesini kullandı.

"Filistin’de tek çözüm, iki devletli çözümdür." ifadesini kullanan Kalın, "Mevcut İsrail hükümetinin iki devletli çözüme inanmadığı ve süreci sabote etme gayreti içinde olduğu açıktır. Filistin halkının bağımsızlığını ve güvenliğini dikkate almayan hiçbir çözümün kabul edilmesi mümkün değildir. Filistin halkı yalnız ve çaresiz değildir." diye konuştu. Kalın, "Türkiye, haklı davasında Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir." dedi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: YENİ ŞİDDET DALGASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Gazze’de 11 Kasım 2018 tarihinden bu yana tırmanan gerilim sonucunda ortaya çıkan yeni şiddet dalgasından derin endişe duyuyoruz. Uluslararası toplumu İsrail’in masum sivillerin hayatlarını hiçe sayan saldırılarının sona erdirilmesi için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.”

İRAN'DAN SALDIRILARA KARŞI MÜDAHALE ÇAĞRISI 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi Tahran'ın, İsrail'in Gazze'deki sivil halka yönelik saldırılarını kınadığını belirtti ve İsrail'in saldırılarına karşı uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ GÜN 7 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırıda aralarında bir Hamas komutanının da olduğu 7 Filistinli hayatını kaybetmiş, 7 Filistinli yaralanmıştı. İsrail ordusu çatışmada bir askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra yaptığı yazılı açıklamada, hayatını kaybeden Filistinlilerin isimlerini, Nureddin Selame Bereke (37), Muhammed Macid Musa el-Karra (23), Alaeddin Muhammed Kuveydir (22), Mustafa Hasan Ebu Ude (21), Muhammed Atallah Musabbih (25), Ala Nasrullah Abdullah Fuseyfis (19) ve Ömer Naci Müslim Ebu Hatır (21) olarak açıklamıştı.

İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, Gazze Şeridi'nin güneyine dün akşam İsrail ordusunun düzenlediği saldırı sırasında çıkan çatışmada 1 İsrail askeri öldürülmüştü.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu özel kuvvetlerininin Gazze Şeridi'nde bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdiği sırada yaşanan çatışmada bir İsrail askeri öldü, 1 asker ise hafif şekilde yaralandı" ifadelerine yer verildi.

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'den İsrail'e 10 roket atıldığının tespit edildiğini, roketlerden 2'sinin Demir Kubbe isimli hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini aktardı.

Gazze tarafından ise atılan roketlerin sorumluluğunu ise üstlenen olmadı.

Söz konusu açıklama, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine yaptığı ve 7 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırının ardından gerçekleşti.

HAMAS KOMUTANINA SUİKAST

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları olayla ilgili daha önce yaptığı yazılı açıklamada, bir grup İsrail askerinin sivil bir araçla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 3 kilometre kadar iç kısımlarına girdiğini ve Tugay komutanlarından Nur Bereke'ye suikast düzenlediğini duyurmuştu.

İsrail ordusu ise açıklamasında, "Kuvvetlerimiz, Gazze Şeridi'nde bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonun ardından çatışmalar yaşandı." ifadesine yer vermişti. (Gazze/AA)

ÖNCEKİ HABER

Başakşehir Kanuni Sultan Süleyman Öğrenci Yurdunda ses çıkarma eylemi

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden soğuk hava ve kar uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...